Ko prehrana in gibanje nista dovolj: posegi za preoblikovanje telesa

Oglasno sporočilo, torek, 5. september 2023 ob 07:56
Estetika Fabjan - abdominoplastika

Estetika Fabjan - abdominoplastika

Vsakdo si želi svoje telo videti v najboljši luči. A življenje nas včasih pripelje do točke, ko se naš videz spremeni. Staranje, hormonska nihanja, genetika, nosečnost ali spremembe telesne teže lahko prispevajo k pojavljanju odvečne kože in maščobe. S strokovnjaki iz Estetike Fabjan sem se pogovarjala kaj storiti v primeru, ko za oblikovanje postave ne zaležeta sprememba prehrane in gibanje.

V največji slovenski estetski kirurgiji so mi predstavili štiri najboljše posege za preoblikovanje telesa. To so lipoliza, liposukcija, abdominoplastika in body lift.

Metode v Estetiki Fabjan se med seboj razlikujejo v invazivnosti in času okrevanja

Estetiki Fabjan razlagajo: "Pri preoblikovanju telesa ločimo dve glavni kategoriji posegov: nekirurške in kirurške. Nekirurški posegi so običajno manj invazivni, kar pomeni manj poseganja v telo. Največkrat gre za odstranjevanje maščobe, kože se posebej ne dotikamo. Nekirurški posegi prinesejo krajši čas okrevanja, a ponavadi ne omogočajo najbolj drastičnih rezultatov, kot jih zagotovijo kirurški. Ti so intenzivnejši - opravimo operacijo in potrebno je daljše okrevanje. Tak poseg omogoča res veliko spremembo, ki je ne morete doseči na noben drug način."

Pravijo, da je vsem posegom skupno začetno razpoloženje strank: "Vsak pacient, ki do nas pride z željo po preoblikovanju določenih delov telesa, je razočaran, da njegovo telo ne odraža energije, ki je nosi v sebi. Lepotna kirurgija ne more obljubljati popolne spremembe življenja, lahko pa številnim osebam pomeni tisti en korak, ki naredi razliko. Mnogi so obupani in nam zaupajo, da kljub ustrezni vadbi in hrani ostaja kak delček, ki jim res ni všeč. Ko ga popravimo, so to čustveno novi ljudje. Veliko strank je tudi žensk po nosečnosti ali oseb, ki so močno shujšale. To so stanja, ko naše telo doživlja tak stres, da se težko regenerira samo."

Lipoliza: hitro odstranjevanje maščobe brez okrevanja

Estetska lipoliza je nekirurški postopek, ki posnema naravni proces razgradnje maščob. Primerna je za ljudi, ki si želijo znebiti lokaliziranih maščobnih oblog. "Izvajamo jo lahko na trebuhu, bokih, stegnih, bradi, rokah ... Pogosto se pacienti odločijo za tretiranje več območij," pravijo iz klinike.

Kaj se zgodi med posegom? "Lipoliza lahko poteka na dva načina. Pri injekcijski lipolizi v obravnavano območje s posebno iglo vbrizgamo aktivno raztopino. To je zmes, ki v maščobnih celicah povzroči razpadanje in razgradnjo. Ostanki se po krvi prenesejo v jetra, kjer se dokončno razgradijo in nato izločijo iz telesa. Laserska lipoliza je podobna, le da za razgradnjo maščobnih celic ne uporabljamo posebne raztopine, temveč cevko s tankim laserskim vlaknom. Laser segreje in uniči maščobne celice," razlaga osebje.

Okrevanje je minimalno, saj se lahko pacient vrne k vsakodnevnim aktivnostim takoj po posegu. Še več, gibanje je po lipolizi nujno in ga v Estetiki Fabjan zelo priporočajo: "Najbolje je, da se po posegu, na primer od naslednjega dne dalje, gibljete res veliko. Z lipolizo mi "razbijemo" maščobo, enako kot bi jo intenzivna in dolgotrajna vadba, potem pa morajo ti ostanki maščob priti še ven iz telesa. Da jih jetra uspešno predelajo in izločijo, jim lahko pomagate s povečano telesno aktivnostjo."

Liposukcija: ko je maščobnih celic nekoliko več

Liposukcija je klasični kirurški, torej bolj invazivni postopek, ki omogoča odstranjevanje odvečne maščobe. "Tudi v tem primeru odstranimo maščobo kjerkoli, kjer pač opažate višek," razlagajo.

Fabjan estetika liposukcija
Tako je videti liposukcija podbradka.

"Liposukcija je pravzaprav zelo podobna laserski lipolizi. Tudi tukaj (op. p. po predhodni anesteziji), v želeni predel, npr. stegno, vstavimo posebno cevko. Zareze, ki jih pri tem naredimo na koži, so minimalne, tja 3 do 4 milimetre. Nato razbijemo maščobo. Na koncu posega za razliko od lipolize maščobo izsesamo iz telesa. To storimo z ustvarjanjem vakuuma."

"Okrevanje po liposukciji je nekoliko daljše kot pri lipolizi," opozarjajo v kliniki. Izvem, da pacienti po posegu nosijo kompresijsko oblačilo, ki pomaga pri zmanjševanju oteklin in izboljšuje končni rezultat. Sicer pa se lahko po nekaj dneh vrnejo k večini vsakodnevnih aktivnosti, čeprav se morajo izogibati intenzivni telesni vadbi. Torej obratno kot pri lipolizi.

Abdominoplastika: s tummy tuck-om odstranimo tudi odvečno kožo

"To pa je ena stopnička več, če rečemo tako. Korak naprej od liposukcije je abdominoplastika. Razlika je, da je ta kirurški poseg poleg odstranjevanja maščobnih oblog še posebej namenjen odstranjevanju in zategovanju odvečne kože," pravijo moji sogovorniki.

Estetika fabjan trebuh abdominoplastika
Rezultati po abdominoplastiki oz. Tummy tucku. Odstranjeni sta odvečna maščoba in koža. Rez je skrit pod hlačkami, tako da za paciente ni moteč.

"Poleg tega je abdominoplastika namenjena točno določenemu področju - trebuhu. Vaši bralci jo morda poznajo tudi kot tummy tuck. S kirurško korekcijo trebuha dosežemo čudovite rezultate: če ima pacient preveč razmaknjeni trebušni mišici, kar je znano kot diastaza rektusov, mišice najprej zašijemo bližje skupaj in učvrstimo. To bo še posebej znano mladim mamicam. Če imajo po dolžini trebuha navpično udrtino, je to znak razmaknjenih mišic. Zatem odstranimo odvečno maščobo - s čisto enakimi koraki kot pri liposukciji - in se za konec posvetimo še ohlapni koži. Preprosto odrežemo jo stran, da je po posegu napeta in gladka. Rez pri abdominoplastiki poteka na pubično liniji, od boka do boka. To da vas "bolj odpremo" omogoči manipulacijo mišic in rezanje kože. Mesto reza pa je na koncu skrito pod hlačkami oziroma kopalkami."

Body lift: maksimalni poseg za maksimalni učinek

In body lift, kar je angleško za "dvig telesa". Za kaj gre tukaj? Opisujejo kot še bolj intenzivno abdominoplastiko: "Vse je podobno, le da rez poteka naprej od bokov, še čez hrbet. Ustvarimo nekakšen pas naokoli, kar omogoči še več preoblikovanja telesa. Body lift načeloma opravimo pri posameznikih, ki so izgubili res neverjetno količino telesne mase. Ob intenzivnem hujšanju se prej tako raztegnjena koža ne more več skrčiti. Z odrezom osebi omogočimo, da resnično zaživi v svojem novem telesu in se počuti udobno. Viseča koža namreč poleg estetskih nevšečnosti pomeni tudi boleče drgnjenje, čudno nagubane obleke in več potenja.

Zaključek

Za konec me je zanimalo ali mora biti oseba, ki se zanima za takšne posege pozorna na kaj posebnega. "Seveda, ogromno opozoril bi lahko dali," pravijo v Estetiki Fabjan. "Najbolj pomembno je, da se zaupate usposobljenim zdravnikom. Pri nas recimo posvete opravljajo lepotni kirugi, ki poznajo sodobne kirurške in lepotne trende. Z vsakim kandidatom se pogovorimo in preverimo njegovo zdravstveno stanje. Če ocenimo, da ste ustrezen kandidat za katerega od posegov, razložimo vse naslednje korake in podrobneje predstavimo okrevanje. Že dolgo ni več tako, da bi se morali sprijazniti z ohlapno kožo ali maščobnimi žepki po telesu. Posegi preoblikovanja telesa so tudi za nas "iz stroke" zelo izpolnjujoči. Ljudje so ponavadi neizmerno hvaležni in polni sveže energije, ko dobijo telo, kot si ga zaslužijo."




Več v Gospodarstvo