Kako vem, da je korekcija vek prava stvar zame? Svetujejo iz Estetike Fabjan

Oglasno sporočilo, sreda, 6. september 2023 ob 07:37
Blefaroplastika

Blefaroplastika

Korekcija vek oziroma blefaroplastika postaja vse bolj priljubljen lepotni poseg. Razlogov za to je kar nekaj. Učinki operacije so dolgotrajni, prinesejo mlajši videz celotnega obraza, večjih zapletov ni za pričakovati in cene so dostopne.

Ste že slišali za ta poseg? Zanj se odločajo tudi znane Slovenke in Slovenci. Ste se morda vprašali, če bi bila blefaroplastika primerna za vas? Za nasvete smo prosili zaposlene iz estetske klinike Fabjan.

Kaj je blefaroplastika

Blefaroplastika je kirurški postopek za korekcijo oziroma operacijo vek. Uporabljamo jo, če si želite znebiti odvečne kože in maščobnih žepkov okoli oči. Obstajata dve vrsti blefaroplastike - zgornja in spodnja.

Zgornja blefaroplastika je namenjena odstranjevanju odvečne kože in maščobe s področja zgornjih vek. Odvečna koža na tem področju "poklopi" oči in pogosto daje utrujen ali postaran videz. V skrajnih primerih celo omejuje vidno polje. Ker se koža toliko naguba, blokira vid v zunanjih kotičkih oči.

Spodnja blefaroplastika se uporablja za odstranjevanje "vrečk" pod očmi, ki jih povzroča nabiranje maščobe in odvečne kože. Ta postopek lahko pomaga odstraniti napihnjen ali utrujen videz, ki ga lahko povzroči prekomerno tvorjenje blazinic pod očmi.

Posega se lahko kombinirata, kjer naenkrat opravimo zgornjo in spodnjo blefaroplastiko. Temu rečemo korekcija vseh štirih vek.

Kako poteka operacija vek (blefaroplastika)

Pred vsako lepotno korekcijo (kirurško ali ne) svetujemo, da opravite posvet. Na njem se boste lahko spoznali s kliniko, za katero se zanimate in ugotovili, ali ste sploh primeren kandidat za poseg. 

Pri nas so ti posveti neobvezujoči, kar pomeni, da se z njim še ne zavežete k opravljanju posega. Ko vas pregledamo, lahko premislite, ali si tega res želite in kdaj. Posvete izvajajo specialisti za posamezno področje, v tem primeru lepotni kirurg. Podobno posvet poteka v drugih estetskih klinikah.

Na posvetu v Estetiki Fabjan najprej prisluhnemo vašim težavam in željam, nato podamo profesionalno zdravniško mnenje. Pogovorimo se o predvidenih rezultatih in o vseh komplikacijah, do katerih lahko pride ter kako se jim bomo izognili. Teh je pri blefaroplastiki sicer malo - važno je, da sledite nasvetom za okrevanje in ne napenjate oči prehitro po operaciji.

blefaroplastika fabjan korekcija vek
Rezultati pred in po posegu spodnje blefaroplastike (korekcije spodnjih vek. Vidimo lahko, da so oči videti veliko bolj spočite. Ni več temnih kolobarjev, ki kvarijo videz celotnega obraza.

Tipični pacienti

Vsak pacient je individualen in njemu individualiziramo tudi vsak poseg. Kljub temu lahko izpostavimo nekaj skupin tipičnih pacientov, ki se pogosto odločijo za blefaroplastiko.

V naših klinikah so kandidati za korekcijo vek največkrat:

  • Mlajši ljudje (okoli 30 let), ki so genetsko nagnjeni k nabiranju maščobe okoli oči in imajo odvečno kožo na vekah. Gre za posameznike, ki se v mladosti znajdejo pred estetskimi izzivi, ki jih prinaša njihova dedna zasnova. Morda je v njihovi družini pogosta težava z "zabuhlimi" vekami ali imajo izrazito oblikovane maščobne blazinice okoli oči. Ne glede na to, da so morda še v dvajsetih, tridesetih letih, lahko ti posamezniki občutijo potrebo po ​​poživitvi svojega pogleda. Blefaroplastika lahko v teh primerih prinese dramatične izboljšave, pomaga izboljšati samozavest in pomladi celoten obraz.

  • Starejši ljudje, ki opažajo, da se njihova koža s starostjo poveša in nad vekami nastajajo velike gube. Kot del naravnega procesa staranja se naša koža sčasoma izgubi elastičnost, maščobno tkivo pa se lahko prerazporedi. Ker je koža okoli oči in na vekah tanka, se na tem področju stara še hitreje, kot drugje po obrazu. Ti dejavniki lahko prispevajo k občutku "težkih" vek, ki dajejo utrujen in postaran videz. V teh primerih lahko blefaroplastika pomaga obnoviti mladosten videz, odstraniti odvečno kožo in maščobo ter pomladiti celoten obraz.

  • Ljudje, ki se za blefaroplastiko odločijo iz funkcionalnih razlogov. Prekomerna koža na vekah lahko ovira vidno polje v kotičkih oči (periferni vid), kar lahko vodi do nepotrebnih omejitev v vsakdanjem življenju. V ekstremnih primerih začne nagubana koža oteževati odpiranje oči. V primeru funkcionalnih težav je blefaroplastika znatno izboljša kakovost življenja.

Česa z blefaroplastiko ne moremo odpraviti in kaj so alternative

Radi bi poudarili, da blefaroplastika ni univerzalna rešitev za vse težave, povezane z obrazom in očmi.Odstranimo lahko:

  • kožo, ki povzroča odvečne gube na zgornjih in spodnjih vekah,
  • zabuhlost,
  • temne kolobarje oz. podočnjake,
  • vrečke izpod oči
  • in prevelike vdolbine.

Medtem ko lahko blefaroplastika dramatično izboljša videz vek in pomaga zmanjšati vidne znake staranja okoli oči, pa ne more odpraviti drobnih gubic okoli oči, znanega tudi kot "smejalne gube". Poleg tega ne more izboljšati položaja povešenih obrvi ali odpraviti temnih kolobarjev pod očmi. Za takšne težave obstajajo drugi posegi in tretmaji, ki jih lahko kombiniramo z blefaroplastiko, da dosežemo celovite rezultate.

Največkrat zraven opravimo dvig obrvi ali dvig celotnega obraza (facelift), ker so povešene obrvi lahko vzrok za posledično povešenost vek. "Smejalne" gube rešujemo z botoksom ali pomlajujemo s polnili. Če niso gubice tiste, ki vas motijo, temveč tekstura kože, pa je odgovor kemični piling medicinske jakosti.

Za konec: pravi kandidat za korekcijo vek ste, če vas motijo nagubane zgornje veke ali pa maščobne vrečke na spodnjih vekah. To so največkrat mladi z genetsko predispozicijo za gubanje kože, starejši, ki jih vse bolj moti povešen izgled oči in tisti, kjer so povešene veke že takšne, da jim omejujejo vid. Najbolje se boste o ustreznosti za poseg in o rezultatih prepričali, če opravite posvet z ustreznim strokovnjakom.




Več v Gospodarstvo