Parkinsonova bolezen - izzivi, vprašanja in metode obvladovanja

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 18. september 2023 ob 08:12
Parkinsonova bolezen

Parkinsonova bolezen

Degenerativna bolezen živčevja, ki se pojavi zaradi pomanjkanja dopamina v gibalnem centru možganov, se imenuje Parkinsonova bolezen. Povzroča postopno propadanje in odmiranje živčnih celic, znanih kot nigrostriatni nevroni, ki so odgovorni za proizvodnjo dopamina.

Fizični in psihični učinki Parkinsonove bolezni

Poleg fizičnih izzivov, ki jih prinaša Parkinsonova bolezen, ima ta tudi številne druge posledice. Zaradi poslabšanja fizičnega zdravja se klienti pogosto soočajo s čustvenimi težavami, vključno z depresijo. Diagnoza bolezni postavlja tudi velik pritisk na svojce bolnikov. Vsi ti dejavniki skupaj povzročajo veliko čustvenih in psihičnih težav.

Izzivi in vprašanja ob diagnozi

Parkinsonova bolezen postavi kliente in njihove svojce pred številna vprašanja. Kako bo Parkinsonova bolezen vplivala na klientovo življenje in kako se bo uspešno spopadel z njo? Je kljub bolezni mogoče kakovostno živeti? Kakšno zdravljenje je na voljo in kakšna zdravila je treba jemati? Kako ohraniti klientovo samostojnost čim dlje? Odgovori na ta vprašanja so ključni za obvladovanje bolezni in njenih izzivov.

Metode za obvladovanje Parkinsonove bolezni

Danes je mogoče osebam s Parkinsonovo boleznijo podaljšati leta samostojnega in aktivnega življenja s pomočjo različnih metod. Poleg operativnega zdravljenja in zdravil lahko fizioterapija, delovna terapija, obravnava pri logopedu in druge terapije pomagajo klientom naučiti se, kako živeti s to boleznijo in ohraniti svojo samostojnost pri vsakdanjih opravilih ter drugih aktivnostih.

Parkinsonova bolezen

Pomembnost zdravljenja in terapije

Za obvladovanje Parkinsonove bolezni je nujno jemanje zdravil, ki povečajo količino dopamina v možganih. To močno olajša simptome bolezni, v nekaterih primerih pa je potrebna tudi operacija. Pomembno je, da se zdravljenje individualno prilagodi vsaki osebi in da se dosledno upoštevajo zdravniška navodila.

Vloga fizioterapije pri obvladovanju bolezni

Fizioterapija je ključna pri zdravljenju Parkinsonove bolezni. Klienti pogosto ne vedo, katere strokovnjake morajo obiskati in kaj lahko ti strokovnjaki storijo za njih. Fizioterapija na domu, ki jo nudi podjetje Therapia, je eden pomembnih korakov v procesu zdravljenja. Za paciente je ključnega pomena najti izkušenega fizioterapevta, ki bo vodil rehabilitacijo in nudil podporo, tako fizično kot tudi psihično, tako klientu kot njegovim svojcem. Fizioterapevt bo nudil nasvete, usmeritve in izkušnje, ki bodo pripomogli k boljšemu obvladovanju bolezni.

Parkinsonova bolezen prinaša postopno izgubo gibčnosti in stabilnosti, kar otežuje gibanje in ravnotežje. Kvalificirana fizioterapija v daljšem obdobju lahko znatno upočasni napredovanje bolezni in izboljša klientovo samostojnost pri hoji ter opravljanju vsakodnevnih aktivnosti. Ključno je imeti fizioterapevta, ki pozna različne rehabilitacijske možnosti in zna kliente napotiti k drugim strokovnjakom, ko je to potrebno, na primer za opornice, logopeda ali dodatne preglede. Razumevanje vseh rehabilitacijskih možnosti je ključnega pomena za pravilno odločanje glede zdravljenja.

Parkinsonova bolezen

Individualno prilagojeno zdravljenje

Parkinsonova bolezen se pri vsakem klientu razvija drugače, zato je pomembno prilagoditi zdravljenje posamezniku. Parkinsonova bolezen se začne postopoma in se kaže na različne načine. S pravilnim razumevanjem poteka bolezni lahko klienti in njihovi svojci bolje razumejo, kako se bo bolezen razvijala in kako se nanjo odzvati. Zdravniki uporabljajo različne lestvice za oceno stopnje bolezni, na primer lestvico Hoehn-Yahr ali UPDRS, ki upošteva tudi druge vidike razvoja bolezni, kot so kognitivni izzivi, razpoloženje in zmožnost vsakodnevnih aktivnosti. Poznavanje teh stopenj pomaga klientom bolje razumeti potek bolezni.

Pomen motivacije in strokovnosti fizioterapevta

Fizioterapevt, ki dela s klienti, ki imajo Parkinsonovo bolezen, mora poleg strokovnega znanja biti tudi dober motivator in imeti pozitivno avtoriteto. Močno je odvisno od terapevta, da klienta vodi skozi celoten proces rehabilitacije. Kliente spodbuja in jim pomaga premagovati težave ter ohranjati pozitiven odnos v boju proti bolezni. Samo z močnim partnerstvom med klientom in fizioterapevtom lahko dosežemo najboljše rezultate pri obvladovanju Parkinsonove bolezni.

Izbira pravih strokovnjakov

Pri rehabilitaciji klienta, ki trpi za Parkinsonovo boleznijo, je ključnega pomena upoštevati vse morebitne sočasne bolezni in težave, ki jih ima. Če tega ne storimo, lahko rehabilitacija povzroči več škode kot koristi. Zato je izjemno pomembno, da klienti s to boleznijo sodelujejo z izkušenimi zdravniki in fizioterapevti, ki imajo bogate izkušnje in uspešne rezultate pri obravnavi podobnih primerov. Poleg strokovnega znanja morajo ti strokovnjaki imeti tudi motivacijo, da klienta rehabilitirajo čim bolj kakovostno.

Parkinsonova bolezen

Kako se lahko zdravi Parkinsonova bolezen po potrditvi diagnoze?

Na voljo je izključno simptomatsko zdravljenje, saj trenutno ni zdravila, ki bi lahko odpravilo osnovni vzrok bolezni. Zdravniki so pri izbiri zdravil za lajšanje simptomov omejeni, saj pristop, ki je učinkovit pri Parkinsonovi bolezni (spodbujanje nastajanja dopamina v možganih), tukaj ni uporaben. Vendar se lahko v nekaterih primerih uporabljajo določena zdravila za ublažitev simptomov. Na primer, zaviralci holinesteraze se lahko uporabljajo pri demenci z Lewyjevimi telesci, kar pomaga pri upravljanju s specifičnimi simptomi. Fizioterapija ima pomembno vlogo pri obvladovanju bolezni. Zmanjša lahko bolečine, izboljša gibljivost, pomaga pri vsakodnevnih aktivnostih in zmanjša tveganje za prihodnje zaplete.

Fizioterapija na domu

Pri Therapia d.o.o. ponujajo specializirano fizioterapijo na domu za tiste, ki so bili diagnosticirani s Parkinsonovo boleznijo. Njihova rehabilitacija lahko koristi na več načinov. S poudarkom na preprečevanju fizičnega poslabšanja telesa in okončin ter izboljšanju zavedanja okončin in trupa pomagajo klientom ohranjati in izboljšati svojo funkcionalnost. Če imate težave pri gibanju v postelji, pri sedenju ali vstajanju, vam pomagajo izboljšati obvladovanje svojega telesa. Učijo vas varnih tehnik za premikanje in drugih tehnik. Vsekakor je pomembno, da svojci poiščejo ustrezne informacije, ki bodo pomagale bolnikom.




Več v Kultura in izobraževanje