Pestro dogajanje ob prazniku sv. Mihaela v Veržeju

V Veržeju je potekal 10. Miholov sejem, sejem rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov.

Prlekija-on.net, nedelja, 24. september 2023 ob 15:38
Miholov sejem 2023

Miholov sejem 2023

V nedeljo, 24. septembra, je v Veržeju potekal 10. Miholov sejem, sejem rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov. Na sejmu, ki poteka v sklopu praznovanja farnega zavetnika sv. Mihaela, so tudi letos v obliki rokodelske tržnice predstavili ustvarjalni potencial ter prenos rokodelskih znanj in spretnosti različnim generacijam obiskovalcev. Na sejmu sodelujejo izključno rokodelci, ki imajo pridobljen certifikat Slovenija Art&Craft, oz. povabljeni rokodelci. Poleg lokalnih rokodelcev so se predstavili tudi rokodelski centri z drugih regij Slovenije, s čimer so ponosno ponudili slovensko rokodelstvo v malem.

Sejem se je pričel že dopoldan z mašno slovesnostjo ob praznovanju farnega zavetnika v cerkvi sv. Mihaela. Sledila je povorka odraslih folklornih skupin z blagoslovom folklornih kostumov in ljudskih instrumentov na sejemskem odru. Predstavile so se Starejša Folklorna skupina KD Slavko Osterc Veržej, Folklorna skupina Kulturnega društva Cven, Folklorna skupina Gornja Radgona in Folklorna skupina Leščeček. Predstavile so se tudi Ljudske pevke predice iz Kamnika. Vsem vodjem je priznanja podelil direktor Zavoda Marianum Veržej Blaž Cuderman.

Zmagovalci certificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke

Na Miholovem sejmu razglasili naj prleško tünko 2023


Sledil je osrednji dogodek, razglasitev zmagovalca Prleške tünke, mesa iz zaseke 2023. Več o tem v povezanem članku.

Da je sejem čim bolj zanimiv za širšo množico, so pripravili različne aktivnosti - v Centru DUO so odprli razstavo rokodelskih del Irene Skotnik, v kulturnem programu so sodelovali domači kulturni ustvarjalci in društva, Mešani pevski zbor KD Slavko Osterc Veržej, Vokalna skupina Svetega Mihaela Veržej in Moška vokalna skupina KD Slavko Osterc Veržej, na stojnicah so se predstavljali domači ponudniki, v šotoru pa je bilo poskrbljeno za lokalno pijačo in jedačo. Žal je letos nekoliko zagodlo vreme, saj je celotno dopoldne deževalo.

Program so tudi letos popestrili s festivalom otroških folklornih skupin "Mihecfest" ter zabavo z ansamblom Fekonja.




Več v Kultura in izobraževanje