Ob odprtju dobrodelne razstave »Nebeške sanje«

Razstavo sta v sodelovanju z likovnim umetnikom mag. Zdravkom Luketičem priredila Lions klub Ljutomer in Splošna knjižnica Ljutomer.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. september 2023 ob 08:06
Odprtje razstave Nebeške sanje

Odprtje razstave Nebeške sanje

V petek, 22. septembra 2023, je v Galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer potekala otvoritev dobrodelne razstave »Nebeške sanje«, ki sta jo v sodelovanju z likovnim umetnikom mag. Zdravkom Luketičem priredila Lions klub Ljutomer in Splošna knjižnica Ljutomer. Tako sta zbrane goste pozdravila predsednik Lions kluba Ljutomer mag. Sebastian Ivšek in direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani, nekaj besed o umetniku in razstavi pa je podal tudi Gregor Žižek, kustos muzeja Splošne knjižnice Ljutomer. Ob odprtju razstave je potekal tudi izjemen kulturni program - s svojim nastopom nas je počastila in glasbeno nagovorila Nilda Luketič, sopranistka, operna in koncertna pevka, na klavirju pa jo je spremljal mag. Ivo Kopecy, slovenski skladatelj, pianist in pedagog ter bivši profesor na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Glasbena pot umetniške družine Luketič se je pričela z mamo Nildo, ki je bila dolgoletna članica opernega solo zbora SNG Maribor. Svoj glasbeni poziv in ljubezen do petja je prenesla tudi na svoje tri sinove - Matej Luketič je zborovodja, organist in pianist, Lin Luketič je tenorist in Jernej Luketič baritonist; skupaj z očetom Zdravkom so celovita umetniško slikarska glasbena družina. Glasbena družina Luketič se je prvič predstavila na samostojnem koncertu Pro Solo - Družinska tradicija in sloves v koprodukciji EPK Maribor 2012, skozi leta pa so sledili še številni odmevni nastopi in gostovanja.

Umetniški slikar, mag. Zdravko Luketič, je leta 2006 končal podiplomski študij na Fakulteti za evropske in državne študije in pridobil naziv magister znanosti. Bil je podžupan Mestne občine Maribor. Vseskozi deluje na področjih za skupno javno dobro, saj je kot član Suverenega malteškega viteškega reda Slovenije in kot ustanovni član Lions kluba Maribor vseskozi aktiven na humanitarnem področju. V zadnjem času se slikarsko ukvarja s transcendentalnimi temami. Na lokalno likovno sceno je stopil leta 1973, ko je obiskoval srednjo šolo in ga je slikarsko ustvarjanje popolnoma prevzelo. Od tedaj je imel številne samostojne in skupinske likovne razstave doma in v tujini ter prejel različne nagrade in priznanja, med drugim srebrno priznanje za umetnost in slikarstvo "Academy ARTS-SCIENCES-LETTERS" 2021 v Parizu ter 2021 CERTIFICATE Luxembourg Art Prize. Umetnik je v naši galeriji že razstavljal leta 1995 in takrat je naš rojak, akademski slikar Vlado Potočnik zapisal: "Dodati moram, da je vsaka, tudi akademsko utrta steza vedno pot v neznano in samotarska, saj le v pogledu v lastno - osebno - nastaja kvaliteta."

Da so se naše poti na ta čudovit večer srečale, smo izjemno hvaležni - hvaležnost je eno najbolj prijaznih, najbolj iskrenih in pozitivnih čustev, ki nas je prevzelo že ob porajanju same ideje o dobrodelno prodajni razstavi - sama ideja je med mag. Zdravkom Luketičem iz Lions kluba Maribor in Marjo Dolamič iz Lions kluba Ljutomer vznikla že pred tremi leti, kar je umetnik tudi sam poudaril na otvoritvi https://www.facebook.com/zdravkoluketic.artist

Hvaležnost je tudi sposobnost, da prepoznamo in pripoznamo pozitivne, dobre stvari, ljudi in dogodke v našem življenju in družina Luketič vse to nosi s seboj in širi navzven, saj skozi svoje znanje in umetniško ustvarjanje nenehno podarja tudi del sebe. Za izjemno gesto smo jim izredno hvaležni - celoten izkupiček od prodaje umetniških del namreč namenjajo Lions klubu Ljutomer, ki bo sredstva namenil podpori umetniških talentov otrok, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin.

Ob otvoritvi razstave je bilo prodanih že 8 umetniških del, razstava pa je odprta še vse do 17. oktobra. Za ogled razstave in/ali morebiten dobrodelen nakup lahko kontaktirate Lions klub Ljutomer ljutomer@lions.si ali zaposlene v muzeju muzej@lju.sik.si

Na voljo so še po formatih manjša in večja likovna dela, ki lahko, če vas »nagovorijo«, postanejo del doma, pisarne ali posebnega, pomenskega darila, saj s sabo prinašajo izjemno gesto dobrodelnosti.

Iskrena hvala avtorju razstave, vsem nastopajočim in spoštovanim gostom, obiskovalcem, ki vas je razstava že nagovorila. Preživeli smo čudovit večer s še bolj čudovitim namenom in pomenom -

e ga bomo sprejeli, bo mladim umetnikom dala pomoč, polet in jim omogočila, da gredo svojim sanjam naproti. Kot je dejal mag. Zdravko Luketič po odprtju razstave - »Slike, umetnost morajo živeti, iti svojo pot. Najlepše je, če lahko z njimi komu pomagam.«

Lions klub Ljutomer




Več v Kultura in izobraževanje