Pred začetkom študijskega leta v Mariboru

Tudi tokrat bodo bruci ob začetku novega študijskega leta prejeli informacijske mape in priročne brošure.

Prlekija-on.net, sreda, 27. september 2023 ob 19:05
Pričenja se študijsko leto

Pričenja se študijsko leto

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) ob začetku novega študijskega leta 2023/24 pozdravlja študente z informativno akcijo »DOSTOP«, s katero želi izraziti dobrodošlico brucem ter vsem študentom. Študentje mape prejmejo ob vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane in v študentskem naselju. Hkrati ŠOUM predstavlja tudi številne aktivnosti ter dogodke v jesenskem obdobju.

Študentsko mapo DOSTOP »bruci« Univerze v Mariboru prejmejo ob prvem vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Tudi letos bodo do 5. oktobra vzpostavljena vpisna mesta v Študentskem kulturno-prireditvenem centru ŠTUK, kjer pričakujejo okoli 2.500 študentov prvih letnikov. Študentje v mapi prejmejo blok za zapiske, kemični svinčnik, študentski »popustnik« ter napotitev do pomembnih informacije ob vstopu v svet študentskega življenja. Študenti, ki so že v sistemu subvencionirane študentske prehrane podaljšanje uredijo elektronsko preko spletne strani ali preko uradne aplikacije.

Študente pozdravlja tudi predsednik ŠOUM, David Bohar: »Študentski čas je čas osamosvajanja, krepitve odgovornosti, dozorevanja, učenja in raziskovanja. Študentom sporočamo, da je študentska organizacija vselej na voljo za pomoč in svetovanje, ko bodo naleteli na težavi pri samem študiju ali na ostalih s tem povezanih področjih, kot so štipendije, bivanje, prevozi, študentsko delo, prehrana. Hkrati pa študentom želimo, da ta čas kar se da kvalitetno izkoristijo, pridobijo potrebna znanja in veščine ter sklenejo življenjske medosebne vezi, ki jih študentsko življenje omogoča

Pomoč in svetovanje študentom

V okviru študentskih oddelkov ŠOUM, ki študentom skoti celotno študijsko leto nudijo številne priložnosti, so vzpostavljeni tudi stalni projekti in partnerska sodelovanja, s katerimi želijo tudi študentom iz različnih družbenih skupin omogočiti dostojen študij:

  • brezplačna psihološka svetovalnica za študente v duševnih stiskah;
  • pomoč študentom s posebnimi potrebami;
  • pomoč in izvajanje aktivnosti za študentske družine;
  • športne aktivnosti v okviru programov Univerzitetne športne zveze Maribor
  • tudi v novem študijskem letu bo študentom na voljo skoraj 100 študentov tutorjev na 8-ih fakultetah Univerze v Mariboru. Tutorstvo ŠOUM je tradicionalen večletni projekt ŠOUM, katerega bistvo in namen je študentom prvega letnika olajšati vključevanje v univerzitetno okolje, usmerjati mlajše študente skozi študij ter jim svetovati pri reševanju problemov, ki se jim pojavljajo v času študija.

Tedni dobrodošlice

Skupina ŠOUM za mariborske študente skozi leto pripravi več kot 100 dogodkov in aktivnosti, v prvih tednih pa bodo mladi imeli možnost udejstvovanja na različnih dogodkih, zapakiranih v t.i. »Welcome Weeks ŠOUM«, ki so postali že stalnica ob začetku študijskega leta.

Nekaj vrhuncev uvoda v novo študijsko leto v Mariboru:

3. oktober - Prvi študentski torek s skupino Kingstoni
5. oktober - Mednarodna večerja študentov na izmenjavi
9. oktober - Trivia večer na temo »Izumi skozi čas«
9. in 10. oktober - Študentski krvodajalski teden - Častim pol litra
12. oktober - Komični četrtek (Sašo Stare, Matic Kokošar, Jan David Kljenak)
17. oktober - Glasbeno literarni večer pod arkadami UKM (Tilen Artač in Klemen Bračko)
18. oktober - Finalni večer natečaja za najboljšo mlado glasbeno skupino ŠOUROCK'23
23. oktober - Kostanjev žar -peka kostanjev
7. november - Študentsko Martinovanje s skupinama Stil in Čaga boys




Več v Kultura in izobraževanje