Potapljaško društvo Murska Sobota je skupaj z otroki očistilo Soboško jezero

S skupnimi močmi jim je uspelo nabrati za več kot 150 kg odpadkov.

Prlekija-on.net, sobota, 30. september 2023 ob 15:05
Čiščenje Soboškega jezera

Čiščenje Soboškega jezera

Potapljaško društvo Murska Sobota je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze (SPZ) v soboto, 30. septembra, izvedlo čistilno akcijo Soboškega jezera. Tokrat so se akciji pridružili tudi otroci treh murskosoboških osnovnih šol (OŠ I, OŠ II in OŠ III) in s skupnimi močmi jim je uspelo nabrati za več kot 150 kg odpadkov. Projekt je podprlo podjetje Spar Slovenija, ki si že sedmo leto zapored prizadeva zmanjšati onesnaženost slovenskih voda.

Kljub zavidljivemu stanju Soboškega jezera in njegove okolice, so se potapljači PD Murska sobota zbrali na tradicionalni septembrski čistilni akciji, da jezero po poletni sezoni očistijo predmetov, ki vanj ne sodijo. 15 potapljačem se je pridružilo še okoli 50 ostalih sodelujočih, med njimi osnovnošolci treh okoliških šol, skupaj pa so jezero z okolico očistili za približno 150 kg odpadkov. Potapljači so za šolarje pripravili tudi EKO kviz, med katerim so spoznali ekološke, geografske in zgodovinske značilnosti Soboškega jezera ter se dotaknili osnov varnega potapljanja.

Zaključek čistilne akcije je predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota dr. Mitja Slavinec pozdravil z besedami: »Veseli me, da je Soboško jezero v tako dobrem stanju, ki ga ob ekoloških akcijah vzdržujemo predvsem s preventivnimi akcijami, pri čemer imajo prav mladi največjo vlogo, za kar se še posebej zahvaljujem in čestitam šolam, ki jih vzgajajo v duhu varovanja okolja. Prav zaradi tega smo na čistilno akcijo največjega pomurskega jezera letos povabili tudi otroke treh lokalnih osnovnih šol, za kar si želimo, da bi postala naša redna praksa.«

Čistilno akcijo je v sklopu trajnostno naravnanega projekta Skupaj za boljši jutri, ki potrošnike nagovarja k ekološkemu ravnanju, podprlo tudi podjetje Spar Slovenija, ki s Slovensko potapljaško zvezo že sedmo leto čisti slovenske vode.




Več v Kultura in izobraževanje