Na Osnovni šoli Križevci opravljali kolesarski izpit

Kolesarski poligon so učenci 5. A vozili v torek, praktični del po naselju, kjer so se neposredno znašli kot samostojni kolesarji, pa v petek.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. oktober 2023 ob 07:47
Kolesarski izpiti na OŠ Križevci

Kolesarski izpiti na OŠ Križevci

Najštevilčnejši razred OŠ Križevci je opravil tudi praktični del kolesarskega izpita.

Kolesarski poligon so učenci 5. A vozili v torek, 26. 9. 2023, praktični del po naselju, kjer so se neposredno znašli kot samostojni kolesarji, v petek, 29. 9. 2023.

Praktični del izpita je za 10. in 11. letne učence prvi zrelostni izpit na poti odraščanja, kjer spoznajo, da je vse odvisno le od njih in njihovega odgovornega ravnanja na cesti.

Razredničarka Nada Vajs Vidnar in učiteljica Ksenija Mavrič sta učence v začetku šolskega leta popeljali po Križevcih in jim pokazali, kaj vse treba na cesti upoštevati.

Učenci so skupaj s starši praktično vožnjo po naselju vadili 14 dni. Pokazalo se je, da je to izredno pomembno, saj so k izpitu pristopili veliko bolj samozavestni in odgovorni.

V torek so hišnik in učitelji postavili poligon na parkirišču, ki je bil za učence in tudi odrasle zelo zahteven. Kolesarski poligon in vožnjo učencev so si ogledali tudi ostali učenci šole, eni so razmišljali kaj jih še čaka, drugi spet so obujali spomine, kako je bilo.

Vsi učenci so do 12.45 ure uspešno prevozili poligon, postavili kolesa in presrečni delili novico s starši.

Petkovo sončno jutro je napovedovalo uspešen dan. Praktični del izpita je potekal po celotnih Križevcih od 14.00 do 17.30 ure. Za varnost, pravilnost in brezhibnost izvedbe je skrbel TIM učiteljev iz šole, starejših učencev prometnikov, policijske postaje Ljutomer, redarstva občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej in deset staršev prostovoljcev, ki so pomagali učencem z nasveti na težjih prometnih postajah.

Učenci so najprej vozili z učitelji in učenci prometniki v manjših skupinah nato so vozili samostojno. Policist kolesar je pri vožnji z nasveti pomagal učencem, ki so to potrebovali.

VSI UČENCI SO POKAZALI DOVOLJ PRAKTIČNEGA IN TEORETIČNEGA ZNANJA, DA SO OPRAVILI KOLESARSKI IZPIT in se bodo lahko s soglasjem staršev podali na cesto kot samostojni kolesarji.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri tako uspešni izvedbi kolesarskega izpita na OŠ Križevci, res se je pokazalo, da je pomemben vsak kamenček v »mozaiku upeha«.

SREČNO in PAZLJIVO NA CESTI.

Nada Vajs Vidnar
OŠ Križevci




Več v Kultura in izobraževanje