Simon Veberič iz DPM Sveti Jurij ob Ščavnici se poteguje za naziv Inovativni mladi kmet

Namen prireditve je podpirati inovativnost med mladimi s področja kmetijstva, gozdarstva ali ribištva ter spodbuditi prenos znanja in spodbuditi promocijo dobitnika naziva.

Prlekija-on.net, torek, 3. oktober 2023 ob 14:11

Simon Veberič

Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) organizira že 14. izbor nosilca naziva Inovativni mladi kmet - kmetica (IMK).

IMK je izbor inovativnih mladih kmetov z njihovimi inovativnimi idejami na kmetijskem, gozdarskem ali ribiškem področju. Zaključi se s podelitvijo naziva najboljšemu kandidatu po oceni strokovne komisije (70%) in rezultatom spletnega glasovanja (30%). Namen prireditve je podpirati inovativnost med mladimi s področja kmetijstva, gozdarstva ali ribištva ter spodbuditi prenos znanja in spodbuditi promocijo dobitnika naziva.

Spletno glasovanje je bilo, na pobudo podeželske mladine, v projekt vpeljano z namenom video predstavitve kandidatov, širjenja njihovih idej med kar največjim krogom ljudi, promocije kmetijstva, mladih kmetov njihovega poguma in inovativnih idej.

Za naziv se letos poteguje tudi Simon Veberič iz DPM Sveti Jurij ob Ščavnici. Simonova zgodba sega pet let nazaj, ko sta s partnerko Suzano na delu njivskih površin pred domačo hišo zasadila vrt z zelišči, ki sta ga letos vključila v ekološko pridelavo in sedaj obsega že 0,30 ha.

Ukvarja se s predelavo zelišč

Danes na vrtu raste že preko devetdeset različnih zelišč, izbirata pa takšne, ki kažejo potencial in jih drugi slovenski zeliščarji nimajo. Glavni poudarek predelave je na proizvodnji hidrolatov in eteričnih olj ter njihovi nadaljnji uporabi v izdelkih. Drugi segment je sušenje zelišč za namene proizvodnje zeliščnih soli in čajev. V vsakem izdelku je veliko kreativnosti, že v začetku pa je bilo določeno, da bo prodaja izdelkov temeljila na čim bolj direktni prodaji, zato zelo veliko pozornosti namenjata graditvi odnosa s strankami, saj želita, da so del zgodbe, in da spoznajo celoten proces pridelave od semena do izdelka.

Povezujeta se z lokalnimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, mladinskim centrom in organizirata različne delavnice spoznavanja, predelave zelišč, proizvodnjo destilatov in eteričnih olj ter aromaterapije. Svoje izdelke prodajata doma, na različnih dogodkih in po spletu, najdete pa jih pod blagovno znamko ALCHEMIA PANNONICA.

Cvetoči nasad zelišč je izjemnega pomena za lokalne populacije čebel in drugih opraševalcev

Simon je po izobrazbi biolog, po duši naravovarstvenik, pridobljena znanja koristi na področju pridelave in predelave zelišč, destilacije in aromaterapije. Pri tem je ključnega pomena sodelovanje s strokovnjaki in strokovnimi inštitucijami (IHPS, KGZS, BF ipd.) in izmenjava izkušenj z ostalimi zeliščarji in destilerji. »Aromatični vrt«, kot ga Simon sam imenuje, pa je nekaj posebnega, saj je zasnovan v obliki metulja in predstavlja pester svet aromatičnih rastlin, ki prispeva k diverziteti kulturnih rastlin in biodiverziteti obronkov Ščavniške doline. Pester, cvetoči nasad zelišč je izjemnega pomena za lokalne populacije čebel in drugih opraševalcev.

Simon in Suzana sta zelo pozitiven in srčen par, polna idej, ki želita svoje obiskovalce vsaj za trenutek (ponovno) povezati z naravo, v njih obuditi spomin na kmečke vrtove naših babic, še lahko preberemo v predstavitvi.

Za IMK lahko glasujete tukaj. Svoj glas lahko oddate enkrat na 24 ur, glasovanje pa se zaključi 8. oktobra opolnoči.




Več v Kultura in izobraževanje