Ljutomerski oktet pripravil letni celovečerni koncert

Na Celovečerni koncert so povabili svoje pevske kolege iz Cerkelj na Gorenjskem, Komorni Moški pevski zbor Davorina Jenka.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. oktober 2023 ob 18:43
Letni koncert Ljutomerskega okteta

Letni koncert Ljutomerskega okteta

Ljutomerski oktet, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Kaučič, je v soboto, 7. oktobra, ob 19:00 uri v Kulturnem domu Ljutomer, organiziral svoj letni celovečerni koncert. Na Celovečerni koncert so povabili svoje pevske kolege iz Cerkelj na Gorenjskem, Komorni Moški pevski zbor Davorina Jenka.

Naslov letnega koncerta je bil "Sloven'c Slovenca vabi - drügič" - namreč prvič so bili člani Ljutomerskega okteta gostje na Gorenjskem, v petek 12. maja letos in bili so zelo hvaležni, da so jih tja povabili. Prleki so se imeli zelo lepo med Gorenjci in so tam zapeli kot osrednji gostje koncerta. Tokrat je sledil drugi del koncerta, ko so člani Ljutomerskega okteta vrnili povabilo v Ljutomer.

Zakaj so izbrali ravno pesem Sloven'c Slovenca vabi pa največ pove že besedilo, ki pravi:

Slovenc Slovenca vabi,
Če se ti pit' ne gabi,
Tak pridi v gor'co k nam !
Smo dobre volje tam.

Bomo eno zapeli,
Da bomo prav veseli ;
Vsa žalost naj neha,
Kjer vince je doma.

Ljutomerski oktet deluje v sklopu Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer. Od svojih začetkov pod vodstvom profesorja Ivana Vrbančiča, ki je oktet vodil do leta 1972 in vse do jubilejnega koncerta ob 45-letnici, ko ga je vodil Mirko Prelog, je oktet opravil izjemno kulturno poslanstvo v Ljutomeru, po Sloveniji in izven domovine. Od leta 2010 vodi pomlajeni oktet Dušan Prelog.

Ljutomerski oktet ima v prihodnje v načrtu nekaj ključnih aktivnosti, povezanih s praznovanjem 60. jubileja, ki jih bodo izpeljali v naslednjih dveh letih.

V mesecu maju naslednje leto se Ljutomerski oktet odpravlja na pevsko turnejo v Kanado, na povabilo naših zdomcev. In tam bodo zastopali celotno Prlekijo.

Nato se bo v Ljutomeru oktobra 2024 odvijalo veliko srečanje oktetov iz celotne Slovenije. V letu 2025 sledi slavnostna akademija in celovečerni koncert z gosti. Še se bomo torej veliko videvali in poslušali - lepo vabljeni že zdaj ne prireditve, ki so v načrtu.

Kot gostje večera so nastopili, Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka, ali »Davorinci«, ki prihajajo iz Cerkelj na Gorenjskem. Že vrsto let so trden steber kulture v slovenskem, regijskem in domačem okolju. Kmalu bodo zakorakali v 65. leto delovanja. Zbor od leta 2019 vodi Neža Križnar Ristič. Posebno pozornost posvečajo tudi zborovskim izmenjavam, saj te bogatijo trojno - sodelujoči pevski skupini, ter zveste poslušalce.

Domači oktet je zapel 7 pesmi iz svojega bogatega repertoarja. Posebej so publiko razvneli s pesmijo Repna Žüpa za 4 osebe skladateljice Tadeje Vulc, besedilo, Irma Knez.

Gostje so zapeli 8 pesmi iz svojega repertoarja.

Na koncu koncerta so zapeli tudi skupaj v združenem zboru. Najprej vsem znano pesem »Lipa zelenela je«, ki jo je zapisal Davorin Jenko, po katerem se ravno gostujoči zbor tudi imenuje. Potem so nadaljevali z naslovno skladbo koncerta, Sloven'c Slovenca vabi. Prvo pesem je dirigirala umetniška vodja gostujočega pevskega zbora, Neža Križnar. Zadnjo pesem in bis je oddirigiral umetniški vodja Ljutomerskega okteta, Dušan Prelog.

Za dodatno pesem (Bis), sta nam združena zbora zapela Prleško pesem »Vasovalec«  Besedilo pesmi je od Jana Baukarta, glasbo je zapisal Peter Potočnik. Prav zanimivo in prisrčno je bilo slišati goste iz Gorenjske prepevati v pristni »Prleščini«.

Povezovalec in moderator koncerta je bil Andrej Mernik.

Vse zbrane je v imenu Občine Ljutomer in v imenu županje, mag. Olge Karba, nagovorila občinska svetnica in predsednica kulturnega društva Ivan Kaučič, Mira Rebernik Žižek. Prav tako je gostom podelila Monografijo o Občini Ljutomer in se zahvalila za krasen večer. Domačim oktetovcem je podelila nageljne in spregovorila nekaj spodbudnih besed.

V imenu okteta se je gostom in publiki zahvalil organizacijski vodja Ljutomerskega okteta, Tihomir Babič.

Foto: Sara Vinkovič




Več v Kultura in izobraževanje