S komedijo VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ! se v Ljutomeru pričenja 12. sezona Žlahtnega abonmaja

V sredo, 18. oktobra bo ob 19.30 prva predstava v 12. sezoni Žlahtnega abonmaja, to je komedija VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ! v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj. Žlahtni vinar bo VinoReja Kaučič.

Prlekija-on.net, sreda, 11. oktober 2023 ob 08:15
Žlahtni abonma

Žlahtni abonma

V sredo, 18. oktobra bo ob 19.30 prva predstava v 12. sezoni Žlahtnega abonmaja, to je komedija VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ! v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj. Žlahtni vinar bo VinoReja Kaučič.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer vsako sezono pripravi abonmaje za otroke in odrasle. Tako je že ta teden bila v Domu kulture Ljutomer na programu prva predstava Želodkova skrivnost, ki so jo odigrali člani Lutkovnega gledališča Maribor. V novembru prihaja otroke zabavat Romana Krajnčan, decembra pa bo Gledališče Ku kuc odigralo čarobno Pravljico za škrate, kot se to spodobi za veseli december. Abonma obiskujejo otroci iz Vrtca Ljutomer, iz vrtca in Osnovne šole POŠ Cven, iz vrtca in OŠ Stročja vas, iz OŠ Cvetko Golar Ljutomer, iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, iz vrtca in OŠ Razkrižje in dijaki vzgojiteljske smeri GFML.

Želodkova skrivnost

Veseli nas, da se je letos v Žlahtni abonma prijavilo največ abonentov doslej in da v sodelovanju z ljutomersko Gimnazijo ponujamo kar 6 profesionalnih predstav. Tudi za izven so še prosta mesta, zato pohitite z rezervacijo sedeža. V predstavi igrajo: Vesna Penarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman in Blaž Setnikar. Ob neustavljivem valu podražitev, ki smo jim znova priča, pridobiva komedija Vse zastonj! Vse zastonj! še večjo aktualnost, ki jo je izpostavila tudi režiserka Ajda Valcl: »Fojeva komedija je bila napisana 1974 kot odgovor na skokovito povišanje cen osnovnih dobrin, najemnin, na odpuščanje in zniževanje plač delavcev v 70. letih v Italiji in predvsem kot kritika levici, ki se je takrat zelo mlačno odzvala na nastalo situacijo - s politiko 'zategovanja pasu' najrevnejših. Gledamo torej obubožan delavski razred, ki se dvigne v vsesplošno stavko oziroma ki z množično krajo osnovnih živil v trgovinah, ko gospodinje in žene delavcev ne zmorejo (pa tudi nočejo!) več plačati drage hrane, radikalno izrazi svojo državljansko nepokorščino in začrta konkretni upor sistemu. Aktualnost Fojeve teme - vedno večja inflacija, prekarno delo, brezposelnost, dvig cen, revščina, razlika med bogatimi in revnimi - se po pandemiji tudi pri nas napoveduje v velikem zamahu. Najbolj vznemirljiv vidik komedije pa vidim v Fojevi briljantni »črno-belosti«: v njegovi izjavi, da vedno in brez izjeme krade peščica bogatih, in v prav tako enostavnem spoznanju okradenih, da se jim preprosto ni treba več iti te igre. S to brezkompromisno jasno držo, s katero avtor namenoma zanemari vsako kompleksnost vprašanja, konkretno zamaje naš sprejeti družbeni konsenz razredne neenakosti in njegove inertnosti.«

Komedija VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije na 31. Dnevih komedije (2023), Žlahtna komedijantka Vesna Pernarčič za vlogo Antonie (2023), Žlahtna režiserka Ajda Valcl.

V programu ponujamo še:

  • 15. november 2023 - komedija ABSURDANIJA (Amanart Ljubljana),
  • 13. december 2023 - stand up komedija NA ZDRAVJE (Tina Gorenjak in Tanja Kocman),
  • 24. januar 2024 - avtorski projekt NE TI MENI, ALICE (SNG Drama Maribor),
  • 15. februar 2024 - surrealistična komedija PENA DNI (APT Novo mesto),
  • 6. marec 2024 - gledališko-glasbeni projekt PESEM ZA LARO (Lara Jankovič).

Veselimo se snidenja in kličemo po Linhartovem: »Eden drugemu ogenj dajmo!«




Več v Kultura in izobraževanje