V Radencih je potekal 13. Pomurski in 9. mednarodni simpozij o kronični rani

Simpozij je pripravlja Splošna bolnišnica Murska Sobota, v sodelovanju s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. oktober 2023 ob 11:47
13. Pomurski in 9. mednarodni simpozij o kronični rani

13. Pomurski in 9. mednarodni simpozij o kronični rani

V Radencih, v hotelu Radin je v petek, 20. oktobra, potekal tradicionalni 13. Pomurski in 9. mednarodni simpozij o kronični rani, ki ga pripravlja Splošna bolnišnica Murska Sobota, v sodelovanju s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja.

Simpozij se je začel s kulturnim programom učencev 2. in 3. razreda OŠ Beltinci, ki so z mentorico Jelko Breznik predstavili kulturno dediščino ter igro in običaje vaških otrok lokalnega okolja v preteklosti ter navdušili slušatelje simpozija. Spremljala jih je Prekmurska godba Glasbene šole Beltinci pod vodstvom Mateja Zavca.

Po pozdravnem nagovoru pomočnika direktorja za področje zdravstvene nege Darka Horvata, predsednice društva medicinskih sester Dragice Jošar, je bil prvi sklop namenjen oskrbi opeklinskih ran, kar so nazorno predstavili domači in tuji strokovnjaki.

Prim. doc. dr. Dubravko Huljev iz Zagreba je predstavil vrste opeklin glede na njihov obseg, odlično pa je predstavila prakso na tem področju specializantka plastične kirurgije Doroteja Gašpar. Uporabo hiperbarične oksigenacije so predstavile Danijela Pećanac in Danijela Jakovljević iz Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", Centar za hiperbaričnu medicinu i tretman hroničnih rana, Banja Luka.

V drugem sklopu je bila predstavljena terapija z VAC. Predstavili so jo domači strokovnjaki: kirurg Luka Vodišek, Simona Sečko, Viktorija Pucko, Jasmina Živič, Brigita Kovačec, Nataša Kreft ter tudi kolegice iz Banja Luke.

V zadnjem sklopu pa so gostje iz Hrvaške, iz Obće županijske bolnišnice Požega Sabina Cviljević, dr. med., Kristijan Matković, dr. med., dr. sc. Božica Lovrić, mag. med. techn., Tihomir Jovanović, mag. med. techn., Marin Mamić, mag. med. techn., Brankica Andromako - Matković, dr. med., dr. sc. Ivan Vukoja, dr. med., predstavili svoje izkušnje z ranami in mikroorganizmi izoliranimi iz ran.

Sklop sta v celoto zaokrožili še predavanji Vodje bolnišnične prehrane Renate Pleh, univ. dipl. inž. teh. iz SBMS, s prispevkom o Pomenu prehrane pri celjenju opeklinskih ran in vodje zdravstvene nege v Domu Janka Škraban Suzane Divjak, ki je predstavila izzive na področju oskrbe ran v socialno varstvenih ustanovah.

Velja izpostaviti še zanimiv prispevek z naslovom Duhovne rane, avtoricprof. dr. sc. Suzane Vuletić, prof. dr. sc. Štefice Mikšić, dr. sc. Brankice Juranić in Metke Lipič Baligač, mag. zdr. nege., ki je rane prikazal z drugega zornega kota. Dolgotrajna kronična bolečina lahko dramatično, diagonalno močno vpliva na psihično in duhovno stisko bolnika, njegovih svojcev in tudi zdravstvenih delavcev.

Simpozij je bil spet velik strokovni dogodek, ki se ga je udeležilo blizu 150 slušateljev iz celotnega slovenskega prostora. Udeleženci so poleg zanimivih predavanj izmenjali tudi izkušnje in se z veseljem srečali v lepem jesenskem ambientu zdravilišča Radenci.




Več v Gospodarstvo