UVHVVR preverja ali se pijače, ki so na Hrvaškem povzročile zastrupitev, nahajajo tudi pri nas

UVHVVR trenutno ni zabeležila nobenega podobnega primera težav po zaužitju vode oziroma brezalkoholne pijače. Pregled podatkov v sistemu EU RASFF, v katerem so razvidne notifikacije vseh držav članic EU o nevarnih oz. potencialno nevarnih živilih kaže, da letos nobena država omenjenega živila še ni notificirala zaradi sporne sestave.

Prlekija-on.net, četrtek, 9. november 2023 ob 07:32
Na Hrvaškem je prišlo do zastrupitve s pijačo

Na Hrvaškem je prišlo do zastrupitve s pijačo

Mag. Nadja Škrk, vodja Sektorja za nadzor hrane na Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo medijem predstavila trenutno stanje in aktivnosti Inšpekcije v Sloveniji glede nedavne zastrupitve s pijačo na Hrvaškem.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na podlagi informacije o zastrupitvi z brezalkoholno pijačo Romerquelle na Hrvaškem, takoj preverila stanje tudi v Sloveniji. UVHVVR trenutno ni zabeležila nobenega podobnega primera težav po zaužitju vode oziroma brezalkoholne pijače. Pregled podatkov v sistemu EU RASFF, v katerem so razvidne notifikacije vseh držav članic EU o nevarnih oz. potencialno nevarnih živilih kaže, da letos nobena država omenjenega živila še ni notificirala zaradi sporne sestave.

Je pa v sredo hrvaška pristojna oblast preko sistema EU RASFF objavila novico, da preiskujejo sum zastrupitve kot posledice zaužitje dveh živil (Coca Cola Original Taste, 0,5l, plastenka; Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate, 0,33l), zaradi česar je bil izveden začasni umik iz prometa, do prejema analiznih izvidov. Ko bodo znani rezultati analiz vsebine odvzetih vzorcev, bo informacija preko EU RASFF sistema dopolnjena. Tudi s strani Nacionalnega inštitua za javno zdravje (NIJZ) in Centra za zastrupitve UKC Ljubljana, so jih seznanili, da nimajo zabeleženih podobnih primerov.

V tem ter tudi na splošno v takšnih primerih je potrebno najprej potrditi, katera spojina je povzročila zdravstveno težavo ter kako in kje je bi le-ta lahko zašla v živilo. Zato je potrebno preučiti tako ravnanje z živilom v gostinskem lokalu kot tudi pri samih proizvajalcih. Ker gre za sum kaznivega dejanja, naj bi se na Hrvaškem v obravnavo vključila tudi tožilstvo in policija.

Uradno vzorčenje v Sloveniji zaenkrat ni izvedeno, saj ni znan natančen opis proizvoda-lota. Za natančen opis proizvoda je UVHVVR zaprosila hrvaške pristojne oblasti, enako tudi podjetje Coca-Cola Slovenija/Hrvaška, vključno z informacijo o tem, ali se sporni loti nahajajo na slovenskem trgu ter kakšne ukrepe so sprejeli za zaščito slovenskih potrošnikov. Ostale aktivnosti bodo odvisne od podatkov, ki jih UVHVVR prejema iz različnih virov.

Podoben primer se je v Sloveniji dogodil pred leti in sicer so se težave pojavile po zaužitju mineralne vode v gostinskem lokalu. Proizvajalec je preventivno odpoklical lot, rezultati preiskav pa niso ugotovili, kako se je škodljiva vsebina znašla v proizvodu.




Več v Gospodarstvo