V Ormožu krstili mošt in ustoličili Martina II. Ormoškega

Martinovega si seveda ne moremo predstavljati brez krsta mošta, kar so letos na domač način opravili člani skupine Macleki iz Kulturnega društva Ormož.

Prlekija-on.net, sobota, 11. november 2023 ob 18:32
Martinovanje v Ormožu

Martinovanje v Ormožu

Tudi letos so v Ormožu pripravili dvodnevno martinovanje, ki je največja tradicionalna prireditev v Destinaciji Jeruzalem Slovenija, ki v teh dneh živi za vinogradništvo, vinarstvo, žlahtno kapljico in pristno druženje. Prijazni domačini v svojih kleteh z veseljem ponujajo svoja vina in kulinarične dobrote, v centru mesta pa gostje spoznavajo običaje, ki vrsto let bogatijo kulturno življenje domačinov.

Dvodnevni dogodek so v Ormožu pričeli v petek s pestrim programom, uradno pa so martinovanje odprli popoldan s krstom mošta. Zbrane je v uvodu pozdravil župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak, med ambasadorji žlahtne domače kapljice pa so tudi vinske kraljice. Prisotne so bile Vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič, Kogovska vinska kraljica Rebeka Čurin, Kralj jeruzalemsko-ormoških goric Tilen Sedlak in Vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof, ki so prav tako nagovorili vse navzoče.

Dogodki ormoškega Martinovanja potekajo pod okriljem Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, zato je zbrane nagovoril tudi direktor Andrej Vršič.

Martinovanje v Ormožu

Larisa Sreš s skupino Avantura in Rock Partyzani naredili pravo fešto na ormoškem Martinovanju


Razglasili zmagovalce izbora naj špricar in mladega vina

Posebnost ormoškega Martinovanja je tudi izbor naj špricar in mladega vina. Najboljšima so podelili zasluženi nagradi. Špricar je tradicionalna pijača in predstavlja pomemben tržni delež pri potrošnji vina v Sloveniji. Še posebej velja to za Destinacijo Jeruzalem Slovenija. V kategoriji Špricar vina je komisija ocenila 17 vzorcev. Potrošniška komisija je ocenila, da je najboljše špricar vino Zvrst Vinogradništva Gorjak, letnik 2022, strokovna komisija pa je za najboljše špricar vino izbrala Zvrst Vinogradništva Henzl, letnik 2023.

Martinovanje v Ormožu

Ocenjevalna komisija je izbrala tudi naj mlado vino. V tej kategoriji je ocenjevala samo strokovna komisija, ocenila je 22 vzorcev - in najboljšo oceno namenila vinu Muškat Ottonel, letnik 2023 ormoške kleti Puklavec Family Wines.

Pri domačih ponudnikih so tudi letos pripravili tematske vikende odprtih vrat Destinacije Jeruzalem Slovenija, ki je omogočalo sodelovanje v nagradni igri. Nagrade so prispevali ponudniki najvišje lokalne kakovosti Destinacije Jeruzalem Slovenija, prejemniki certifikata Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija in ostali. Nagrade so izžrebali župani treh občin - župan Ormoža Danijel Vrbnjak, župan Središča ob Dravi Toni Jelovica in župan Svetega Tomaža Mirko Cvetko.

Vodenje občine v martinovem času prevzel mestni viničar

Čas Martinovanja je seveda poseben - sproščen in vesel in vse resne teme so nekoliko potisnjene ob stran. Tudi vodenje občine bo v tem času bolj sproščeno, saj je vodenje prevzel mestni viničar. Dosedanji je bil Saško Štampar, ki je ob tem tudi vse nagovoril. Zahvalili so se Martinu 1. Ormoškemu za uspešno promocijo ormoškega vina in vinogradništva. Nato pa je bil čas, da so spoznali Martina 2. Ormoškega. Župan je novemu Martinu Ormoškemu najprej izročil darilo, ki mu bo še kako prav prišlo pri opravljanju nove funkcije. Temu je sledila še predaja oblasti, župan je Stanislavu Rakuši tudi uradno predal ključ in mu tako zaupal vodenje občine v času Martinovanja.

Martinovanje v Ormožu

Martinovega pa si seveda ne moremo predstavljati brez krsta mošta, kar so letos na domač način opravili člani skupine Macleki iz Kulturnega društva Ormož. Vinska klet Puklavec Family Wines je v prireditvenem šotoru postavila tudi sod z njihovo žlahtno kapljico. Župan in Martin II. Ormoški sta v sod nabila pipico, tako da so si vsi lahko privoščili kozarček.

Za kulturni program so poskrbeli člani trobilnega kvarteta/kvinteta Kulturnega društva Ormož

Ormoško Martinovanje je s tem bilo tudi uradno odprto. Skozi celoten dan so se zvrstili številni dogodki, zvečer pa je sledila zabava s skupino Rock Partyzani, Lariso Sreš in skupino Avantura.

Martinovanje v Ormožu se je nadaljevalo tudi v soboto.

Martinovanje v Ormožu

Foto: Ivan Trunk

Martinovanje v Ormožu

V Ormožu tudi letos dvodnevno Martinovanje, objavljamo pester program





Več v Družabno