Celovito bodo obnovili del Gradu Negova, kulturnega spomenika državnega pomena

V sklopu projekta bodo obnovili staro grajsko jedro, severni stolp in uredili zunanje površine.

Prlekija-on.net, torek, 14. november 2023 ob 16:07
Grajski stolp gradu Negova

Grajski stolp gradu Negova

Ministrstvo za kulturo je 9. novembra 2023 na gradu Negova predstavilo projekt »Celovita obnova dela kulturnega spomenika državnega pomena Negova - Grad«. Splošni cilj projekta je obnoviti, revitalizirati in ohraniti kulturni spomenik državnega pomena ter uporabiti njegove potenciale kulturne dediščine za pospešitev turističnega in gospodarskega okrevanja po pandemiji covid-19.

V sklopu projekta bodo tako obnovili staro grajsko jedro, severni stolp in uredili zunanje površine. Obnova bo temeljila na pristopu, ki varuje arhitekturno celovitost starega grajskega jedra in severnega stolpa. Staro grajsko jedro s severnim stolpom namreč še vedno ohranja večino svojih prvotnih arhitekturnih značilnosti in ustvarja spomenik izjemnega pomena. Poudarek pri projektu bo tudi na digitalizaciji in uporabi informacijsko komunikacijske tehnologije za promoviranje in interpretacijo kulturne dediščine, s čimer bodo še dodatno podprli trajnostni turizem.

Grad Negova
Del gradu Negova je bil obnovljen že pred leti

Vrednost projekta ocenjena na dobrih devet milijonov evrov

Projekt, ki ga vodi ministrstvo, se sofinancira v okviru Načrt za okrevanje in odpornost - evropska sredstva. Vrednost projekta obnove je danes ocenjena na 9.119.013,27 evra, od tega se iz proračuna Evropske unije zagotovi 7.410.236,04 evra in iz proračuna Republike Slovenija 1.630.251,93 evra. Ministrstvo za kulturo je dodalo še 78.525,30 evra iz lastne proračunske postavke. Projekt bo predvidoma končan do 30. junija 2026.

Ministrstvo za kulturo je med leti 2006 in 2008, v sklopu obnove spomenikov državnega pomena iz sredstev evropske kohezijske politike, v grajskem kompleksu Negova že obnovilo novi grad, gospodarsko poslopje ter predgradnje s stolpi in obzidjem. Namen takratne obnove je bila turistična revitalizacija grajskega kompleksa, ki naj bi prispevala k dvigu prepoznavnosti geografskega prostora in razvoju turistične ponudbe v Pomurski regiji ter izboljšanju sodelovanja turizma in drugih dejavnosti, ki sestavljajo celovito turistično ponudbo. Za obnovo starega grajskega jedra, S stolpa in odprtih površin je takrat sredstev zmanjkalo. Danes se tako s projektom »Celovita obnova dela kulturnega spomenika državnega pomena Negova - Grad« nadaljuje tako imenovana druga faza obnove grajskega kompleksa.




Več v Gospodarstvo