V Ormožu se je odvilo 27. tekmovanje godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla 2023

Letošnje tekmovanje nam je postreglo z vrhunsko predstavo slovenske godbene scene in združilo 11 godb s skoraj 600 godbeniki.

Prlekija-on.net, sreda, 15. november 2023 ob 15:37
27. tekmovanje godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla

27. tekmovanje godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla

Na Martinovo soboto, 11. novembra 2023, je v Ormožu potekalo 27. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Letošnje tekmovanje nam je postreglo z vrhunsko predstavo slovenske godbene scene in združilo 11 godb s skoraj 600 godbeniki. Tekmovanje je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.

Slovensko godbeništvo igra ključno vlogo pri oblikovanju nacionalne kulturne identitete, kvaliteta izvajanja pa slovenske godbe uvršča med najboljše in najbolj prepoznavne elemente slovenske identitete. Godbe se izjemno uspešno lotevajo raznovrstnih glasbenih žanrov, vključno s klasično glasbo, narodno zabavnimi skladbami, koračnicami in glasbo lahkotnejšega karakterja. Poleg rednih koncertov so godbe aktivne tudi v promenadnih nastopih ter na festivalskih dogodkih, kjer predstavljajo glasbo z zabavnim značajem.

Tekmovanja slovenskih pihalnih orkestrov so vsako leto odlična priložnost za spodbujanje rasti kvalitete glasbe zabavnejšega karakterja. Ta glasbena zvrst je sestavni del vseh godbenih nastopov, predstavlja prepoznaven element slovenskega godbeništva in tako kot koncertna glasba zahteva visoko kakovostno izvedbo. Namen glasbe zabavnejšega karakterja je ustvariti prijetno vzdušje v družbi pri čemer ritem, dinamika in glasbeno izrazoslovje sledijo enostavnim glasbenim linijam.

V mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje

Na tekmovanje, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je tokrat organizator izbral 10 slovenskih godb. V okviru tekmovanja sta bila izpeljana tudi dva skupna nastopa sodelujočih godb, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje. V skupnih nastopih so bile odigrane naslednje koračnice: Vinko Štrucl - Vivat Holermus, Emil Glavnik - Gremo na Štajersko, ter koračnica Draga Lorbka - Slovenci. Vse koračnice je dirigiral Slavko Petek, idejni oče tekmovanja godb v Ormožu.

Na prireditvenem prostoru za Grajsko pristavo, kjer je potekalo tekmovanje, so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v dveh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, doživeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Miran Šumečnik in Gašper Salobir, je imela težko delo, saj godb nista ocenjevala samo glede na težavnost in pestrost tekmovalnega programa, temveč sta morala v vsej vrhunski kvaliteti izpostaviti in nagraditi tudi samo izvedbo.

Tekmovanje je s svojim programom, kjer je zaželeno, da vsak pihalni orkester izvede čim več slovenskega programa in vsaj eno skladbo skladatelja Vinka Štrucla, skladatelja, ki se je rodil v bližini Ormoža in se vedno rad vračal v te kraje, odlično prikazalo delovanje slovenskega godbeništva.

27. tekmovanje godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla

5 zlatih plaket s pohvalo, 4 zlate in 1 srebrna plaketa

Desetim tekmujočim pihalnim orkestrom/godbam: Kulturno društvo godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici; Prvačka pleh muzika, Kulturno društvo Pihalni orkester Prevalje; Kulturno društvo Pihalni orkester Ljubljana; Kulturno društvo Pihalni orkester Šentjur; Prosvetno društvo Središče ob Dravi sekcija Godba na pihala; Godba Domžale; KD Godba Zgornje Savinjske doline; KD Pihalni orkester Logatec in Pihalni orkester Glasbene šole Ormož je strokovna žirija podelila 5 zlatih plaket s pohvalo, 4 zlate plakete in 1 srebrno plaketo. Najbolje ocenjeni godbi v posameznih kategorij, sta poleg priznanja prejeli tudi pokal absolutnega zmagovalca svojih kategorij - Pokal Vinka Štrucla. Na tekmovanju so tokrat nastopili tudi gostje iz sosednje Hrvaške, Limena glazba Lepoglava.

Nagrajenca v posameznih kategorijah, ki sta prejela zmagovalni pokal sta Prvačka pleh muzika (kategorija do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Gregor Bralić in Kulturno društvo Pihalni orkester Šentjur (kategorija nad 41 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Jurij Hladnik. Nagrade so jim podelili Danijel Vrbnjak (župan občine Ormož), Daniel Leskovic (producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost na JSKD), Barbara Podgorelec (direktorica tekmovanja), Miran Šumečnik in Gašper Salobir (oba člana žirije).

27. tekmovanje godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla

27. tekmovanje godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla 2023JSKD
Foto: Ciril AmbrožVeč v Kultura in izobraževanje