Luka Klasinc, ki je skrbel za drsališče tudi v Ljutomeru, mora za dve leti in pol za zapahe

Za goljufijo bo moral plačati tudi 3,4 milijona evrov denarne kazni.

Prlekija-on.net, sreda, 15. november 2023 ob 17:31
Luka Klasinc

Luka Klasinc

Ameriško sodišče je v torek na dve leti in pol zaporne kazni obsodilo nekdanjega slovenskega olimpijca Luko Klasinca. Portal Law360 poroča, da je umetnostni drsalec, ki je leta 1992 na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu zastopal Slovenijo, v času covida-19 ogoljufal ameriško vlado za 1,6 milijona dolarjev. Ob aretaciji junija 2021 je krivdo zanikal, januarja letos pa jo je priznal. Izrek sodbe je pričakal v hišnem priporu, kazen pa bo začel služiti 8. januarja 2024. Po dveh letih in pol za zapahi bo še tri leta na nadzorovani prostosti, za goljufijo pa bo moral plačati še 3,4 milijona evrov denarne kazni.

Klasinc je sicer nekdanji direktor podjetja Lucky Luka, ki je leta 2014 in 2015 postavilo drsališče tudi v Ljutomeru.

Slovenske novice ob tem poročajo, da je tožilstvo trdilo, da je Klasinc dobil skoraj 1,6 milijona dolarjev pomoči za svoje podjetje, kar je potem nakazoval na račune v tujino. Američani so sicer njegove račune zamrznili že septembra 2020, ko so se njegove transakcije banki zazdele sumljive. Klasinc je potem pisal banki, naj mu račune znova odpre, ker je le opravljal plačila poslovnim partnerjem in dobaviteljem opreme.

Predstavitev drsališča v Ljutomeru

Drsališče bo tudi letos v Ljutomeru skrbelo za pestro zimsko dogajanje


Sledilo je več nakazil sredstev z računov mednarodnim prejemnikom. Neimenovana banka je posumila na prevaro in zamrznila vse tri račune BOB77 ter Klasinca povprašala o aktivnostih. Ta naj bi nato poslal ponarejeno pismo ameriške uprave za drobno gospodarstvo in s tem poskušal prepričati banko, da račune odmrzne.

Slovenec je 31. maja 2021 prek Istanbula osebno prišel v ZDA in se trikrat oglasil v Bank-1, kjer je uradnike poskušal prepričati, da je šlo za investicije, ki niso povezane s posojili. Uradniki Bank-1 so ga prijavili FBI, ta ga je aretiral. Omenjena banka je ameriški upravi za drobno gospodarstvo vrnila 848.000 dolarjev, ki so ostali na treh blokiranih Klasinčevih računih, še poročajo Slovenske novice.




Več v Črna kronika

Prometna nesreča, foto: PGD Ljutomer

V trčenju sta se poškodovali dve osebi

ponedeljek, 29. april 2024 ob 09:45
Policija

Vozniku zasegli moped

ponedeljek, 29. april 2024 ob 08:26