Odprtje razstave Malek 2023 in sedma postavitev Rastoče knjige Ormoža

Na koloniji je skupaj sodelovalo 36 likovnih in literarnih ustvarjalcev ter fotografov. Namen kolonije je bil tudi letos poudariti in promovirati lepoto naravne in kulturne dediščine Ormoža in Destinacije Jeruzalem Slovenija, kot jo začuti umetnik - slikar, pisatelj, fotograf in jo ujame na platno, papir oz. v objektiv.

Prlekija-on.net, četrtek, 16. november 2023 ob 09:11
Odprtje razstave Malek 2023

Odprtje razstave Malek 2023

Letošnja likovno literarna kolonija Malek 2023 je bila že 11. zapovrstjo in je nosila naslov »Ormož, naše mesto«, saj so jo posvetili 750. letnici prve pisne omembe mesta Ormož, ki jo obeležujemo v letu 2023. Na koloniji je skupaj sodelovalo 36 likovnih in literarnih ustvarjalcev ter fotografov. Udeleženci so prišli iz celotne Slovenije ter tudi tujine, kot vsako leto pa so se jim tudi letos pridružili dijaki Gimnazije Ormož. Mentorstvo na koloniji so nudili domačini: profesorica Janja Rudolf, pesnica in pisateljica Helena Srnec ter priznani ljubiteljski fotograf Ciril Ambrož.

Namen kolonije je bil tudi letos poudariti in promovirati lepoto naravne in kulturne dediščine Ormoža in Destinacije Jeruzalem Slovenija, kot jo začuti umetnik - slikar, pisatelj, fotograf in jo ujame na platno, papir oz. v objektiv. Z likovno - literarno kolonijo se vsako leto poklonijo domačemu ustvarjalcu ali pa naši dragoceni kulturni dediščini. Letos so jo posvetili Ormožu in njegovi bogati naravni in kulturni dediščini.

Likovno - literarna kolonija Malek je v enajstih letih postala prepoznavna med likovnimi ustvarjalci širom Slovenije in tudi izven meja, je izobraževalne narave, saj je strokovno vodena, glede na širok starostni razpon udeležencev pa gre za čudovit preplet generacij, izmenjavo mnenj, izkušenj in znanja ter promocijo naše Destinacije Jeruzalem Slovenija.

Sedma postavitev Rastoče knjige Ormož

V petek, 10. novembra je ormoška izpostava JSKD v Beli dvorani Grajske pristave, v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož, enoto Ormož in knjižnico Franca Ksavra Meška pripravili odprtje razstave del nastalih na likovno - literarni koloniji Malek, ki je že tradicionalno potekala drugi vikend v mesecu oktobru na idilični lokaciji, v zidanici Malek podjetja Puklavec Family Wines, odprtje razstave pa je bilo hkrati tudi sedma postavitev Rastoče knjige Ormož.

Na odprtju so literarni prispevek predstavili Alen, Veronika in Maruša, dijaki Gimnazije Ormož. Literarni prispevek sta s pomočjo mentorice spisala Edita Peklar in Alen Krabonja, ki sta pod mentorstvom profesorice mag. Blanke Erhartič Kralj literarno ustvarjala že na Maleku, zgodbo pa so intenzivno ustvarjali in dokončali vsi trije. Zgodila pa se jim je zanimiva izkušnja, saj sta Edita in Alen skupaj z mentorico poskusila pisati timsko. Edita in Alen sta ustvarila idejno zasnovo, ogrodje zgodbe, z mentorico večkrat debatirala o podrobnostih vsebine, o možnostih razpleta, o imenih literarnih oseb. Dodala sta še kakšen ločeni odlomek, mentorica pa je vso to zasnovo spretno spisala v novelo, ki predstavlja izmišljeno dogajanje na ormoškem gradu, grajski pristavi in v parku nekje v času 17. stoletja, vključili pa so tudi zgodovinska dejstva, da je zgodba bolj avtentična. Zgodbo so poimenovali Novela o dninarju Jakobu in Rozaliji Ormoški in v treh delih predstavili na odprtju.

K projektu rastoča Knjiga in k samemu odprtju razstave vsako leto z veseljem pristopi tudi knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož. Knjižničarjem je projekt Rastoča knjiga s svojimi nameni, cilji in hotenji zelo blizu, saj začutijo in podpirajo vse, kar diši po knjigah, branju, vedoželjnosti in znanju ter si prizadevajo te vrednote razvijati, nadgrajevati in bogatiti. V Rastoči knjigi prepoznavajo navdih, ki širi voljo in moč za ustvarjalno življenje ter pomaga, da knjige in ljubezen do njih ne bodo zamrli. Na odprtju se je bibliotekarka Simona Sakelšek pogovarjala s Cirilom Ambrožem in opozorila na njegov prispevek k promoviranju lepot naravne in kulturne dediščine Ormoža, ki jo čuti in ujame v objektiv kot izjemen fotograf.

Vse prisotne je nagovoril župan občine Ormož, Daniel Vrbnjak, slavnostni govornik na odprtju pa je bil slovenski pisatelj, pesnik in avtor letošnje misli, s katero je Deklica z Rastočo knjigo v parku Navlje v Ljubljani zrasla v letu 2023, ki se glasi: "Z jezikom in knjigo smo. Brez jezika in knjige si sam." Tone Peršak. Dogodek, ki ga je spremljala polna Bela dvorana Grajske pristave, pa so s pesmijo popestrile in članice ženskega pevskega zbora Okarina.

JSKD OI Ormož
Foto: Drago Kukovec




Več v Kultura in izobraževanje