Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Tema tokratnega dneva slovenske hrane je bila, Kruh za zajtrk-super dan!

Prlekija-on.net, petek, 17. november 2023 ob 18:30
Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

V Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, smo tudi letos obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Tema tokratnega dneva slovenske hrane je bila, Kruh za zajtrk-super dan! V ta namen smo tudi letos v našem vrtcu priredili poseben zajtrk, na katerega vabilo, se je odzvala tudi naša županja gospa Urška Mauko Tuš, član Sveta Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona (predstavnik občine ustanoviteljice) in član Sveta staršev vrtca gospod Boštjan Flegar, predsednica Sveta zavoda in vzgojiteljica Tadeja Štuhec, predstavnica Čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona gospa Ljuba Ivanek in predstavnici Aktiva kmečkih žena Gornja Radgona, Jožica Šijanec ter Lizika Ziernfeld.

Zajtrk je potekal v sproščenem vzdušju in ob spremljavi domačih ljudskih skladb. Ob tem dnevu pa so pester in zanimiv program za goste pripravili otroci oddelka 5-6 let, z vzgojiteljicami Ksenjo Karlo, Janjo Munda in Klavdijo Bogdan. Skupaj s strokovnimi delavkami smo pripravili tudi tematsko razstavo in pogrinjke. Na dogodku so nam med drugimi družbo delali tudi vodja enote Nataša Benko, pomočnica ravnateljice Tatjana Jakopec Kager, računovodja Gregor Rous, organizatorka prehrane in ZHR Darija Dresler, novinarka Lidija Cer Magdič in Lidija Bratuša, ki je otroke na nastopu spremljala na flavti.

Z otroci v našem vrtcu smo se o lokalni slovenski hrani pogovarjali že kar nekaj časa pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, in v sklopu tega sodelovali tudi z lokalnim okoljem. V proces dela smo namreč vključili gospoda Tadeja Kokol iz Čebelarskega društva Peter Danko Gornja Radgona. Predstavil nam je delo čebelarja in pripomočke, ki jih potrebuje pri svojem delu, povedal pa jim je tudi veliko o čebeljih družinah in kako je potrebno z njimi ravnati.

Ena od dejavnosti, ki je pritegnila veliko mero otroške radovednosti pa je bila tudi peka kruha. Pri tem nam je pomagala gospa Jožica Šijanec iz Aktiva kmečkih žena Gornja Radgona. Otroci so aktivno sodelovali pri pripravi testa, gnetenju in pripravi hlebčkov. Najbolj pa je bilo zanimivo, ko smo kruh dali v krušno peč in je pričel dobivati barvo. Nad pripravo in peko kruha so bili otroci navdušeni in njihova želja je bila, da se nam gospa Jožice pridruži še kdaj. To pomeni, da bomo v krušno peč, še zagotovo velikokrat zakurili.

Zapisala: dipl. vzg. Ksenja Karlo




Več v Najmlajši