Od semena do bučnega olja in obisk Parka doživetij v Križevcih

V sklopu jesenskih dejavnosti so se v vrtcu pri OŠ dr. A. Trstenjaka Negova dotaknili tudi običajev, ki pritičejo jesenskim opravilom.

Prlekija-on.net, sobota, 18. november 2023 ob 11:47
Otroci so obiskali kmetijo BeEko

Otroci so obiskali kmetijo BeEko

V sklopu jesenskih dejavnosti smo se dotaknili tudi običajev, ki pritičejo jesenskim opravilom. Ob bučah in jemanju semen iz buč so se porajala mnoga vprašanja otrok in kot pravi mali raziskovalci smo začeli raziskovati buče, torej od semena in vse do bučnega olja.
Pobrskali smo po spletu, obiskali knjižnico, si ogledali video o sajenju in gojenju buč in tako  veliko izvedeli. Naposled se je porajala ideja, da bi iz naših semen naredili bučno olje. Seveda smo se spomnili na kmetijo BeEko, ki bi nam lahko bila v veliko pomoč pri uresničevanju našega cilja, da si pridelamo pravo domače bučno olje. Skrbno smo predali semena naši vzgojiteljici Jasmini, ki je semena odpeljala na kmetijo. Z velikim navdušenjem smo načrtovali naš obisk kmetije in ogleda oljarne. Na kmetijo smo se peljali z avtobusom in na kmetiji nadaljevali raziskovalno pot. Tam nas je pričakal g. Igor, ki nam je kmetijo razkazal ter povedal veliko zanimivega in tako potešil našo radovednost. Na koncu smo se ustavili tudi v trgovinici njihove kmetije, kjer prodajajo različne domače izdelke. Za piko na in, pa smo se na koncu naše raziskovalne poti, opravili še v Park doživetij Križevci, kjer smo preizkušali gibalne spretnosti.

Z oljem, ki smo ga prinesli v vrtec, smo si pripravili dan pokušine.
Najprej smo ga poduhali, opazovali barvo in teksturo ter ga naposled tudi poskusili s koščki kruha. Nismo pa poskušali samo olja ampak tudi pražena semena. Največje veselje pa je bila solata z bučnim oljem, ki smo si jo v vrtcu privoščili.
Naš super preživet dan, si lahko ogledate v fotogaleriji.

Zapisali:
Niky Srt, dipl. vzg. in
Valerija Tratnik, dipl.vzg.




Več v Najmlajši