Na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer izvedli matematični maraton

Kar 34 učencev od šestega do devetega razreda se je zbralo zjutraj malo pred 8. uro. Z maratonom so obeležili tudi 130 let šole.

Prlekija-on.net, sreda, 22. november 2023 ob 10:53
1. matematični maraton na OŠIC Ljutomer

1. matematični maraton na OŠIC Ljutomer

V soboto, 18. novembra, so na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer izvedli 1. matematični maraton, s katerim so želeli obeležiti tudi 130 let šole. Kar 34 učencev od šestega do devetega razreda se je zbralo zjutraj malo pred 8. uro, kjer jih je najprej čakala akreditacija. Vsak učenec je prejel majico, svinčnik in radirko. Zbrali so se v jedilnici, kjer so jih pozdravili člani aktiva matematikov. Nagovoril pa jih je tudi ravnatelj, Jan Filipič, in povedal zanimivo zgodbo, od kod sploh ime maraton. Z njimi je bila tudi pomočnica, Martina Kuzma, ki je bila navdušena nad programom.

Po uvodnem pozdravu in seznanitvi učencev s časovnico je sledil zajtrk in nato reševanje matematičnih nalog, ki so jih zbrali v ličnem zvezku. V tišini in z veliko vnemo so se učenci lotili reševanja. Opazili so, da so učenci sposobni biti zbrani dobro uro brez težav. Po intenzivnem kravžljanju možgančkov se je prilegel aktivni odmor. Preživeli so ga na šolskem igrišču. Najprej so morali učenci sestaviti sestavljanko s svojimi akreditacijskimi karticami, potem pa so razgibali še celo telo od glave do pet z različnimi vajami.

Sledila je prva delavnica. Na pomoč so jim priskočili bivši učenci. Jernej Skuhala je pripravil kratek kviz o šahu. Za nagrado je zmagovalec prejel knjigo Garija Kasporova Umetnost pravilnega odločanja, potem pa so učenci odigrali nekaj medsebojnih partij. Izak Škrobar in Tine Marinič sta učencem predstavila algoritme pri sestavljanju Rubikove kocke.

Že celo dopoldne so učenci opazovali prekrasne pokale na mizi in zanje so se pomerili v hitrostnem računanju. Sledilo je odlično kosilo po zaslugi šolskih kuharjev. Potem so odšli na dvorišče, se naužili svežega zraka in se posladkali z lučkami. Po kosilu so učenci spet reševali matematične naloge. Opaziti je bilo že vidno utrujenost, a spodbuda, da najmočnejši ostanejo, jim je spet dala zagon.

Sledil je odhod v računalniško učilnico. Učenci so se pomerili v interaktivnem matematičnem kvizu. Ker vsi naenkrat niso mogli v računalniško učilnico, je ena polovička tekmovala, druga polovička pa si je ogledala kratek film Tisto dekle. Potem pa so zamenjali dejavnost. Zmagovalce je čakala sladka nagrada. Po napornem, a zabavnem matematičnem kvizu, se je prileglo malo aktivnega odmora na svežem zraku. Že v rahli temi so učenci na dvorišču iskali pet skritih sladkih nagrad in jih tudi našli.

Učencem še vedno veliko pomeni nagrada v obliki ocene, zato so jim dali priložnost, da si jo zaslužijo. Organizirali so reševanje preizkusa znanja in to v naključno izžrebanem paru, kar je bilo veliko presenečenje za njih.

Zunaj se je že stemnilo, ko je v jedilnici zadišalo po picah. Celodnevni trud je bil za nekatere poplačan. Po okusni večerji je sledil še kratek večerni sprehod, eni pa so ta čas popravili preizkuse. Sledila je razglasitev zmagovalcev hitrostnega računanja, seznanitev z ocenami preizkusa in podelitev glavnih nagrad - zvezek in bon za pico. Prejeli so ju vsi, ki so zdržali do konca maratona.

Velika nagrada za organizatorje so zadovoljni obrazi učencev, spodbudni in pozitivni komentarji v zaključni evalvaciji. Učenci si želijo ponovitve in čeprav je bila to zanje delovna sobota, jih ni prav nič motilo. Bili so kot velika družina.

Maraton je ob 20. uri zaključilo 29 učencev. Skupaj so rešili kar 1829 nalog.

Zahvaljujejo se donatorjem, ki so jim pomagali pri izvedbi maratona. Brez njih si vsega tega ne bi mogli privoščiti. Iskrena hvala. Donatorji do današnje objave: Nepremičnine PRIPS d. o. o.; Filipič Srečko Transport d. o. o.; Gostišče Zvezda Ljutomer; Marko Lačen, Elektrocad, energosistemi projektiranje, elektroinženiring d.o.o., Žerovinci; Andrej Huber s. p.; Športna zveza Ljutomer; Trgovina na drobno in prodaja vozil Antolič, Bojan Dogša s. p. Žerovinci; Robi Bratkovič.

Zahvala pa velja tudi vodstvu šole, ki jih je podprlo pri tem projektu, učitelju Vitomirju za oblikovanje tiska na majici in kuharjema Jaki in Ireni.




Več v Kultura in izobraževanje