Nagrada Združenja splošnih knjižnic Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož

Prejela je nagrado za najboljši inovativni projekt s področja storitev za uporabnike 2023 za projekt Za kulturno vključevanje brez meja in omejitev.

Prlekija-on.net, sreda, 22. november 2023 ob 16:45
Direktorica Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, Milica Šavora, ob prejetju nagrade za najboljši projekt

Direktorica Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, Milica Šavora, ob prejetju nagrade za najboljši projekt

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož (p)ostaja sodobna, trajnostna, vključujoča in obenem ena najuspešnejših slovenskih splošnih knjižnic. V Tednu splošnih knjižnic na dan splošnih knjižnic, 20. novembra 2023, je priznanje kvaliteti prejela še od Združenja splošnih knjižnic s podelitvijo nagrade za najboljši inovativni projekt s področja storitev za uporabnike 2023 za projekt Za kulturno vključevanje brez meja in omejitev.

Knjižnice praznujemo. Vsako leto konec novembra posvetimo Tednu in dnevu splošnih knjižnic, le-tega smo se pa letos še posebej razveselili v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož. Ob dnevu splošnih knjižnic, 20. 11. 2023, smo se podali v ljubljanski Center Rog, kjer smo se udeležili slovesne podelitve nagrad za najboljše projekte splošnih knjižnic 2023, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za knjižničarje, ki bralcem kvalitetno pripovedujejo o knjigah na portalu Dobreknjige.si. Nagrade najboljšim projektom so bile podeljene že 11. zapored.

Združenje splošnih knjižnic je v letu 2023 objavilo razpis, s katerim so želeli nagraditi najboljša projekta knjižnice ali skupine knjižnic, s katerima se je:

  1. uvedla nova, inovativna storitev za uporabnike

  2. uvedlo nove pristope k strokovnemu delu knjižnice, izboljšalo delovne procese, uvedlo nove prakse vodenja, realiziralo povezovanje knjižnic in uvajanje novih partnerstev, organiziralo skupne projekte, strokovna srečanja. ...

Na razpis se je prijavilo 14 projektov iz 13 splošnih knjižnic. Strokovna komisija se je odločila, da letos nagrade za nove pristope k strokovnemu delu knjižnice ne podeli, zato je pa podelilo dve nagradi za najboljšo novo, inovativno storitev za uporabnike, in sicer:

  • Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož za projekt Za kulturno vključevanje brez meja in omejitev

  • in Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem za storitev Osebni knjižničar.

Projekt Knjižnice Ormož je po strokovni oceni komisije prejel vse možne točke (100/100). Kot so zapisali na združenju v obrazložitvi nagrade:

"Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je s projektom ZA KULTURNO VKLJUČEVANJE BREZ MEJA IN OMEJITEV bistveno vplivala na življenje ciljne skupine migrantov iz Ukrajine. S pričetkom ruske invazije na Ukrajino se je na območje zateklo večje število ukrajinskih državljanov, predvsem mater z otroki. Zavedanje, da njihova stiska ni le ekonomska, saj so s selitvijo izgubili domače socialne stike in stik z lastno kulturo ter se dnevno srečevali s povsem novim okoljem, jezikom in kulturo, je knjižnico spodbudilo k ukrepanju in spoznanju, da lahko knjižnica bistveno pripomore pri integraciji te skupine priseljencev, njihovi enakopravni aktivni udeležbi v različnih sferah družbenega življenja kot tudi pri spreminjanju pogleda same lokalne skupnosti nanje. Projekt je potekal v obliki novih aktivnosti, ustvarjenih specifično za to skupino uporabnikov, na katerih bi ti spletli vezi z lokalnim prebivalstvom, kot tudi vključevanja v že obstoječe projekte."

Predstavitev projekta Za kulturno vključevanje brez meja in omejitev je v spodnjem videu.

Projekt, katerega smo v knjižnici izvajali od aprila 2022, je bil posvečen socialnem vključevanju priseljencev v lokalno okolje in spodbujanju strpnega dialoga v le-tem. Del več kot leto dni trajajočega projekta je bil tudi The Europe Challenge (Evropski izziv), katerega smo izvajali s partnersko organizacijo Ljudsko univerzo Ormož. Ukrajinske priseljence smo povabili v knjižnico, izvedli 21 dogodkov, katerih se je udeležilo 970 obiskovalcev, 4 dogodke je izvedla Ljudska univerza Ormož, vsako jutro so se pa posamezne priseljenke udeleževale jutranje vadbe Šole zdravja na knjižnični letni terasi. Ljudska univerza je ob zaključku projekta izdala informacijsko zloženko z osnovnimi informacijami o storitvah in ustanovah v občinah Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž v angleškem jeziku, knjižnica pa sad pesniško-prevajalske delavnice, dvojezično zbirko Sanjam o miru, avtorice Larise Bratčenko, opremljene s slikami ljubiteljske slikarke Snežane Vindiš.

Projekt je idealen primer proaktivnega delovanja knjižnice, ki se je hitro in učinkovito odzvala na večje spremembe v lokalni skupnosti, obenem pa bistveno vplivala na življenja vseh ciljnih skupin. Prav tako predstavlja primer učinkovitega iskanja alternativnih virov financiranja, izvajanja kvalitetnih in raznovrstnih dogodkov ter nadgrajevanja strokovnega in organizacijskega znanja, katerega lahko druge knjižnice zagotovo prevzamejo kot primer dobre prakse.

Na delovnem srečanju v Amsterdamu (19.-21. 3. 2023) je bil projekt s strani strokovne komisije, katero so sestavljali direktorji najuglednejših evropskih splošnih knjižnic in predsedniki knjižničarskih združenj, izbran med štiri najboljše projekte Evropskega izziva 2022/23 in prejel povabilo, da se predstavi kot primer dobre prakse na svetovnem knjižničarskem festivalu The Next Library Festival v knjižnici DOKK1 v Aarhusu na Danskem (14.-16. 5. 2023). Podobno priznanje kvaliteti projekta je knjižnica prejela s strani Okrogle mize mednarodnih odnosov ALA (ALA-IRRT), ki je projekt uvrstila med 8 najboljših praks na svetu v letu 2023.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo partnerjem projekta, Ljudski univerzi Ormož, vsem izvajalcem, prostovoljcem, obiskovalcem in podpornikom projekta, vse dobro pa želimo še predvsem novim članom naše lokalne skupnosti, ki smo jih z veseljem sprejeli medse.

In knjižnica?

Novim uspehom naproti.

Marinka Vnuk




Več v Kultura in izobraževanje