Tehniški dan s pridihom starega

Poudarek je bil na spoznavanju starih ljudskih obrti, ki počasi tonejo v pozabo.

Prlekija-on.net, sobota, 25. november 2023 ob 13:55
Tehniški dan na OŠ Cezanjevci

Tehniški dan na OŠ Cezanjevci

Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci je 22. 11. 2023 potekal tehniški dan z imenom Pridih starega-obrt nekoč in danes. Poudarek je bil na spoznavanju starih ljudskih obrti, ki počasi tonejo v pozabo.

Učenci prve triade so se v VDC Ljutomer seznanili s tkaltsvom in statvami, na Razkrižju s kovaštvom, dimnikarstvom, čevljarstvom in zdenčarstvom (studenčarstvom). Šestošolci so obiskali Tehnično-etnološki muzej društva OLDTIMER Stara Gora.

V Cezanjevcih še zmeraj lahko najdemo »pintarja«. Tako so se devetošolci pri Marjanu Novaku in njegovem očetu seznanili s celotnim postopkom izdelave soda (sodarstvom), nato pa pri Maričevih na Zg. Kamenščaku še s staro prešo in klopotcem. Peka kruha, »poštržjače« in »kvasenice« v krušni peči je potekala pri družinama Gorjak in Lipovec.

Tudi iz šolske kuhinje so se pod vodstvom Renate Knechtl širile omamne vonjave po »klipičih«. Učenci so bili na šoli deležni prikaza tkanja na statve, preizkusili so se v šivanju in kvačkanju. Znanje so jim predajale naše učiteljice ter gostji Klaudija Hanžekovič in Tamara Jureš.

Nekateri učenci so se seznanili tudi s spravilom koruze, kožühanjem in se preizkusili v izdelavi punčk iz ličja. V pletarski delavnici so pod vodstvom Gregorja Rozmana, pletli »koroboč«. V glasbeni delavnici so peli in igrali ljudske plese, v plesni delavnici so s folklorno skupino Leščeček spoznali stare ljudske plese. Za pridih »novega« so pod vodstvom Dominika Trstenjaka poskrbeli osmošolci, ki so s pomočjo računalniškega programa in laserja izrezali lesene izdelke, te pa nato uporabili v božično-novoletnih aranžmajih.

Posebno noto so tehniškemu dnevu dodali še nekateri člani društva Johann Janez Puch z voznim parkom starodobnikov na dvorišču družine Gorjak. Učenci so si jih lahko namreč ogledali in se s člani tudi pogovorili, predvsem pa z idejnima vodjema Jožetom Gorjakom in Jankom Vihrom.

In kako se je ta dan zaključil? Kot se za vsako staro kmečko opravilo spodobi - s plesom, ko so naši učenci ob podpori folklorne skupine Leščeček z rašpljo zazibali našo telovadnico v želji, da se ponovno snidemo in vse ponovimo.




Več v Kultura in izobraževanje