Vzroki, simptomi in zdravljenje plantarnega fasciitisa

Vnetje plantarne fascije, imenovano tudi plantarni fasciitis, je stanje, ki povzroča bolečine v peti ali na podplatu stopala. Bolečina v peti lahko vpliva na način, kako hodimo, kar je močno povezano s telesno držo in celotnim mišično-skeletnim sistemom. Pravilno prepoznavanje te težave in učinkovito zdravljenje sta ključnega pomena za uspešno fizioterapevtsko rehabilitacijo.

Oglasno sporočilo, četrtek, 30. november 2023 ob 07:24
Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis

Bolečine v stopalu se običajno pojavijo po dolgotrajnejšem stanju na mestu ali po daljši hoji ali teku, le redko pa izzvenijo same od sebe, zaradi česar se je ob njihovem nastopu priporočljivo posvetovati s fizioterapevtom.

V kolikor se jih ne zdravi, te namreč hitro preidejo v kronične, kar vodi k spremenjeni biomehaniki hoje, ki povzroči še vrsto dodatnih težav, med drugim omejuje vsakodnevne aktivnosti, izzove nepravilno telesno držo in negativno vpliva na celoten skelet (hrbtenica, kolk, koleno).

Vzrokov zanje je pravzaprav več, najpogostejši pa so trn v peti, sindrom tarzalnega kanala, ligamentarne poškodbe gležnja, ahilov tendinitis, stresne fakture v petnici in, najpogosteje, plantarni fasciitis.

Gre za vnetje tetive stopalnega loka, ki v peti ali na stopalu povzroči ostro, topo bolečino, kar je v večini primerov povezano z razdraženostjo plantarne fascije, širokega, debelega vezivnega tkiva, s katerim je petnica povezana s prsti.

Bolečine v stopalu, plantarni fasciitis

Njegova naloga je vzdrževanje stopalnega loka, kar vpliva na mehaniko hoje in telesno držo, zato tudi plantarni fasciitis spremeni tako biomehaniko hoje kot telesno držo ter stanje mišično-skeletnega sistema, ob ponavljajočih stresnih obremenitvah pa vodi k novim mikropoškodbam, ki lahko pripeljejo do nastanka kostnega izrastka, kakršen je trn v peti.

Znaki plantarnega fasciitisa

Poleg ostre ali tope bolečine v stopalu, posebej prisotne v jutranjem času v predelu pete, kar tekom dneva izzveni (ali pa se zaradi aktivnosti okrepi), se plantarni fasciitis kaže v obliki otekline in vnetja (petni predel) ter omejene gibljivosti stopala (predvsem nezmožnost dvigovanja prstov navzgor), prisotna pa je tudi občutljivost plantarne fascije na dotik.

Značilno zanj je, da se stanje tekom daljše hoje ali teka, prav tako stanja na mestu, poslabša, medtem ko se simptomi nemalokrat s pete razširijo na druge dele stopala, denimo na notranji del narta ali na srednji del stopala.

Prisotnost katerega koli od naštetih simptomov zahteva posvet s fizioterapevtom, ki na osnovi pregleda, morebitnih dodatnih preiskav in rezultatov izvedenih testov postavi diagnozo ter pripravi načrt zdravljenja.

Znaki, simptpomi plantarnega fasciitisa

Slednje v kliniki Medicofit poleg že omenjenega diagnostičnega pregleda poteka tristopenjsko in vključuje akutno fizioterapijo, postakutno kineziologijo ter preventivno kinezioterapijo, za vse njih pa je značilno individualno prilagajanje vrsti poškodbe, znakom te in splošni psihofizični pripravljenosti vsakega posameznika.

Dejavniki tveganja

Zakaj natanko plantarni fasciitis nastane ni znano, dejavnikov tveganja pa je več, in sicer gre za:

  • starost,

  • debelost,

  • nepravilen vzorec hoje,

  • mišična neravnovesja (šibke mišice stopala, skrajšana ahilova tetiva),

  • stopalni lok (plosko stopalo, visok stopalni lok),

  • dolgotrajno stanje na mestu ali dolgotrajno sedenje,

  • fizična neaktivnost,

  • neustrezna obutev,

  • pretirana športna aktivnost (pretiravanje s hojo ali tekom).

Plantarni fasciitis se v kliniki Medicofit zdravi v štirih korakih

  1. Diagnostični pregled

Pogovor, na katerem strokovnjak klinike Medicofit pridobi informacije o preteklih boleznih in, če te obstajajo, prejšnjih težavah s stopalom, predstavljajo osnovo, s pomočjo katerih se pobliže spozna s trenutno prisotno bolečino ter simptomi plantarnega fasciitisa.

Sledijo palpacija in inspekcija (preverjanje temperature, barve kože, občutljivosti na dotik, otekline, vnetja, mišične atrofije), pregled stopala, s katerim se ocenita položaj gležnja in stopalni lok, ocena gibljivosti in artrokinematika, testiranje vzdržljivosti in mišične moči (kako močne so mišice stopala in gležnja), analiza hoje in biomehanike telesa ter funkcionalni testi (Windlass test za ugotavljanje plantarnega fasciitisa).

Po potrebi specialist pacienta napoti na diagnostično slikanje (magnetna resonanca, rentgen, ultrazvok), da bi dobil boljši vpogled v stanje stopala, nakar sestavi program zdravljenja, prilagojenega vsakemu posamezniku glede na specifike bolezni oziroma poškodbe.

  1. Akutna fizioterapija

V kliniki Medicofit je program usmerjen v obvladovanje simptomov, kar pomeni k zmanjšanju bolečine in otekline, povzročene s strani plantarnega fasciitisa, ter izboljšanju gibljivosti in pridobivanju mišične moči.

Akutna fizioterapija medicofit plantarni fasciitis

Pri tem se strokovnjaki poslužujejo najsodobnejše opreme in strokovnih pristopov, zato se proces vrši s pomočjo manualnih tehnik, instrumentalne terapije ter specialne terapevtske vadbe.

  • Manualne tehnike vključujejo ročne manipulacije sklepov in tkiv, s čimer se izboljša gibljivost ter zmanjšajo napetosti. Gre za tehnike sproščanja napetosti v mišicah meč in plantarne fascije ter miofascialno sproščanje.

  • Instrumentalna terapija vključuje uporabo fokusiranih in radialnih udarnih valov, s katerimi se zmanjša bolečina ter spodbudi celjenje tkiv, visokotonske elektroterapije HiTOP za aktivno blaženje bolečin, visokoenergijskega SUMMUS laserja, ki pospeši celjenje, in TECAR Wintecare terapije za pospeševanje prekrvavitve ter celičnega metabolizma.

  • Specialna terapevtska vadba v ospredje postavlja izboljšanje gibljivosti gležnja in krepitev mišic, dopolnjena pa je z vadbo za moč plantarnih in dorzalnih fleksorjev ter z raztezno vadbo za plantarne fleksorje in plantarno fascijo.

  1. Postakutna kineziologija

Cilj kineziološkega programa v kliniki Medicofit je doseči (ali povrniti) odlično telesno pripravljenost. Ko gre za plantarni fasciitis se ta zato osredotoča na krepitev mišic, predvsem meč in stopala, kar prispeva k boljši stabilnosti ter opori stopala, izboljšanju proprioceptivnih sposobnosti gležnja in spodnjega uda za preprečevanje novih poškodb ter boljšo uravnoteženost in odpravo mišičnih neravnovesij, ki povzročajo preobremenitve ter motijo biomehaniko telesa.

Zaradi vsega naštetega pacient z vadbo postopoma dosega simetrijo in normativ mišične moči stegenskih, obkolčnih ter golenskih mišic, po potrebi pa se vadba nadgradi še s pliometričnimi postopki, ki poskrbijo za obremenitve, prilagojene specifičnemu športu (rekreativni, profesionalni športniki).

  1. Preventivna kinezioterapija

Plantarni fasciitis je v celoti odpravljen, ko posameznik okrepi celo telo in s svojo vsakodnevno fizično aktivnostjo poskrbi za preprečitev ponovnega vznika starih ter nastanek novih poškodb.

Da bi bili deležni celovite obravnave plantarnega fasciitisa se naročite na diagnostični pregled v kliniko Medicofit, kjer poteka kakovostno in učinkovito zdravljenje plantarnega fasciitisa oziroma rehabilitacija poškodb ter bolečin ortopedskega izvora. Poleg individualnih terapevtskih programov tamkajšnji strokovnjaki največ pozornosti namenjajo razumevanju poškodbe in izvora bolečine.

Pacienti so tako na diagnostičnem pregledu, pred samim pričetkom zdravljenja, deležni temeljite razlage zdravstvenih izvidov ter nastanka poškodbe, prav tako same strategije zdravljenja in pričakovanj, povezanih z rehabilitacijo.




Več v Kultura in izobraževanje