Od 400 do 1.200 evrov globe za uporabo pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami

Žal se vsako leto znova srečujejo s poškodbami in kršitvami na področju rabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so žal te prisotne tudi med otroci.

Prlekija-on.net, torek, 5. december 2023 ob 13:27
Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor

Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor

V torek, 5. decembra, je v UKC Maribor potekala novinarska konferenca na temo nevarnosti na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, ki jo UKC Maribor organizira v sodelovanju s Policijsko upravo Maribor. Vsi si želimo in prizadevamo, da bi bili praznični dnevi varni, žal pa se vsako leto znova tako zdravstveni delavci kakor policisti srečujejo s kršitvami in poškodbami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so te žal prisotne tudi med otroci. Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tudi letos pozivajo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjajo na nevarnosti in možne posledice, še zlasti pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti.

O poškodbah, zdravljenju, varni uporabi pirotehničnih sredstev so spregovorili Metin Omerović, dr. med. (Urgentni center), Bojan Šparaš, dr. med. (Oddelek za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline) in Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor (Sektor uniformirane policije PU Maribor).

Novinarska konferenca na temo pirotehnike

Letos obravnavali enega mladoletnega kršitelja, ki so mu zasegli 25 pirotehničnih izdelkov

Tudi mariborski policisti si prizadevajo, da bi bili praznični dnevi varni. Žal se vsako leto znova srečujejo s poškodbami in kršitvami na področju rabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so žal te prisotne tudi med otroci. V lanskih praznikih so na območju policijske uprave obravnavali 19 (v letu pred tem 24) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. Skoraj polovica kršitev omenjene zakonodaje je bila storjena s strani mladoletnih oseb. Pri opravljanju operativnih nalog so zasegli skupno 238 pirotehničnih izdelkov. Letos so obravnavali enega mladoletnega kršitelja, ki so mu zasegli 25 pirotehničnih izdelkov.

Novinarska konferenca na temo pirotehnike

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam sicer dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov (kot so rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, tortne fontane, čmrlji ...) ostaja dovoljena skozi celo leto. Posebej opozarjajo tudi na to, da pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Prav tako je prepovedana lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka, oziroma njihova preprodaja, prepovedana pa je tudi posest takšnih izdelkov. Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Policisti se na starše obračajo z apelom, da z opozarjanjem na nevarnosti in lastnim zgledom najbolje pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic neprimerne uporabe pirotehničnih sredstev. Tiste, ki se rabi pirotehničnih sredstev ne morejo odreči, pozivajo k varni in uvidevni rabi. Pirotehniko naj uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico.




Več v Črna kronika

Policija

V streljanju ena oseba umrla

nedelja, 28. april 2024 ob 22:32
Slovo od Tiveka

Številni se poslavljajo od priljubljenega Tiveka

nedelja, 28. april 2024 ob 15:00