V Ormožu na ogled razstava predmetov naše mladosti

Osrednji namen razstave je spomniti na preteklo obdobje in obuditi spomine, pri čemer bodo mlajše generacije nekatere predmete morda videle prvič, starejše pa jih ponekod še danes uporabljajo.

Prlekija-on.net, petek, 8. december 2023 ob 09:24
Razstava v Ormožu

Razstava v Ormožu

Ta veseli dan kulture je najbolj množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji, s katerim želijo kulturne vsebine približati čim širšemu krogu ljudi. V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož so individualnim obiskovalcem omogočili brezplačen vstop v zbirke muzeja, pripravili pa so tudi druge zanimive vsebine. Ob 10.00 uri je bilo izvedeno javno vodstvo po razstavi Medalje, male umetnine v luči habsburške monarhije, ob 11.00 uri so osrečevali majhne in velike z Lutkovno predstavo Peter in volk, v popoldanskih urah ob 14.00 so se lahko obiskovalci udeležili javnega vodstva po razstavi Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja.

V ormoški enoti Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož mo tega dne povabili na odprtje razstave Kar šteje, obuja spomine, Slovenija/Ormož od sedemdesetih let preteklega stoletja do danes, ki prikazuje značilnosti vsakdanjika in nekatere dogodke iz politike, gospodarstva, šolstva, zdravstva, turizma, kulture ter preostalega družbenega življenja. Razstavo spremlja tudi bogata publikacija, ki je tako kot razstava, razdeljena na dva sklopa, pri čemer se prvi nanaša na oris življenja v Sloveniji, drugi pa na mesto Ormož. Prvo obdobje od sedemdesetih do konca devetdesetih let predstavljajo podrobneje, obdobje 2000-2023 pa zgolj s pomembnejšimi dosežki oz. pridobitvami.

Osrednji namen razstave je spomniti na preteklo obdobje in obuditi spomine, pri čemer bodo mlajše generacije nekatere predmete morda videle prvič, starejše pa jih ponekod še danes uporabljajo.

Razstava bo na ogled v Grajski pristavi Ormož do 5. maja 2024, avtorica razstave je Manica Hartman.

Prijazno vabljeni na zanimiv fotografsko-zgodovinski sprehod!

Še nekaj besed o razstavi:

Utrip življenja v nekdanji socialistični Jugoslaviji ilustrira bogat izbor najznačilnejših predmetov in fotografsko gradivo. Na ogled je bivanjska oprema z elementi dobrih 40 let stare Marlesove kuhinje in elementi dnevne sobe ter vsakdanji predmeti, kot revije, gramofonske plošče, oblačila, legendarne Kinderlada skodelice s kravico, embalaže živilskih izdelkov, kanglice za mleko, vrhunske Elanove smuči, topel Murin plašč in moderna ovratna lisička, še danes aktualno Rogovo kolo Pony in drugi predmeti.

Drugi sklop razstave se nanaša na mesto Ormož in njegove značilnosti.
Vsakdan Ormožanov je bil podoben večini takratnih Slovencev. Službo, gospodarski in industrijski razvoj so jim omogočala različna ormoška podjetja oz. tovarne (npr. Tovarna Jože Kerenčič, Tovarna kovinske opreme Primat, Tovarna sladkorja, Mercator-Ograd, Industrijsko gradbeno podjetje, podjetje Jeruzalem Ormož, ormoška žaga, opekarna in druge).
Z dobrinami so se oskrbovali v večjih in manjših ormoških prodajalnah, pomemben del njihovega preteklega vsakdanjika pa so tudi zanje predstavljali državni prazniki in javne manifestacije, ki so imele predvsem v sedemdesetih letih velik pomen. V obravnavanem obdobju je bil Ormož vodilni kulturni, politični in urbani center občine, ki je dosegal razvoj skoraj na vseh področjih, tako v gospodarstvu kot v družbenih dejavnostih, seveda pa vsa leta niso bila enako ugodna za uresničevanje zastavljenih ciljev.
Uresničitev razstave so omogočili mnogi posamezniki z izposojo predmetov in fotografij ali prijaznim posredovanjem informacij. Največje besede zahvale veljajo Nadici Granduč za jezikovni pregled, oblikovalki publikacije Janji Vogrin, oblikovalki panojev Beatris in Damijanu Tišljariču za vse tiskarske storitve, ter sponzorju Teji Večerjevič Rižnar iz Agencije Klopotec iz Ormoža.

Srčna hvala tudi enemu največjih zbirateljev na ormoškem Mirku Fekonju in zbirateljici, lastnici zbirke Naj živijo osemdeseta Barbari Jambor iz Gornje Radgone, družini Brumen iz Šalovcev, Martini in Mariji Lah iz Ormoža, ter vsem drugim sodelujočim.




Več v Kultura in izobraževanje