Skupina Magnet praznovala 50 let in zadnjič stopila na oder

Moč glasbe nas združuje z rekordnim obiskom. Na prireditvi so Magneti praznovali svojih 50 let ter je bil hkrati to njihov zadnji nastop, njihove pesmi pa je publika stoje prepevala na ves glas.

Prlekija-on.net, petek, 15. december 2023 ob 12:47
Magnet s tremi pevci

Magnet s tremi pevci

V nedeljo, 3. decembra se je v Športni dvorani Benedikt odvijal tradicionalni koncertno-televizijski spektakel »Moč glasbe nas združuje« v veselem decembru. Producent, scenarist in urednik Denis Poštrak z odlično ekipo vedno znova dokazuje, da glasba združuje medkulturno in medgeneracijsko, saj prireditve obiskujejo ljudje iz različnih koncev Slovenije ter tudi iz tujine. Prireditev se organizira od leta 2012 in letos so glede obiska podrli osebni rekord, ki so ga držali od leta 2015.

Koncertno snemanje je odprl kralj istrske glasbe Elio Pisak, ki je prejel zlato ploščo za izjemne dosežke v glasbeni industriji. Kot druga je nastopila 17-letna domačinka Nika Peklar, ki je zapela pesem Prva ljubezen, ki jo je leta 1995 posnela Nina Prigl - in prav ta Nina se ji je pridružila na odru. Po 11-ih letih je nastopil ansambel Štrk s pevko Natašo Janžek. Metulji so predstavili novo pesem, po dveh desetletjih so se izjemoma zbrali tudi Mesečniki z uspešnico Ne reci zbogom mi. Ansambel Ptjči je predstavil polko Moj mornarček in ob tej priložnosti se je voditeljica Jasna Kuljaj preoblekla v Heleno Blagne. Nastopila je tudi kultna skupina 12. nadstropje z Ivanom Hudnikom, ki je prenehala z delovanjem leta 1990 - zaigrali so uspešnici Tanja in Zelene livade s teboj. Zbral se je tudi priljubljeni ansambel Ptujskih 5 s pevko Nino Prigl, katera je z njimi prepevala leta 1998. Gledalce je navdušil tudi Džo Maračić Maki, eden najuspešnejših glasbenikov iz 70-ih let ter je prejel diamantno ploščo za posebne dosežke v glasbeni industriji. Po mnogih letih je nastopil tudi gorenjski Monroe Band z uspešnico Jaz potrebujem več - v čevlje pokojnega pevca Miša pa je stopil njegov brat Adolf Pelcel. Sledil je Daniel Popović, ki je ob 40. obletnici Džuli prav tako prejel diamantno ploščo. Po venčkih svojih največjih uspešnic je diamantno ploščo prejel tudi Aleksander Jež, saj je posnel številne že ponarodele uspešnice, je eden prvih slovenskih kantavtorjev, založnik, avtor za druge izvajalce (Dejan Vunjak, Modrijani...), prvi slovenski pevec, ki je začel koncertirat po velikih dvoranah ter je imel prvo zasebno glasbeno TV oddajo v Sloveniji - Ježek show. Diamantno ploščo si je vsekakor zaslužil tudi koroški ansambel Štirje kovači, ki v naslednjih tednih praznuje 70 let neprekinjenega delovanja ter je s svojimi uspešnicami dvignil dvorano na noge. Kot zadnja je nastopila prekmurska skupina Magnet, katere je publika nestrpno pričakovala. Na prireditvi so praznovali svojih 50 let ter je bil hkrati to njihov zadnji nastop, njihove pesmi pa je publika stoje prepevala na ves glas. Posebnost njihovega nastopa je bila tudi, da so nastopili z vsemi tremi pevci, ki so delovali v skupini in bili dejavni v studiu (Miha BalažičOliver Antauer in Karmen Sreš). Kot presenečenje so po 25-ih letih stopili v studio in na novo posneli uspešnico Adijo, ljubica, katero so zapeli vsi trije omenjeni pevci. Skupina je za posebne dosežke v glasbeni industriji prejela platinasto ploščo.

Magnet

Glasbenike je tudi tokrat spremljal MGNZ band. Plesali so folklorni plesalci ter plesalci standardnih ter latinsko-ameriških plesov iz Plesne šole Samba.

Prireditev sta povezovala znana televizijska voditeljica Jasna Kuljaj in Sašo Dobnik z likom gasilca Saša, ki je poskrbel za smeh. Jasna je tokrat premierno predstavila svojo novo točko - imitacijo Severine. S skupnimi močmi so vsi ustvarjalci dosegli cilj, da je odšla publika domov več kot zadovoljna. Ekipo pa veselijo tudi komentarji poznavalcev, ki Moč glasbe nas združuje postavljajo ob bok Auerjevi Poglej in zadeni, Šimekovi Marjanci, hrvaški Lijepom našom ter avstrijski Musikantenstadl Karla Moika, čeprav so danes bolj neugodni časi za tovrstne projekte.

Moč glasbe nas združuje so pohvalili tudi na družabnih omrežjih:

Aleksander Jež, pevec in avtor prve zasebne tovrstne TV oddaje: Ne rodijo se taki fantje kot je Denis vsak dan, saj se moraš za to kar Denis počne, roditi. Ne poznam človeka v tej državi, ki je tako srčen in poln entuziazma, kot je on. Takšne ljudi slovenska glasba potrebuje, da bo obstala in da bo ponujena ljudem, ki jo imajo radi. Denis, to je tvoje poslanstvo, ki te bo spremljalo za vedno. Spočij se, potem pa naprej k novim zmagam.

Jože Ružič, basist in vodja skupine Magnet: Denis, globok poklon za ves trud, za vse ideje, za neprecenljive zasluge pri ohranjanju slovenske zabavne glasbe, ki ima (sodeč po razprodani dvorani in neverjetnem vzdušju) na srečo izredno veliko pristašev. Upam, da boš s svojim entuziazmom in z odličnimi organizacijskimi sposobnostmi nadaljeval projekt Moč glasbe nas združuje. Magneti se ti iz srca zahvaljujemo za odlično izpeljano prireditev, na kateri smo se po 50-ih letih poslovili od aktivnega delovanja. Hvala ti.

Dušan Zore, producent: Iskrene čestitke, Denis Poštrak in hvala, da s svojim koncertom vračaš lesk izvajalcem, ki jim je takratna slava pojenjala, kljub temu pa predstavljajo neminljiv pečat slovenske glasbene kulture.

Nina Svetlin, nekdanja pevka skupine Ptujskih 5: Hvala tebi, Denis Poštrak. Brez tvojega povabila ne bi bilo vseh nas na enem kupu. Toliko lepih in dragocenih spominov se je prebudilo. Hvaležna iz srca.

Claudia, pevka: Bravo, to smo mi generacija in z veseljem poslušam te izvajalce in nisem edina. Naj živi nostalgija!

Obiskovalci:
Bilo je nepozabno, želimo še več takšnih prireditev.
Vsekakor občudovanja vredno. Iskrene čestitke.
Takšnih organizatorjev manjka.
Kapo dol, dragi Denis. Zdaj si dokazal, da se lahko kosaš z velikimi dvoranami in ljudmni. Pohvale vredno
Bravo, vse čestitke. Upam, da bo kdaj kakšna takšna prireditev blizu Ljubljane.
Vse pohvale za odlično organizacijo. Eden izmed boljših koncertov, katerega sem se udeležil. Bravo!
Bila sem prvič in je bilo nepozabno. Še bom prišla.
Normalen koncert oz. prireditev, ki jih še težko najdemo v Sloveniji. Čestitke.
Hvala vam, bilo je čudovito. Ponesli ste me v mladostna leta. Prepevala sem celi koncert.
Bilo je čudovito. S prijateljico sva prišli iz Gorenjske. Popeljali ste me nazaj v otroštvo, ko sem poslušala te bende s starši. Zares je bilo lepo in vsekakor še pridem.
Res nepozaben koncert, kapo dol.
Bilo je res lepo, večer poln nostalgije. Prav vsi nastopajoči so nas popeljali v mlada leta. Hvala vam za trud.
Nepozabno, nostalgično. Hvala

Foto: Marcel Vrbnjak (GGB photography)

Več fotografij in info o fotografijah na facebook strani Moč glasbe nas združuje.




Več v Družabno