V Lipi pripravili Božično novoletni koncert

Častna gostja in slavnostna govornica je bila Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic v letih 2013-2019.

Prlekija-on.net, torek, 19. december 2023 ob 13:37
Božično novoletni koncert KD Lipa

Božično novoletni koncert KD Lipa

V organizaciji Kulturnega društva Lipa, je v nedeljo, 17. decembra, potekal Božično novoletni koncert, kjer je bila častna gostja in slavnostna govornica Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic v letih 2013-2019.

Poleg domačih Ljudskih pevcev, Otroške plesne skupine, "Dveh sosed" iz dramske skupine Veseli vandrovci in ženske Vokalne skupine so zapeli tudi otroci gostujočega Otroškega pevskega zbora Župnije Turnišče in Ljudske pevke iz Lipovcev.

Predsednik društva Aleš Balažic je v nagovoru orisal letošnje dejavnosti društva in se zahvalil vsem donatorjem, ki so s finančnim prispevkom pomagali pri nabavi klaviature, predsednik Krajevne skupnosti Lipa Jožef Ferčak pa je pohvalil neumorne člane Kulturnega društva.

Župan Občine Beltinci Marko Virag se je v nagovoru dotaknil pomembnosti prispevka slehernega občana za dobrobit lokalnega okolja in pri tem spomnil na pred dnevom preminulega bivšega podžupana Občine Beltinci Bojana Žerdina.

Vlasta Nussdorfer je pozdravila vse prisotne, pri čemer je pohvalne besede najprej namenila županu in podžupanji Beltincev, saj ju je prav obisk najmanjše krajevne skupnosti Lipa lahko prepričal o čudovitih ljudeh, ki tam živijo nadvse složno in tudi zelo ustvarjalno.

Zahvala gre prav predsedniku krajevne skupnosti kot tudi mlademu predsedniku Kulturnega društva Lipa, Alešu Balažicu kot tudi vsem nastopajočim v programu, zlasti mladi napovedovalki.

Zahvalila se je tudi Vilku Kolblu, generalnemu sekretarju Socialne zbornice Slovenije, ki jo je v Lipo pripeljal in tudi za prelepo gesto zbornice za zbiranje igrač za otroke iz socialno šibkejših družin, ki jo vsako leto uspešno izvedejo.

V zelo čustvenem nagovoru zbranim je poudarila, da imamo dneve, dogodke in ljudi. Nekatere dneve v življenju bi preskočili, morda nanje pozabili, druge ohranili v trajnem spominu. Tak bo zagotovo tudi ta dan. So pa seveda pomembni predvsem ljudje, ki jih z zanosom ustvarjajo, zanje žrtvujejo svoj prosti čas in vanje vlagajo velik trud in znanje. Naj jih bo čim več!

V življenju se pogosto sprašujemo kaj je pomembnejše; cilj ali pot. Z leti vse bolj "bledijo" cilji, saj smo mnoge dosegli in je pomembnejša pot, po kateri hodimo, zlasti, če na njej nismo sami in osamljeni.

Prav zato so ji tako ljubi majhni kraji, kjer skromne dvorane in starinski odri odtehtajo velike rdeče preproge, ljudje pa so skromni in nadvse prijazni.

Ob koncu je spomnila na staro in izposojeno zgodbo o popotniku, ki je prevandral svet in v vsakem kraju najprej odšel na pokopališče, da je spoznal odnos živih do preteklosti in pokojnih. Pot ga je tako zanesla na majhno pokopališče, kjer so ga nadvse pretresli napisi na nagrobnikih; živela je 3 leta in 15 dni, živel je 7 let in 2 meseca, živel je 12 let in 20 dni, ....menil je, da gre za otroške grobove. A ga je domačin poučil, da temu ni tako, saj pri njih vsak ob 18. letu prejme v dar posebno tablico, na katero zapiše dneve, ko je bil zares srečen. Zato nekateri "živijo" dolgo, drugi pa zelo kratko življenje.

Zbranim, dvorana je bila tako polna, da so nekateri ostali kar na hodniku, je zaželela prijazen Božič in dobrega zdravja ter nadaljnje sloge v novem letu, pa tudi čim več dni, ko bodo resnično srečni.

Govor se je prisotnih dotaknil.




Več v Kultura in izobraževanje