Kolesarjenje v vzponu – razlogi, zaradi katerih se vse več Slovencev odloča za to aktivnost!

Oglasno sporočilo, četrtek, 21. december 2023 ob 08:29
Razlogi za vzpon kolesarjenja v Sloveniji

Razlogi za vzpon kolesarjenja v Sloveniji

V zadnjih letih je kolesarjenje postalo izjemno priljubljena rekreacijska dejavnost med Slovenci, ki prepoznavajo številne koristi te aktivnosti za telo in duha. V čedalje večjem številu ljubiteljev kolesarjenja se odraža strast do športa in narave ter zavedanje o pozitivnih učinkih, ki jih kolesarjenje prinaša. V nadaljevanju bomo raziskali, zakaj se vse več Slovencev odloča za kolesarjenje ter kako ta športna aktivnost prispeva k boljšemu telesnemu počutju, raznoliki rekreaciji in ohranjanju zdravega življenjskega sloga.

Zanimanje za kolesarjenje vsaj zadnje desetletje tudi med Slovenci tako rekoč iz leta v leto skokovito narašča, razlogi za to pa so vsaj trije:

  • uspehi naših kolesarjev na mednarodnih tekmovanjih,

  • pandemija koronavirusa, ki nam je daljše obdobje preprečevala zadrževanje v zaprtih prostorih v družbi večje množice znancev in nas s tem prisilila k še pogostejšemu preživljanju prostega časa v naravi,

  • vse večja dostopnost tudi oddaljenih turističnih, naravnih, celo gorskih znamenitosti, za kar imajo največje zasluge električna kolesa, saj ta vzpone, spuste in daljše razdalje približujejo marsikateremu fizično, prav tako psihično manj pripravljenemu ali zmogljivemu kolesarju.

Seveda pa se pri tem zanemarja niz drugih razlogov, zaradi katerih je kolesarjenje v enaki meri in prijetno in zabavno, pa tudi zanimivo, avanturistično ter zdravo.

Navdušenci nad vsemi oblikami kolesarjenja, nekoč aktivni udeleženci na različnih kolesarskih tekmovanjih, danes pa združeni v kolesarski trgovini Wheelbase, se zavedajo vseh prednosti poganjanja pedal, zaradi česar so pripravili ključne utemeljitve, zakaj bi kolo moralo postati stalnica vsakogar med nami.

Kolesarjenje ponuja nešteto možnosti

Slovenija je v pogledu razvejanosti kolesarskih poti dobesedno rajska, ker s svojo raznoliko pokrajino zadovoljuje različne profile kolesarjev. Družine z majhnimi otroci se denimo lahko podajo med vinograde ali ravnice, avanturisti v podzemlje ali na tematske poti, ki vključujejo pomembnejše zgodovinske ali turistične točke, tisti, ki težijo k preizkusu moči, pa v osvajanje katerega od vrhov.

A morajo slednji pred tem poskrbeti za tehnično ustreznost in primernost kolesa, za kar je brez dvoma najboljše gorsko kolo (ali, če želja obstaja, pripravljenost pa ni na zadovoljivi ravni, električno gorsko kolo).

Kolesarjenje po Sloveniji - gorsko kolo

V vsakem primeru kolesarjenje, pa naj gre za običajna ali električna kolesa, omogoča kakovostno preživet čas v družbi sebe samega, ožje ali širše družine oziroma prijateljev, s katerimi med občudovanjem lepot stkemo še močnejše vezi.

Hkrati s tem je kolesarjenje nadvse enostavna, brezplačna dejavnost, ob kateri naredimo nekaj dobrega zase in svoje zdravje.

Navadna ali električna kolesa?

Odločitev ali zase oziroma svojo družino izbrati navadna ali električna kolesa je običajno prepuščena posamezniku, torej navadam in potrebam celotne družine. Vsak namreč najbolje ve, na kakšne kolesarske izlete se želi podajati in kaj vse želi s pomočjo kolesarjenja doseči.

Dejstvo pa je, da električna kolesa možnosti razširijo in jih je mogoče voziti tudi brez baterije ali ko je ta prazna, s čimer se električno kolo pretvori v povsem navadno kolo.

Električna kolesa tako:

▪ pomagajo doseči cilje, ki jih izključno z lastno zmogljivostjo ne bi zmogli (ali pa postanejo rezerva moči ob težjih preizkusih, za katere nismo povsem prepričani, da jih bomo uspešno premagali),

▪ povečajo število vzponov in spustov ter dolžino premaganih razdalj,

▪ omogočajo ljudem s kakršnimikoli fizičnimi omejitvami (za primer srčnim bolnikom) kolesarjenje brez tveganja za zdravje.

Kolesarska trgovina Wheelbase ima v ponudbi in na zalogi različna električna kolesa (trek, mestna, gravel, otroška, gorska) priznanih znamk, med njimi Scott, Giant ter Nukeproof, poleg prodaji pa je posvečena svetovanju pri nakupu oziroma izbiri koles in kolesarske opreme ter servisni službi.

Kako izbrati električno gorsko kolo

Iz tega razloga zagotavlja kakovostno vzdrževanje in servisiranje vseh koles, natančneje generalni servis cestnih in gorskih koles, servis hidravličnih in zavornih sistemov, servis amortizerjev in servis vzmetnih vilic.

Zakaj kolesariti?

Kot že omenjeno je razlogov za kolesarjenje nešteto, med njimi dejstvo, da gre za okolju prijazno, trajnostno obliko transporta, dejavnost, ob kateri imamo možnost spoznati nešteto skritih lepot v bližnji in nekoliko bolj oddaljeni okolici, predvsem pa aktivnost, s katero največ pridobimo mi sami.

Pozitivnih učinkov kolesarjenja na naše zdravje je resnično zavidljivo veliko, pri čemer večina teh ostaja prisotna tudi v primeru električnega kolesa, posebej izpostaviti pa vendar velja, da kolesarjenje:

preprečuje nastanek številnih zdravstvenih težav, za primer težav s srcem, možgansko kap, infarkt, visok krvni tlak (poleg tega pomaga pri vzdrževanju kontrole nad sladkorno boleznijo tipa 2),

pripomore k ohranjanju ravnotežja (in posledično preprečuje poškodbe, ki v primeru padca z električnega kolesa zaradi večje teže tega niso vedno povsem nedolžne) in izboljšuje držo ter koordinacijo,

poveča mišično moč (toliko bolj, če kolesarjenje kombiniramo s potiski, izpadnimi koraki, počepi), a ima ob tem minimalen negativen vpliv na sklepe (pravzaprav te ohranja),

uravnava telesno težo, ker znižuje raven telesne maščobe in pospeši metabolizem, ter

krepi duševno zdravje, zmanjšuje negativne vplive stresa, lajša depresijo in tesnobo ter ob osredotočanju na pot, ki je pred nami, izboljšuje koncentracijo, ker pa se ob kolesarjenju tako z navadnim kot električnim kolesom sproščajo endorfini, je naše počutje po aktivnosti zares odlično.

Zaradi vsega naštetega se kolesarjenje pogosto priporoča tudi v procesu okrevanja po poškodbi ali bolezni. Nekoč se je v ta namen svetovala uporaba sobnega kolesa, danes pa so ustreznejša izbira električna kolesa, ki imajo ob postopnem višanju intenzitete to prednost, da dejavnost poteka na svežem zraku.

Klasično kolo - prednosti, slabosti

Na ta način torej pospešimo krvni obtok, izboljšamo vzdržljivost, telo napolnimo z energijo in poskrbimo za dobro počutje tekom celega dne, pogosto kar tedna.


Električna kolesa v trgovini Wheelbase

Med dvokolesi z integriranim elektromotorjem za pogon je mogoče izbirati med tistimi, ki zgolj asistirajo pri pedaliranju, saj se je ta oblika pokazala veliko boljša kakor tista pri močnejših sistemih, primerljivih z mopedi.

V ponudbi so predvsem modeli znamk Scott in Nukeproof, ki se medsebojno razlikujejo glede na namen ter moč baterije in motorja, medtem ko se specifike tičejo tudi materiala izdelave, dimenzije obročev ter stopnje hoda. Več v spletni trgovini Wheelbase ali v posvetu s tamkajšnjimi izkušenimi kolesarji.




Več v Šport