Smrad v okolici bioplinarne zaradi okvare, ki jo pospešeno odpravljajo

Zagotavljajo, da bodo najkasneje v soboto, 23. decembra, v popoldanskih urah izpraznili fermentor in s tem preprečili možnost pojava neprijetnih vonjav na plinarni.

Prlekija-on.net, sobota, 23. december 2023 ob 09:00
Bioplinarna v Bučečovcih

Bioplinarna v Bučečovcih

V četrtek smo poročali o problematiki smradu, ki se v teh dneh širi iz bioplinarne v Bučečovcih. Na nas se je glede tega letos obrnilo že več vaščanov. Te dni so ponovno poročali, da naj bi se tam že več dni širil neznosen smrad. Kot so nam pojasnili, v teh dneh ni mogoče prezračiti zaprtih bivalnih prostorov, kaj šele oditi na sprehod po okolici, saj je vonj premočan, širi pa se tudi v sosednji vasi, Vučjo vas in Staro Novo vas.

Glede te problematike smo se obrnili na Občino Križevci, kjer so nam pojasnili, da so s strani bioplinarne bili 14.12.2023 obveščeni, da imajo okvaro opreme in se trudijo zadevo v najkrajšem času sanirati. Župan Občine Križevci Branko Slavinec nam je ob tem povedal tudi, da se zavedajo, da občani, ki živijo v okolici bioplinarne doživljajo pravo moro in jim je kratena kvaliteta bivanja ter da so lastnika pozvali, da neljubo situacijo nemudoma uredi saj je življenje v okolici bioplinarne nevzdržno.

Je pa Občina Križevci v petek na svoji spletni strani objavila pojasnilo bioplinarne glede emisij smradu na poziv Občine k takojšnji odpravi nevzdržne situacije v okolici objekta. Spodaj objavljamo celotno pojasnilo.

Bioplinarna Bučečovci

Vaščane moti neznosen smrad, ki se širi iz bioplinarne


Spoštovani,

Pošiljamo vam odgovor na poziv zaradi občasnega pojavljanja neprijetnih vonjav iz Bioplinarne Vučja vas.

Kakor že veste smo v mesecu septembru zaradi dotrajanosti betonske plošče na jami za meteorne vode bili primorani rekonstruirat le to.

Zaradi obnovitvenih del je občasno prihajalo do neprijetnih vonjav, o čemer ste tudi bili obveščeni.

Obnovitvena dela so bila zaključena v sredini septembra in s tem smo bili prepričani, kakor smo vam tudi zagotovili, da ne bo več prihajalo do neprijetnih vonjav iz Bioplinarne.

V koncu meseca novembra, smo na plinarni zaznali občasno blag neprijeten vonj in se tudi takoj lotili raziskovat od kod in zakaj prihaja do tega.

Potrebovali smo nekaj časa, da smo na celotnem sistemu odkrili napako, ki se še nikoli v času obratovanja plinarne ni zgodila.

Ugotovili smo, da nam na enem od fermentorje notranji plinski balon na nekaj mestih malo spušča in le ta neprijetni vonj je uhajal iz bioplinskega sistema fermentorja 4.

Takoj smo pristopili k reševanju problema, ampak ker je to notranji balon je reševanje tega problema zapleteno, zahteva veliko organizacije in logistike.

Najprej smo morali odstraniti zunanji balon in nato še notranjega na katerem smo res našli mesta napake. Ocenili smo, da je nesmiselno popravljati tega starega in smo tudi takoj naročili novega.

V celoti smo morali odstraniti oba balona in pričeti z izčrpavanjem digestata v ostale fermentorje.

Ko se zgodi, da pride pri anaerobnem procesu do prisotnosti kisika, ko smo odprli fermentor, se je začela delati skorja na digestatu.

Primorani smo bili poklicati zunanje izvajalce, ki so začeli s posebnimi mešalnimi stroji mešat digestat in razbijat skorjo, da bomo lahko v celoti izpraznili fermentor.

Zaradi tega mešanja prihaja do občasnega neprijetnega vonja na plinarni.

Vsi zaposleni na plinarni in zunanjimi izvajalci se trudimo po vseh možnostih, da bomo čimprej surovino homogenizirali do te mere, da izčrpamo ves digestat v ostale delujoče fermentorje.

Zagotovimo vam, da bomo najkasneje jutri, 23.12.2023 v popoldanskih urah izpraznili fermentor in s tem preprečili možnost pojava neprijetnih vonjav na plinarni.

Izdelovalec novega balona je podjetje TECON iz Avstrije, ki nam je zagotovil, da bodo novi balon izdelali urgentno in bo enkrat v januarju 2024 pri nas.

Dokler ne bo na tem fermentorju nameščen nov balon in v celoti vse na novo popolnoma zatesnjeno ne bomo v ta fermentor dozirali nobene surovine in ne bo prihajalo več do neprijetnih vonjav.

Verjemite, da se res trudimo v najkrajšem roku odpraviti napako na sistemu in s tem zagotoviti nadaljnje sobivanje z vami v tem okolju.

S spoštovanjem.

Ekipa Bioplinarne




Več v Gospodarstvo