Priprava na smučarsko sezono. Kaj morate vedeti in kako pripraviti opremo?

S prihodom hladnejših mesecev se ljubitelji zimskih radosti že začenjajo pripravljati na smučarsko sezono. Vznemirjenje ob pričakovanju svežega pršiča, razgibanega terena in sončnih zimskih dni je v zraku. Vendar pa uspeh smučarske izkušnje ni odvisen le od snega in terena, temveč tudi od skrbne priprave in pravilne opreme.

Oglasno sporočilo, petek, 29. december 2023 ob 11:06
Kako se pripraviti na novo smučarsko sezono?

Kako se pripraviti na novo smučarsko sezono?

Prvi sneg je že pobelil strmine, zato je čas, da se pripravite na novo smučarsko sezono, v kateri boste nanizali številne lepe spomine, preživeli prijeten čas v družbi najbližjih in, brez tega seveda ne gre, preizkusili svoje zmogljivosti.

Da pa tik pred prvim odhodom na bele proge ne bo težav, pravočasno poskrbite za ustreznost in brezhibnost smučarske opreme, še najbolj smuči.

Kaj storiti še pred smučarsko sezono?

V medijih vsako leto beremo novice o nesrečah na smučarskih progah, za kar se nemalokrat krivi neustrezna priprava smučišča ali nedelujoči sistemi vlečnic in sedežnic, dejstvo pa je, da do nesreč prihaja predvsem zaradi nezadostne priprave smučarjev.

Iz tega razloga vam svetujemo:

pregled obstoječe opreme | Je oprema, ki ste jo uporabljali tekom pretekle smučarske sezone še zmožna opravljati svojo vlogo? V kolikor so bile denimo smučarske čelade vaše družine deležne padca te vsekakor zamenjajte z novimi in poskrbite za varnost vas ter vaše družine.

servis smuči | Brušenje, mazanje in, po potrebi, montažo smuči je treba narediti vsaj enkrat letno, najbolje neposredno po koncu smučarske sezone. A če tega takrat niste storili, vsekakor poskrbite, da bo smuči pred prvim odhodom na sneg pregledal strokovnjak, če so te že dotrajane pa kupite nove.

premislek o varnosti | Poleg čelade varnost zagotavljajo rokavice, ki zaščitijo dlani pred mrazom in vetrom, zato naj bodo te neprepustne za veter ter vodo, prav tako sončna očala, ki izboljšajo vidljivost, ne pozabite pa niti na zaščito pred soncem, saj je to v gorah in na snegu posebej močno.

Kako se pripraviti na novo smučarsko sezono?

Vse kose smučarske opreme, za katere ocenite, da niso več primerni za spuščanje po belih progah zamenjajte z novimi.

Pri izbiri upoštevajte namen, lastne specifike, potrebe in znanje ter nasvete izkušenih strokovnjakov v spletni trgovini Vita Proshop, kjer najdete tako smuči kot palice, čelade, smučarske jakne in druga oblačila ter dodatke.

Kaj vse upoštevati pri nakupu smučarske opreme?

Vsak smučar, ki ve, po kakšnem terenu se namerava spuščati s smučmi bo opremo izbral dokaj zlahka, ker bo izbiro omejil glede na svoje potrebe in namembnost opreme. Tisti, katerih načrti niso tako jasno določeni pa bodo nedvomno potrebovali nekaj več pomoči.

V nadaljevanju zato navajamo, na kaj vse biti pozoren in kateri so tisti elementi, ki jih pri nakupu smučarske opreme vsekakor velja upoštevati, pri čemer poudarek dajemo na smuči, smučarske palice ter čelade.

Kako izbrati smuči?

Tehnologija smučanja je v zadnjih letih, celo desetletjih izjemno napredovala in danes zlahka zadovolji želje prav vsakega bodisi tekmovalnega bodisi rekreativnega smučarja, pa naj ta prisega na alpsko ali turno smuko.

Obstajata torej dva tipa smuči - smuči za neurejene terene, kamor spadajo freeride in turne smuči, ki so dokaj lahke in pod čevljem širše od alpskih, kar jim omogoča večjo plovnost, medtem ko rocker tehnologija s podaljšano krivino spredaj poskrbi za hitrejši ter lažji vstop v zavoj, in on-piste smuči, pod čevljem ožje, kar doda k agresivnosti, ostrini ter hitrosti.

Ločimo pa tudi med več vrstami smuči:

racing smuči so ustvarjene za tekmovanja, a so primerne tudi za dobre in zelo dobre rekreativce,

all around smuči najbolj ustrezajo celodnevnemu smučanju po različnih terenih in podlagah,

freestyle smuči izberite, če zahajate v snežne parke, ker te omogočajo vzvratno vožnjo,

freeride smuči se dobro obnesejo na celem snegu,

turne smuči pa so namenjene turni smuki in so zato precej lažje od vseh ostalih.

Kako izbrati smuči?

Kako izbrati smučarske palice?

Enako kot smuči se smučarske palice razlikujejo predvsem glede na namen uporabe, neodvisno od njega pa velja izbrati palice MAG tehnologije, s pomočjo katere se pašček z zatičem namesti na rokavice, kar omogoča pripenjanje palic z enim samim klikom.

Obstaja več vrst palic:

tekmovalne palice za slalom ali veleslalom, s tem da so slednje zaobljene, kar omogoča prileganje telesu med smukaškim položajem, slalomske pa ravne in zaradi tega odpornejše,

rekreativne palice, izdelane iz aluminija ali karbonskih vlaken z magnetnim nastavkom ali s klasičnim prijemom,

freeride palice, katerih dolžina se prilagaja, in

palice za turno smuko, ki so, kot tiste za freeride vožnjo, nastavljive, ker hoja zahteva daljše palice kakor smučanje.

Spletna trgovina Vita ProShop ponuja različno opremo za letne in zimske športe na prostem ter tako zastopa palice znamke One Way, ki je podjetje, specializirano za izdelavo smučarskih palic v lasti znamke Fischer.

Kako izbrati smučarsko čelado?

Pravilno nameščena, ustrezna in glavi prilegajoča se smučarska čelada zmanjša tveganje za nastanek poškodb glave celo do 60 % ter je dandanes, ko zaradi napredka tehnologij smučarske opreme dosegamo vse višje hitrosti, tako rekoč nujna.

Znane so čelade in-mold tankega sloja iz polikarbonata, tiste iz ABS plastike in soft smell čelade, ki zagotavljajo večjo zaščito ter jih po prav vsakem padcu in udarcu ni treba menjati (odvisno sicer od resnosti padca in jakosti udarca).

Obstajata dva tipa čelad:

full shell čelade, ki pokrijejo celo glavo in nudijo zaščito tudi ušesom, uporabljajo pa jih predvsem tekmovalci ter otroci in začetniki, ter

half shell čelade, ki pokrijejo celo glavo, vendar imajo ob straneh blazinice za ušesa, ki ne ovirajo sluha.

Kako izbrati pravo smučarsko čelado?

Vita ProShop ima v redni ponudbi čelade znamke Smith, katere generalni zastopnik je, svetovalci pa poudarjajo, da so ženske čelade nekoliko toplejše, saj zadržujejo toploto.

Ko enkrat izberete vse kose osnovne smučarske opreme - smuči, palice, čelado, čevlje - ste že skoraj pripravljeni na bele strmine, a pred tem poskrbite še za varnostno opremo, predvsem pa za toplo smučarsko jakno, rokavice in sončna očala.




Več v Šport