Performerski diptih na odru kulturnega doma Ljutomer

V samem performansu na odru v Ljutomeru je bil tako prvi evidentirani drag nastop, kjer je Josipa Lisac dobila nova usta in praznovanje rojstnega dne obiskovalke Nade je pustilo neverjeten pečat navzočim.

Prlekija-on.net, sobota, 30. december 2023 ob 11:49
Performerski diptih v Ljutomeru

Performerski diptih v Ljutomeru

Na odru kulturnega doma Ljutomer, se je 18. 12. 2023 ob 19:00 odvijal performerski diptih MEDTEM KO in PREDTEM v produkciji Društva VLU, ki skrbi za raziskovanje novih form uprizoritvenih umetnosti. Gre za avtorsko skupino ustvarjalcev v kateri ustvarjata tudi dva prleška domačina, to sta Sandi Jesenik (dramaturg, producent in performer) in Tina Ščavničar (performerka, videastka in filmska režiserka). Ostali člani ekipe so še Jana Menger (koreografinja, plesalka in gledališka režiserka), Niko Novak (scenograf in glasbenik) in Daniel Petković (performer). Ob pomoči Društva ŠKUC so premieri performansov izvedli v Galeriji ŠKUC v Ljubljani. Letos na začetku jiluja pa so bili na
gostovanju v Parizu, kjer zdaj razpeta med Ljutomerom in Parizom deluje Tina Ščavničar.

Performans MEDTEM KO je raziskovanje nastajanja besedila v živo, v samem danu trenutku izvajanja. Soavtor (Sandi Jesenik) kot dramatik in dramaturg z navdihom različnih soustvarjalecv, ki predstavljajo njegov alter ego in tako pripoveduje hipni tok zavesti. Z vsako "ponovitvijo" nastajajo nova dramska besedila, ki se zgodijo samo ob izvedbi. Živa Kadunc je v recenziji, ki je objavljena na spletni strani Koridorja o performansu Medtem ko zapisala naslednje. "In v tej izredno intimni izkušnji se skriva bistvo samega performansa: stik gledalk in ustvarjalk na ravni, ki presega dramsko igro ter preprosto igranje s četrto steno. Na licu mesta se pred nami soležno odvija in ustvarja zgodba, že je tu in jo slišimo ter vidimo, a hkrati je še ujeta v osnutku uprizoritve. Ta vloga umetnika, ki jo primarno zaseda Jeseniik, je sam namen Medtem ko. T. i. galerijski sprehod po zavesti umetnika je jasno podan, in sicer na tako izpovedni ravni ter s tako smotrno strukturo, aplikabilno na skoraj vsako gledalkino interpretacijo, da je namen performansa gotovo dosežen."

Ker pri dogodku gre za diptih, so združili še nov perfromans Predtem, ki jo sestavlja ista ekipa. Tokrat so si zadali nalogo, da skozi performans raziskujejo vrednote konzumiranja umetnosti, položaj posameznika v kaosu, ki nas obdaja. S performansom ponovno poskušajo priti do pristnega stika z zunanjim svetom skozi različne forme in posameznike, ki se na dogodku pridružijo za omizjem. Ustvarjalni proces, ki se je zgodil pred navzočimi je priprava za performans, ki se je že zgodil (nosi naslov MEDTEM KO), sedaj pa so ponudili edinstven vpogled v PREDTEM. "Drago občinstvo, vabljeni na našo gostijo." Tako so zaključili s povabilom na dogodek. Pri projektih so sodelovali še drugi prleški ustvarjalci, Petja Kolenko z grafičnim oblikovanjem in Mitja Ostrc s fotografijo naslovnice performansa Medtem ko, Marcel Obal je poskrbel za fotografijo performansa in Alen Hoheger, ki je snemal performasn Medtem ko.

Za konec še citat iz recenzije Evelin Bizjak za portal Neodvisni, ki o performansu Medtem ko zapiše: "Zastavljena je kot lirično, čutno in slikovito potovanje v intimo individualnosti, zaznamovane z nenehnim trenjem med lastno avtentičnostjo in zunanjimi pritiski, ki jih v formi ponotranjene ideologije družbeno sprejemljivega najpogosteje servirajo prav tisti, ki bi ji morali biti najbližje in jo sprejemati takšno, kakršna je. Prek artikulacije samouresničitve, ki temelji na strasti do plesa kot samoizraza, se izmika normativnosti tako, da zaobhaja pričakovane predpostavke o proporcionalno ustrezni, telesni konstituciji." V samem performansu na odru v Ljutomeru je bil tako prvi evidentirani drag nastop, kjer je Josipa Lisac dobila nova usta in praznovanje rojstnega dne obiskovalke Nade je pustilo neverjeten pečat navzočim.

Foto: Nika Jurkovič




Več v Kultura in izobraževanje