Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Stara Cesta

Otroci so se marsikaj naučili že v tednu pred tradicionalnim zajtrkom

Monika Panič Puconja, torek, 22. november 2011 ob 12:02
Čebelica Maja

Čebelica Maja

Tudi v vrtcu Stara Cesta smo se pridružili akciji slovenskih čebelarjev in si pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. A v dnevih pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom, smo še marsikaj izvedeli. Tako smo se pogovarjali o prehrambeni piramidi – pogovarjali smo se kaj je zdravo, česa lahko malo pojemo in kaj moramo vsakodnevno uživati. Nato smo iz reklam izrezali živila in jih nalepili na piramido.

V četrtek pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom, smo obiskali Eko kmetijo Kovačič na Stari Cesti. Prijazno nas je sprejel lastnik eko kmetije g. Daniel Kovačič in nas po kmetiji tudi popeljal. Povedal nam je na kak način pridelujejo sadje in zelenjavo, pokazal nam je rastlinjak, poskusili smo rukolo in jabolčni ter grozdni sok. Seveda smo bili vsi izredno navdušeni nad ekološkim jabolčnim in grozdnim sokom, ki smo ga dobili tudi za domov. G. Kovačič nam je dal tudi nekaj kakijev, ki so jih pred dnevi pobrali, da smo si jih odnesli v vrtec, kjer bodo dozoreli.

Hitro je prišel petek in z njim prav poseben zajtrk – kruh, med, margarina, mleko in jabolko. Po zajtrku pa je sledilo posebno presenečenje. Obiskala nas je čebelica Maja. Povedala nam je kaj delajo čebelice in kako je sestavljeno njihovo telo. S sabo je povabila tudi rožice in nam pokazala kako nabira cvetni prah ter kako ga odloži v čebelnjak. Tudi mi smo s čebelicami nato šli nabirat cvetni prah in ga odnašali v čebelnjak. Nato so prišli čebelarji in predstavili svoje delo. Tudi mi smo lahko oblekli njihova oblačila. Sledil je čebelji ples in nato degustacija medu ter ustvarjanje s čebeljim voskom.

Čebelica nas je naučila še pesmico Čebelica Maja. Prinesla je tudi knjige, ki smo si jih lahko ogledali. Za konec nam je podarila še paket semen rož z upanjem, da jih bomo posejali. Seveda jih tudi na spomlad bomo in se s tem pridružili akciji Ohranimo čebele, posadi rožo za čebelo.

In tako smo prav posebno, kakor so rekli otroci, preživeli ta dan, ki so nam ga pričarali učenci osmega razreda Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci pod vodstvom učiteljice Jasne Lampreht.


Več v Najmlajši