V Radencih okronali 27. Vinsko kraljico Slovenije

V letu 2024 bo kot 27. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Sanja Ferjančič.

Prlekija-on.net, petek, 19. januar 2024 ob 08:49
Kronanje 27. Vinske kraljice Slovenije

Kronanje 27. Vinske kraljice Slovenije

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma sta v družbi pokroviteljev in visokih gostov okronala, 27. Vinsko kraljico Slovenije.

V letu 2024 bo kot 27. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Sanja Ferjančič. Kot bodočo Vinsko kraljico Slovenije jo je v novembru 2023 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Novo kraljico, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz Vinorodne dežele Primorske, vinorodnega okoliša Vipavska dolina, sta v četrtek 18. januarja 2024 okronala Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je letošnja generalna pokroviteljica institucije ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska Kraljica Slovenije.

Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji in drugi visoki gosti.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Spregovoril je o poslanstvu Pomurskega sejma za podporo slovenskemu vinogradništvu in vinarstvu ter promocijo njunih dosežkov. To poslanstvo še posebej pooseblja z institucijo Vinska kraljica Slovenije, mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom AGRA, in seveda s strokovnim ocenjevanjem Vino Slovenija Gornja Radgona, ki bo letos praznovalo častitljivo, 50. obletnico.

Slavnostni govornik je bil Roman Žveglič, predsednik KGZS, ki je letos tudi generalna pokroviteljica projekta. Opozoril je na vlogo zbornice za povezovanje deležnikov v kmetijstvu in vinogradništvu, še posebej v luči aktualnih mednarodnih in podnebnih razmer: »V zadnjih desetletju samo trikrat ni bilo pozebe, skoraj vsako leto pa imamo točo. V takih razmerah je izjemno težko gospodariti, težko je od svojega dela stati in obstati. Kaj se šele razvijati.« Dejal je, da se Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zaveda pomena promocije vina in vinogradništva, zato tudi podpira aktivnosti, ki k temu pripomorejo. Izbor vinske kraljice in potem njeno celoletno poslanstvo, to vsekakor je že 27 let. Zahvalil se je 26. vinski kraljici, pa tudi vsem predhodnim za predano delo. Novi kraljici, ki bo ta večer okronana, pa je zaželel, da bo z vsem glasom in stasom uspešno zastopala slovenske vinogradnike in vinarje.

Z nagovorom se je od prestola poslovila Maja Pečarič, Vinska Kraljica Slovenije 2023, ki je sodelovala na blizu stotih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. Na oder jo je pospremil Štefan Pavlinjek, ambasador Združenja slovenskega reda vitezov vina.

Bodočo Vinsko kraljico Slovenije je na oder pospremil Anton Pezdirc, Prokonzul administrator Eques de Vino OKT Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo.

Sanja Ferjančič

27. Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Primorska

Sanja Ferjančič prihaja na slovenski vinski prestol iz Planine pri Ajdovščini, vinorodna dežela Primorska, vinorodni okoliš Vipavska dolina. Po izobrazbi je diplomirana fizioterapevtka (UN) UP Fakultete za vede o zdravju in nadaljuje študij na magistrskem programu fizioterapija. Opravila je tudi tečaj za sommelierja 1. stopnje. Na domačem posestvu pomaga družini v vinogradu in vodi vinske degustacije za najavljene skupine gostov.

Po svečanem nagovoru in prisegi je Sanji Ferjančič, 27. Vinski kraljici Slovenije 2024, najprej čestital Roman Žveglič, predsednik KGZS, ki je generalna pokroviteljica letošnje institucije.

Tadej Beočanin, župan matične Občine Ajdovščina, letošnje zlate pokroviteljice ji je čestital v imenu občanov, občinskega gospodarstva in turističnih ponudnikov.

Kot predstavnik pokrovitelja vina, Posestva Ferjančič je novi kraljici čestital njen brat Domen in predstavil kraljevsko vino, vino Pinela 2023 z zaščitenim geografskim poreklom.

Pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh, Avto Rajh Ljutomer, Murska Sobota ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila FORD ECOSPORT 1.0 125KM, športne izvedbe ST-line.

Patrik Zgonik je Sanji Ferjančič ob začetku mandata čestital kot zastopnik Zavoda Vipavski križ, ki je letošnji zlati pokrovitelj projekta Vinska kraljica Slovenije.

Dušan Benčina, Vina Benčina, srebrni pokrovitelj, vinar leta 2023 je zaradi bolezni poslal novi Vinski kraljici Slovenije pisno čestitko.

Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije je pozdravil prisotne in voščil kraljici tudi kot predstavnik bronaste pokroviteljice.

Mitja Škrabl, Vodja maloprodaje, Steklarna Rogaška, je kot bronasti pokrovitelj predal Sanji Ferjančič ročno izdelane vinske kelihe Vinske kraljice Slovenije 2024 z njenim podpisom.

Alojz Cedula, sekretar Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije je novi kraljici podelil častno diplomo.

V svoje občestvo so Sanjo Ferjančič sprejele predhodnice, dosedanje Vinske kraljice Slovenije. Predstavljala jih je Ana Pavlin, ki je zaradi epidemije koronavirusa odlično opravljala svoje poslanstvo kar dve leti. V imenu svojih kolegic ji je čestitala in zažela vse najbolje v njenem mandatu.

Sanja Ferjančič

Zdenka Ploj, Izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, ki je bronasti pokrovitelj in tradicionalni gostitelj slovesnosti, je goste pozdravila in jih predstavila kulinariko in vinsko karto.

Vrhunsko vinsko spremljavo o vrhunski kulinariki so prispevali Vinakras z.o.o. Sežana, Posestvo Ferjančič, Guerila vina, Posestvo Štokelj in Vina Benčina. Gostje so uživali v aperitivu Penina Rose, ELITE 2021, suho, charmat metoda in Marmorna penina, ELITE 2022, polsuho, charmat metoda
Vinakras z.o.o. Sežana. Predjed je spremljalo Vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2024, Pinela 2023, suho Posestva Ferjančič. Ob glavni jedi so postregli Retro selection - Pinela, Zelen, Rebula, Malvazija, 2021 Guerila vina in Rubis - Merlot, Barbera, 2021, suho Posestva Štokelj. Sladico je še dodatno osladil
Valentinov medun, Cabernet sauvignon, 2015, sladko Vina Benčina.

Za izvrsten glasbeni program so poskrbeli Andi Sobočan, cimbale, Dorina Gujt, pevka in Samo Budna, violina.

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

Foto: Denis Žuran




Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46