Predstavitev romana Šesti pečat Branka Cestnika ter Dan odprtih vrat Galerije Ante Trstenjaka ob razstavi »Mi smo tu«

V preteklem tednu so v Splošni knjižnici Ljutomer pripravili dva zanimiva dogodka, ki sta osvetlila različna področja umetnosti.

Prlekija-on.net, sreda, 24. januar 2024 ob 14:32
Predstavitev romana Šesti pečat

Predstavitev romana Šesti pečat

V preteklem tednu smo v Splošni knjižnici Ljutomer pripravili dva zanimiva dogodka, ki sta osvetlila različna področja umetnosti. Prvi je potekal v OE Muzej, drugi v OE Galerija.

Na prvem dogodku nas je avtor Branko Cestnik navduševal s svojim drugim romanom iz trilogije, imenovan »Šesti pečat«. Avtor nam je na zanimiv, poljuden ter zgodovinski način predstavil oba romana z večjim poudarkom na zadnjega. Skozi živahno zgodovinsko časovnico nas je vodil z rimskimi legijami, cesarji, osvajanji, naselitvami, običaji ter verovanji. Pripovedoval je o življenju cesarjev, senatorjev, legijskih legatov, legionarjev in plebejcev. Obiskovalce je popeljal mimo preprostih koč »staroselcev« do njihovega krščanskega sveta, ki je bil kasneje podvržen preganjanju cesarja Dioklecijana. Roman spretno združuje elemente zgodovinske fikcije in dejstev, kar ustvarja kontekst za razumevanje družbenih in kulturnih razmer tistega časa.

Tudi drugi dogodek, Dan odprtih vrat Galerije Ante Trstenjak, nas je usmeril časovno nazaj, ne literarno temveč likovno. V Galeriji Ante Trstenjaka, smo iz naše stalne zbirke postavili na ogled likovna dela sedmih domačih likovnih ustvarjalec: Vladimir Potočnik, Silvo Prelog, Zlatko Gnezda, Dejan Prša, Vladimir Potočnik mlajši, Ignac Premoša in Katja Bednarik Sudec.

Avtorji so s svojimi likovnimi izrazi različnih tehnik in stilov obogatili kulturni prostor - galerijo. Razstavljena dela odražajo široko paleto likovnih pristopov, od abstrakcije do impresionizma v sodelovanju s čustvenimi in estetskimi elementi.

Ker je ideja o Dnevu odprtih vrat galerije pri obiskovalcih naletela na veliko odobravanje, smo se odločili, da bomo ta dogodek organizirali še naprej enkrat mesečno.

Splošna knjižnica Ljutomer pa ni le organizatorka dogodkov, temveč tudi zagovornica lokalne »umetniške scene«. Želja za vnaprej je, da bi vsako leto pridobili vsaj dve umetniški deli domačih umetnikov. Še kako se zavedamo, da je to finančni izziv, a s pobudami in predlogi (občinski proračun) si bomo prizadevali, da nam bodo prisluhnili, pridobili potrebna sredstva ter tako podpirali lokalno umetnost.

Gregor Žižek, kustos OE Muzej in OE Galerija




Več v Kultura in izobraževanje