Prikazali so sodobne pristope rezi vinske trte s poudarkom na mehki rezi

Rez vinske trte predstavlja prvo in eno najpomembnejših opravil v vinogradu v vinskem letniku.

Prlekija-on.net, sobota, 27. januar 2024 ob 18:45
Sodobni pristopi rezi vinske trte

Sodobni pristopi rezi vinske trte

V torek, 23. januarja, so se vinogradniki Ljutomersko-Ormoških goric udeležili delavnice "Sodobni pristopi rezi vinske trte s poudarkom na mehki rezi", ki je potekala na Gomili pri Kogu, v organizaciji podjetja Puklavec Family Wines d.o.o.

Rez vinske trte predstavlja prvo in eno najpomembnejših opravil v vinogradu v vinskem letniku.

V vinogradu so se seznanili z metodo rezi po Simonit & Sirch, metoda ki deluje varovalno pred ESCO vinske trte in omogoča dolgoživost trte. Delavnico rezi je vodil Marko Breznik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Velja poudariti, da je delavnica bila zanimiva saj so vinogradniki veliko spraševali in se pogovarjali. Ugotovili so, kako pomemben je oseben pristop do vsakega trsa, saj si trsi med seboj niso enaki. Zelo pomembno je tudi delo plevača, kateri mora poznati strategijo rezača.

Po rezi je sledila predstavitev fitofarmacevtskih sredstev za leto 2024, katero je predstavil mag. Jože Miklavc, prav tako iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Vinogradniki so dobili veliko koristnih nasvetov za varstvo vinske trte tudi pred novejšimi bolezni, katere še pred leti pri nas niso predstavljale težav. Na koncu je Andrej Kos predstavil fitofarmacevtska sredstva katere bo letos prodajalo podjetje Karsia.

Rumenica (Grapevine flavescence dorée), ESCA (lesne gniloživke), črna pegavost vinske trte, rdeča sadna pršica in podnebne spremembe so le nekatere novejše nadloge vinogradnikov in za premagovanje le-teh bo potrebnega veliko znanja in truda.

Za konec še omenimo, da vinogradniki ne pridelujejo le vina, temveč skrbijo za našo prekrasno krajino, zato z nakupom vina domačega vinogradnika skrbimo tudi za lep izgled naše narave.




Več v Kultura in izobraževanje