Občini Ormož in Sveti Tomaž razglasili Meškovo leto 2024

Z organizacijo različnih dogodkov skozi vse leto 2024 bodo Francu Ksavru Mešku namenjali zasluženo pozornost.

Prlekija-on.net, četrtek, 1. februar 2024 ob 17:40
Meškovo leto

Meškovo leto

Z organizacijo različnih dogodkov skozi vse leto 2024, ki jih pripravljajo Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, Občina Ormož, Občina Sveti Tomaž, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, enota Ormož, Zgodovinsko društvo Ormož, Kulturno društvo Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž, Planinsko društvo Maks Meško Ormož ter druge sodelujoče organizacije in posamezniki, bodo tako Francu Ksavru Mešku namenjali zasluženo pozornost.

V letu 2024 se slavi 150-letnica rojstva in obeležuje 60-letnica smrti priznanega pisatelja, pesnika, dramatika, duhovnika Franca Ksavra Meška, po katerem je od leta 1994 poimenovana tudi ormoška knjižnica. Rodil se je 28. oktobra 1874 v vasi Ključarovci v župniji sv. Tomaž pri Ormožu in umrl 11. januarja 1964 na Selah, v Slovenj Gradcu. Ti okrogli obletnici sta povod, da sta Občini Ormož in Sveti Tomaž leto 2024 razglasili za Meškovo leto.

V četrtek, 11. januarja 2024, je v Knjižnici Ormož bila izvedena tiskovna konferenca, na kateri so podžupan Občine Ormož, Zlatan Fafulić, župan Občine Sveti Tomaž, Mirko Cvetko, fotograf in daljni meškov sorodnik Ciril Ambrož, direktorica Knjižnice Franca Ksavra Meška, Milica Šavora in bibliotekarka Marijana Korotaj predstavili program dogajanja, ki predstavlja dober primer medinstitucionalnega povezovanja in bo pripomogel k boljšemu poznavanju življenja, dela in pomena rojaka Franca Ksavra Meška.

Na dan 60. obletnice Meškove smrti je Knjižnica Ormož pripravila prvi dogodek Meškovega leta. Obiskovalci so si v Beli dvorani Grajske pristave ogledali predstavitveni film o Francu Ksavru Mešku, ki so ga knjižničarji sestavili iz izrezov dokumentarno igranega filma Tihi večeri, režiserja Davida Sipoša in iz pogovorne oddaje Pot-I, v kateri ga v pogovoru z novinarjem Albinom Škrablom predstavlja duhovnik Jani Tušak. Predvajanje so pospremili z recitacijo izbranih Meškovih pesmi in s pogovorom z Boštjanom Rihterjem, scenaristom igranega mladinskega filma Najdenček, posnetega po Meškovi kratki zgodbi Ciganček in Deanom Kikcem, igralcem Meška v Sipošovem igranem filmu Onkraj poljan, ki je del dokumentarno-igranega Tihi večeri.

Knjižnica Ormož vabi vse zainteresirane k sodelovanju na Literarnem, likovnem in fotografskem natačaju Meškovega leta 2024, ki je namenjen vsem generacijam in ima za vsako ciljno skupino več izhodiščnih tem. Literarno lahko ustvarjate na primer 300 besed dolgo zgodbico za otroke po navdihu kratkih zgodbic za najmlajše iz zbirke Luna in žabica ali po povesti Sosedov Petrček napišete kratko zgodbo o otroškem prijateljstvu ali nadaljujete pisanje pravljične zgodbe po uvodnem citatu Meškove pravljice Dve zgodbi o lilijah.
Likovno se lahko izazite tako, da v poljubni tehniki narišete ilustracijo k prebranim Meškovim delom ali se poiskusite v portretiranju njegove podobe. Za navdih vam lahko služijo njegove ohranjene fotografije, zbrane na spletnem mestu Digitalne knjižnice Slovenije (dLib).

Ljubitelji fotografiranja pa so vabljeni, da po Meškovem najbrž najbolj znanem citatu Prlekije, oz. Slovenskih goric, »Dežela, čudovita kakor iz lepih sanj«, na natečaj pošljejo pokrajinsko fotografijo.

Literarne, likovne in fotografske izdelke zbirajo do petka, 26. aprila 2024, podrobnosti o natečaju pa kadarkoli preverite na spletni strani Knjižnice Ormož.

Tudi letošnje praznovanje slovenskega kulturnega praznika bo na Ormoškem potekalo v Ksaver Meškovem duhu. Na predvečer praznika, 7. februarja, mu bosta posvečeni občinski proslavi v Ormožu in pri Svetem Tomažu. Dan odprtih vrat ormoške knjižnice bo pravtako na svojevrsten način prepleten s Francem Ksavrom Meškom. Nikakor pa ne zamudite odprtja razstave Iz srca in sveta, ki bo v četrtek, 8. februarja, ob 13. uri, v avli občine Ormož. Razstava odstira življenje in delo Franca Ksavra Meška ter osvetljuje čas, v katerem je živel in ga zaznamoval s svojim vsestransko pomenljivim delom. Razstavo so postavili Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, enota Ormož v sodelovanju s Knjižnico Ormož in Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Na ogled bo do 10. maja 2024.

V sodelovanju Gimnazije, Knjižnice in Centra starejših občanov Ormož poteka projekt Medgeneracijsko branje Meškovih del. Bralni klubi Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, ki delujejo v Središču ob Dravi, pri Svetem Tomažu in v Ormožu se pripravljajo na Meškov popoldan z javnim branjem in spoznavanjem Meškovih del. V poletnem in jesenskem času se lahko v organizaciji Planinskega društva Maks Meško Ormož podate na Meškove pohodne poti.

Dogodkov, posvečenih popularizaciji Meškovega ustvarjalnega duha, ne bo zmanjkalo. Da ne bi česar zamudili, vabljeni k ogledu zloženke, ki jo je oblikovala in logotip Meškovega leta prispevala profesorica likovne pedagogike, Špela Ambrož.

Pestro Meškovo leto 2024 je pred nami. Na tem mestu naj izpostavimo še osrednja dogodka leta, to sta Francu Ksavru Mešku posvečena simpozij, ki ga v mesecu slavljenja 150. obletnice Meškovega rojstva pripravljajo Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož v sodelovanju s Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani, z Oddelkom za slavistiko in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, s Slavističnim društvom Maribor, z Zgodovinskim društvom Ormož in s Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec ter izdaja foto knjige Moje poti, ki jo pripravlja Ciril Ambrož.

Pobudniki in podporniki Meškovega leta sporočajo, da si želijo, da bo razglašeno Meškovo leto 2024 priložnost, da Franca Ksavra Meška bolje spoznamo, beremo njegova dela in jih ponovno premislimo.

Zapisala Marijana Korotaj, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož




Več v Kultura in izobraževanje