Delovno srečanje CSD Pomurje z nevladnimi organizacijami

Med udeleženci je bila tudi predstavnica Mladinskega centra Prlekije- Pokrajinskega NV O, so. p., ki letos obeležuje 30-letnico delovanja.

Prlekija-on.net, sobota, 3. februar 2024 ob 12:30
Delovno srečanje CSD Pomurje z nevladnimi organizacijami

Delovno srečanje CSD Pomurje z nevladnimi organizacijami

Nedavno delovno srečanje v Rakičanu je sklical Center za socialno delo Pomurje z namenom seznanitve NVO s storitvami dolgotrajne oskrbe in izmenjavo medsebojnih izkušenj na področju socialnega varstva in zdravstveno preventivne dejavnosti vključno z humanitarnimi aktivnostmi v pomurski regiji. Med udeleženci je bila tudi predstavnica Mladinskega centra Prlekije- Pokrajinskega NV O, so. p., ki letos obeležuje 30-letnico delovanja ter je konec lanskega leta prejelo s strani Ministrstva za delo družino in socialne zadeve in enake možnosti status humanitarne organizacije, sicer pa je država prepoznala večjo zalaganje na področju socialnega varstva že leta 2005 ter že takrat organizaciji podelila status delovanja v javnem interesu na področju socialnega varstva.

Na posvetu so se udeleženci seznanili z uporabnimi novostmi, ki jih prinaša zakon o dolgotrajni oskrbi. Strokovna delavka iz Centra za socialno delo Pomurje, Sabina Celec, je izpostavila postopno uvajanje storitev dolgotrajne oskrbe. Pri čemer starejše in invalidne osebe lahko oddajo vlogo na ZPIZ že od 1.1.2024, in v kolikor so uvrščene v četrto ali peto kategorijo dolgotrajne oskrbe, imajo pravico koristiti institut oskrbovalca družinskega člana. Centri za socialno delo tako postajajo enotna vstopna točka za dolgotrajno oskrbo, še posebej v letu 2025, ko bodo od ZPIZ-a prevzeli vlogo odločanja o omenjeni pravici.

V prihajajočem se letu se bodo uvedle tudi druge pravice iz naslova dolgotrajne oskrbe, tudi prejemek, ki bo nadomestil dosedanji dodatek za pomoč in postrežbo ter se bo določil nov prispevek za dolgotrajno oskrbo, ki se bo odtegoval od plače vseh zaposlenih v Sloveniji.

V drugem delu so se oglasili predstavniki nevladnih organizacij in podelili izkušnje iz terena. Izpostavili so bistvena področja, s katerimi se ukvarjajo in izzivi, s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Izpostavilo se je med drugim tudi potreba po bolj stabilnih in rednih sofinanciranjih dnevnih aktivnosti NVO na področju socialnega varstva in humanitarnosti s strani države kot tudi lokalnih skupnosti. Sam Mladinski center Prlekije sicer že kontinuirano daljše časovno obdobje izvaja brezplačne preventivne aktivnosti, aktivno delujemo na terenu in pomagamo posameznikom ter družinah pri individualnem soočanju z njihovimi stiskami. Več kot dve leti pa MCP deli vsak delavnik hrano med socialno ranljivejše prebivalce, ki jo prevzema od družbeno odgovornih trgovskih podjetij in iz lastnega samooskrbnega sortimenta (iz lastne kmetije in samooskrbnega vrta). Predstavnica MCP-ja je zato poudarila: »Naš glavni izziv je, da vse to izvajamo samo na prostovoljni osnovi. Zato se nadvse zahvaljujemo prostovoljcem, ki izkazujejo najvišjo stopnjo človekoljubnosti, da z njihovo pomočjo humanitarne aktivnosti omogočajo nekoliko kvalitetnejše življenje mnogih prebivalcev v ožjem in širšem okolju

Ugotovilo se je, da se akterji socialno varstvenega udejstvovanja v Pomurju pri svojem angažiranju srečujejo s številnimi stiskami prebivalk in prebivalcev in da te stiske trenutno žal še naraščajo. Udeleženci so bili enotnega mnenja, da so tovrstna srečanja nadvse dobrodošla v smislu izmenjamo informacije in s tem še kvalitetnejše in učinkovitejše izvajanje predmetnih dejavnosti za socialno ranljive prebivalce ter da se jim s tem omogoča čim lepše in lažje življenje ter premagovanje takih ali drugačnih življenjskih, vsakodnevnih tegob.

Foto, tekst: Tamara Brumen




Več v Kultura in izobraževanje