Na 19. Obarjadi zbrali rekordnih 36.895 evrov

Na Obarjadi je sodelovalo 21 tekmovalnih skupin in tri podporne skupine.

Prlekija-on.net, sobota, 3. februar 2024 ob 23:07
19. Obarjada

19. Obarjada

S polnočnim kurentovim skokom, predajo oblasti, povorko tradicionalnih likov in mask (etnografsko povorko), dobrodelno Obarjado ter likovno kolonijo Ex-tempore Ptuj Karneval se je v najstarejšem mestu pričel odvijati osrednji pustni festival v državi - 64. Kurentovanje.

Ob 11. uri se je na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Marku Šamperlu - ptujskemu mestnemu sodniku Francescu Guffanteju tudi uradni pričelo 64. Kurentovanje. Najstarejše slovensko mesto bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednji pustni festival v Sloveniji.

Nuška Gajšek, županja MO Ptuj: »Danes začenjamo 64. Kurentovanje, vsi smo ga že nestrpno pričakovali in končno dočakali, je naš peti letni čas. Tudi vreme smo naročili in verjamem, da bomo tudi letošnjo Kurentovanje izvedli tako kot pretekla leta, z odliko

Princi karnevala že od leta 1999 na otvoritveni slovesnosti Kurentovanja v imenu vseh pustnih likov in mask prevzamejo ključe mesta ter »oblast« za čas festivala - do pepelnice. Princ je protokolarni mojster na osrednjih pustnih prireditvah, ki v pustnem času doma in na tujem predstavlja Kurentovanje, mesto Ptuj in karnevalske prireditve. Letos je prvič v tej vlogi Marko Šamperl iz Kulturnega društva folklornih dejavnosti "Korant" Spuhlja.

Marko Šamperl, ptujski mestni sodnik Francesco Guffante: »Občutki so vsekakor mešani, nisem še doživel takih občutkov, v čast mi je, moram reči. Globoko sem ponosen, ker vem, da so tudi vsi ostali ponosni in ponosni smo vsi na Ptuju na Kurentovanje in ravno to je tisti smisel Kurentovanja. Zato se jaz ne bojim teh 11 dni, ker bomo vsi mi spet speljali to Kurentovanje na takšen nivo, da se še bo govorilo leta in leta in bomo lahko ponosni

Kurentov skok

Od polnoči naprej množica dogodkov napovedala »peti letni čas« na Ptuju


Predaja oblasti
Predaja oblasti

Že od jutra je ob dogajanju na mestnih ulicah in trgih potekala tudi dobrodelna »Obarjada« na Novem trgu. Zbrane tekmovalne skupine so se pomerile v kuhanju obare, številni obiskovalci pa so jo tudi pokušali.

Lions klub Ptuj je tradicionalno karnevalsko kulinarično prireditev organiziral že devetnajstič. Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček pa gre v dobrodelne namene.

Igor Kolar, vodja Lions Obarjade: »19. Obarjada je spet pokazala svoje razsežnosti. Sodelovalo je 21 tekmovalnih skupin in 3 skupine, ki so nas podprle. Prvič v zgodovini Obarjade se je zgodilo, da smo od obiskovalcev zbrali več sredstev kot od prijavnin. Skupaj smo danes zbrali 36.895,00 EUR. To je novi rekord. Danes se je tukaj zbralo okrog 8000 obiskovalcev. Prvo mesto med obarami sta zasedli ekipi Resede in MCK Markovci, drugo Javne službe Ptuj in Občina Markovci in tretje Komunalno podjetje Ptuj

Foto: Stanko Kozel

Etnografska povorka na Ptuju

Na etnografski povorki se je predstavilo 76 skupin z okrog 2200 nastopajočimi





Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46