Okrog 750 združenih kurentov in korantov napolnilo Ptuj

Županjo Nuško Gajšek je z glasnim zvonjenjem in prihodom pred Mestno hišo nagovorilo okrog 750 združenih kurentov in korantov.

Prlekija-on.net, sreda, 7. februar 2024 ob 22:47
Dan kurentovih in korantovih skupin

Dan kurentovih in korantovih skupin

Od leta 2017 dalje je eden izmed osrednjih večernih dogodkov, ki polni program v starem mestnem jedru v času Kurentovanja, Dan kurentovih in korantovih skupin. Županjo Nuško Gajšek je z glasnim zvonjenjem in prihodom pred Mestno hišo nagovorilo okrog 750 združenih kurentov in korantov.

Soorganizator večernega dogodka, Zveza društev kurentov, je bila ustanovljena leta 2014 in ima danes status društva v javnem interesu na področju kulture. Večerni prikaz kurentovega obredja je stalnica njihovega udejstvovanja v okviru Kurentovanja.

Zveza je tista, ki je zadolžena za ohranjanje poslanstva lika, ki je od leta 2017 dalje skupaj z obhodi vpisan na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov: »Zveza društev kurentov šteje približno 1200 članov, 26 društev, in naša prvinska naloga je varovanje kulturne dediščine, s ciljem, da se obhodi kurentov dogajajo po vaseh, smo želeli podariti mestu Ptuj predstavitev teh kurentovih in korantovih skupin. Gre za predstavitev vseh društev, ki so ali niso v Zvezi. Danes nas je zbranih približno 750 in srčno upamo, da bomo z obhodom oziroma predstavitvijo in seveda voščilom dobre letine ter vsega dobrega aktualni županji prinesli srečo, veselje in v deželo privabili pomlad

Dogodek, ki je znova navdušil nepredstavljivo množico obiskovalcev, je upravičil svoj namen.

Foto: Stanko Kozel




Več v Družabno