Mladi talenti na križevskem odru ob kulturnem prazniku

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v Križevcih pri Ljutomeru potekala proslava, katere rdeča nit je bila glasba, predvsem na harmoniki.

Prlekija-on.net, četrtek, 8. februar 2024 ob 21:57
Proslava ob kulturnem prazniku v Križevcih

Proslava ob kulturnem prazniku v Križevcih

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v Križevcih pri Ljutomeru potekala proslava, katere rdeča nit je bila glasba, predvsem na harmoniki.

Uvodoma so tradicionalno zapele članice že večkrat nagrajenega in vrhunskega mladinskega pevskega zbora OŠ Križevci pod vodstvom Renate Mikl ob spremljavi Olge Kous. Za oživitev Prešernovega duha sta z recitacijami poskrbeli Silva Duh in Manica Sušec. O pomenu kulture sta spregovorila župan, Branko Slavinec, in slavnostni govornik, ravnatelj Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Stanislav Lašič.
Ob glasbi so zaplesali in se zavrteli tudi člani folklorne skupine Kajer iz Bučečovcev pod vodstvom Saše Ropoša, ki se ji je pred dobrim letom pridružilo tudi nekaj članov KUD Križevci.

V instrumentalnem delu programa so se predstavili in navdušili 13-letna Brigita Kermek iz Razkrižja, ki je januarja letos zmagala v svoji kategoriji na 17. mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik 2024 v Begunjah in harmonikarski orkester GS Slavka Osterca, sestavljen iz sedmih učencev in treh učiteljev, vsi pod vodstvom učitelja harmonike Janeza Munde. Na koncu je nastopila 18-letna Špela Šemrl iz Radovljice, sicer dijankinja jeseniške gimnazije in učenka harmonike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu, ki se je konec lanskega leta uvrstila v finale oddaje Slovenija ima talent in s svojo pozitivno energijo, širokim nasmehom na obrazu in vrhunsko odigranimi skladbami ogrela srca obiskovalcev križevske dvorane. Vsak zase in vsi skupaj so pokazali svoj talent, vituoznost in številne možnosti igranja na harmoniki ter poskrbeli, da njihov nastop zagotovo ne bo šel v pozabo.

Izza zavese je prireditev moderirala Tjaša Kos.

Avtor: Silva Duh
Foto: Milena Rajh in Tjaša Kos




Več v Kultura in izobraževanje