S svojimi domišljenimi kreacijami se je predstavilo 11 skupin karnevalskih mask

Kljub vremenu je organizatorjem na Ptuju uspelo izpeljati osrednji dogodek 64. Kurentovanja.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. februar 2024 ob 17:29
Mednarodna karnevalska povorka

Mednarodna karnevalska povorka

V organizaciji Javnega zavoda Ptuj, skupaj z Mestno občino Ptuj ter Javnimi službami Ptuj, je 64. KarnevalFest, največja pustno-karnevalska prireditev v Sloveniji in širši regiji, pod streho.

Udeležbo na letošnji Mednarodni karnevalski povorki je napovedalo več kot 2000 udeležencev. Poslabšanje vremena je botrovalo odločitvi organizatorja o skrajšanju trase povorke.

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Javnega zavoda Ptuj je ob tem povedala: »Zelo nas veseli, da po tem burnem vremenskem dogajanju smo zdaj na točki, ko ne dežuje in bomo lahko izpeljali povorko, kot smo si jo začrtali, sicer z nekaj prilagoditvami, ki smo jih sprejeli. Pa vendar, pomembno je, da pokažemo to, kar si želimo pokazati. Treba je povedat, da smo do sedaj zelo zadovoljni z udeležbo in z obiskom našega mesta; ljudje, ki prihajajo, so navdušeni. Še posebej pomembno je izpostaviti pustno soboto, ki smo jo letos zelo sistematično nadgradili in dejansko ponudili obiskovalcem mesta določene vsebine, s katerimi smo jih sprostili, zabavali, in mesto je bilo resnično polno. To si nadejamo še za preostale dni, ki so pred nami

V zgodovini organiziranega Kurentovanja je osrednji dogodek odpadel le v letih 1967, in sicer zaradi slabega vremena, ter 1980 zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja predsednika Tita. Celo v času pandemije se je dogodek odvil, takrat v obliki spontanega zbiranja.

Pa še malo pustnega utripa s Ptuja

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 11. februar 2024

Predstavilo se je 11 skupin karnevalskih mask

Po predstavitvi avtohtonih likov iz Slovenije in tujine je karnevalsko vzdušje v najstarejšem slovenskem mestu kljub vremenu doseglo vrhunec, saj se je s svojimi domišljenimi kreacijami predstavilo 11 skupin karnevalskih mask, ki so se potegovale za nagrade.

Ocenjevalno žirijo so letos sestavljali Marija Hernja Masten, zgodovinarka, Majda Goznik, novinarka ter predstavnica Turističnega društva Ptuj, ter Sabina Hameršak Zorec, modna oblikovalka. Letos se je sicer organizator odločil, da nagradi prav vse karnevalske skupine. Prve tri so prejele višje denarne nagrade. Za prvo mesto je bilo podeljenih 1500, za drugo 1200 in za tretje 900 evrov.

Marija Hernja Masten, predsednica ocenjevalne komisije: »Letos se je udeležilo tekmovalnega dela 9 skupin, prijavljenih je bilo sicer nekaj več. Moram reči, da so vse skupine zgledale krasno, torej njihov performans je bil odličen in seveda po izvirnosti so druga drugo skorajda prekašale. Komisija je potem ocenjevala izvirnost, izdelavo kostumov, kakšni so po zgodovinskem ozadju, ki ga imajo, ali so ga imele, po številčnosti. Najštevilčnejši in seveda najbolj prepričljivi (1. mesto) so bili skupina Otyken Sibirija iz Bukovcev; drugi, ki so nas navdušili, so bili Polinezijci s Tiki bogovi iz Male vasi, in tretji Šterntalčani, KUD Vetrnice, ki so imeli krasno zgodovinsko ozadje s številnimi ovčkami

Ptuj je ob tej priložnosti obiskal tudi častni pokrovitelj 64. Kurentovanja, predsednik državnega sveta Marko Lotrič: »Res sem vesel, da sem lahko častni pokrovitelj 64. Kurentovanja tukaj na Ptuju. Kurent, ki je naša posebnost, slovenska kulturna dediščina, je pravzaprav v vzponu. Vidimo, koliko mladih je v kurentijah, kar občudujemo mi, občuduje jih cel svet

Z današnjim dnem se 64. Kurentovanje preveša v zaključno fazo. Že jutri bo kot dokaz prenašanja pustne tradicije na najmlajše poskrbelo otroško pustno rajanje v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se ga bodo udeležili otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije. Zaradi vremenske napovedi bo dogodek zaprtega tipa tokrat izjemoma potekal v Karnevalski dvorani Campus.

64. Kurentovanje na Ptuju se bo zaključilo na pustni torek, ko bo mesto zaživelo v pustnem utripu že od 12. ure dalje. Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 13. uri pred Mestno hišo.

Foto: Marko Pigac




Več v Družabno