Na GFML so gostili debaterje in debaterke iz dvanajstih držav

Na turnirju je sodelovalo več kot 200 debaterjev in debaterk, ki so sestavljali 51 ekip iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Kitajske, Mongolije, Nizozemske, Romunije, Slovenije, Srbije in ZDA.

Prlekija-on.net, torek, 12. marec 2024 ob 07:45
Debatni turnir na GFML

Debatni turnir na GFML

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer so skupaj z Za in proti, zavodom za kulturo dialoga, organizirali Mednarodni debatni turnir. Slednji je postal tradicionalen in je eden izmed redkih turnirjev v Evropi s tako dolgo tradicijo. V tem obdobju si je pridobil sloves kvalitetnega turnirja, saj se ga udeležujejo ne samo debaterji in debaterke iz Evrope, ampak celotnega sveta.

22. Mednarodni debatni turnir je potekal med 7. in 9. marcem 2024 na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Na turnirju je sodelovalo več kot 200 debaterjev in debaterk, ki so sestavljali 51 ekip iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Kitajske, Mongolije, Nizozemske, Romunije, Slovenije, Srbije in ZDA. Turnirja se je udeležilo tudi 5 debaterjev in debaterk Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Ekipo GFML Aufbiks! so sestavljali Lea Pongrac, Mihael Hozjan, Eva Jurjovič in Victoria Dohmen. Ekipo Lina so sestavljale Lina Fefer iz GFML, Lina Sevčnikar iz II. Gimnazije Maribor in Lina Šnajder iz Gimnazije Ormož.

Na turnirju so debatirali o opolnomočenju žensk preko njihovega izražanja besa v pop kulturi, o komercializaciji ozaveščenosti o duševnem zdravju ter o tem, da bi Generalna skupščina ZN zamenjala Varnostni svet ZN. Te vsebine so poznali že pred turnirjem in so se na njih temeljito pripravili. Tri debatne trditve so izvedeli na turnirju, eno uro pred samo debato, in sicer: popularnost kulture telovadbe (npr. fitnesa ipd.) prinaša več škode kot koristi, prepovedali bi oglaševanja potrošniškega blaga in storitev, podpiramo strogo politiko do kriminala v državah z visokim deležem kriminala.

Ekipa GFML Aufbiks! se je uvrstila v zlato sredino med vsemi ekipami, saj je osvojila 3 zmage in doživela 3 poraze. Ekipa Lina se je uvrstila v finale, v katerem se je pomerila s kitajsko ekipo. V finalu je, žal, izgubila in zasedla neverjetno drugo mesto na turnirju. Med govorci je Lina Fefer iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer zasedla odlično osmo mesto. Pred njo so se zvrstili zgolj kitajski debaterji in debaterke, ki so med najboljšimi na svetu, tako je tudi kitajska ekipa CWSDC Roosters v sestavi Clement Tsao, Vincent Ying, Chris Cai, Bo Xin Zhao zmagala mednarodni debatni turnir.




Več v Kultura in izobraževanje