Ples med knjižnimi policami

Ormoška knjižnica slovi po marsičem. Od lanskega leta naprej pa tudi - po plesu med knjižnimi policami.

Prlekija-on.net, sreda, 13. marec 2024 ob 12:59
Udeleženci prvega sklopa solo plesnih delavnic

Udeleženci prvega sklopa solo plesnih delavnic

Ormoška knjižnica slovi po marsičem. Po svojih zelenih in trajnostnih praksah, ki so del njene dejavnosti že skoraj desetletje. Po maloštevilnem, a marljivem kolektivu. Po raznovrstnih in kvalitetnih prireditvenih dogodkih, ki pritegnejo številčne obiskovalce. Po domačih in mednarodnih projektih, s katerimi žanje uspehe. Od lanskega leta naprej pa tudi - po plesu med knjižnimi policami.

Knjižnica v Ormožu se ni nikoli bala preizkusiti se na področjih, ki se ne dojemajo kot tipično, ali kot bi rekli dandanes, tradicionalno knjižničarska. In kakor se dejavnost knjižnic širi in iz prostorov, namenjenih »le« branju, brstijo prostori ustvarjanja, druženja, izobraževanja, spoznavanja domačega in tujega, sproščanja, spodbujanja zdravega načina življenja in še mnogo drugega, vedno bolj spoznavamo, da so predstave o knjižnicah, predvsem pa knjižničarjih, svetlobna leta stran od resnične slike, ki jo poznamo »le izbranci«. Stroge knjižničarke, ki s prstom na ustih in glasnim »pssssst!« okara vsakogar, ki govori s kaj več kot šepetom, ali takšne, ki bi delovni dan lahko preživljala zatopljena v branje kakšne dobre knjige, v Ormožu ne boste našli. Našli boste pa (med drugim) takšno, ki zna med knjižnimi policami zaplesati in plesnih korakov naučiti še koga drugega.

Projekt Plešoča knjižnica je vzklil leta 2023, takrat kot še ena izmed številnih priložnosti za vključevanje tako domačinov kot razseljencev v kulturno dogajanje v lokalnem okolju v okviru projekta Za kulturno vključevanje brez meja in omejitev. Bibliotekarka Špela Dovečar, tudi nekdanja kogovska vinska kraljica, je priložnost, da zraven svojih pravljičarskih in drugih knjižničarskih znanj pokaže še druge talente, ki jih je gojila že od rane mladosti, odlično izkoristila.

Špela Dovečar
Projekt Plešoča knjižnica izvaja bibliotekarka Špela Dovečar

Solo plesne delavnice, ki smo jih v knjižnici pričeli izvajati februarja in marca lani, smo namenili vsem tistim, ki radi preživijo sproščujočo urico ob plesu, zabavi in smehu v družbi, a za učenje plesnih korakov nimajo ali težko najdejo pravega partnerja. Prostor, v katerem se nahaja knjižnično gradivo s področja umetnosti, smo vsak ponedeljek popoldan spremenili v plesno dvorano, premajhno za vse, ki so plesne delavnice želeli obiskovati. Plesalci so se najprej preizkusili v čačačaju in salsi, ki so se ju naučili v prvih osmih delavnicah. Zabavno, sproščujoče in energično vzdušje je navdušilo in želji udeležencev po nadaljevanju ni bilo moč odreči - uresničili smo jo že v mesecu maju.

Prava Plešoča knjižnica je pa zaživela novembra lani z novim ciklom plesov, pa tudi plesalcev vseh generacij. Razpon starosti udeležencev se giblje med 14 in 75 let, ki bodo tudi sami priznali, da tempo, ki ga je zastavila naša učiteljica plesa, morda ni za vsakogar. Ponedeljkovi popoldnevi so tako spet posvečeni plesnemu ritmu, vsak mesec smo jih pa posvetili drugemu plesu. Novembra smo se preselili v šestdeseta leta in se ob skladbi Let's Twist Again učili - kaj pa drugega kot - twist. Decembra smo presedlali na še hitrejši ritem; Cotton Eye Joe in country sta se izkazala za malo malico za energije polne plesalce, zato jih je v januarju pričakala še nekoliko zahtevnejša naloga, v obliki hip hopa. Februarja smo se pa ponovno lahkotneje pozibavali v ritmih salse in še česa ter skladbe Iko Iko (My Bestie).

Svoje znanje smo nato utrjevali skozi ves marec, ničesar pa niso zamudili niti tisti, ki se vseh, seveda popolnoma brezplačnih, delavnic niso mogli udeležiti. Plesne korake smo namreč tudi posneli in poskrbeli, da so na YouTube kanalu na voljo tudi vsem tako občasnim kot rednim udeležencem delavnic za dodatno vadbo doma.

Jesensko-zimski sklop Plešoče knjižnice zaključujemo z 18. marcem. Že sedaj se pa kujejo novi načrti za jesen, ko se bodo po knjižnici ponovno razlegali ritem glasbe, smeh in obilica dobre volje.

Šolanje za bibliotekarski poklic morda resda ne zajema učenja plesnih korakov. A sodobne in uspešne knjižnice gradijo prav takšni ljudje - ki v svoje delo vložijo sebe; ne samo to, kar od njih zahteva sam poklic, pač pa tudi delček svoje duše, izkušenj in življenja. To pa v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož znamo. Še kako.

Vsem udeležencem solo plesnih delavnic se iskreno zahvaljujemo za vztrajnost, pozitivno energijo in vse spodbudne in pohvalne besede, ki ste nam jih namenili. Veliko plesnih užitkov vam želimo še naprej - upamo, da tudi v naši družbi.

Pripravila: Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož




Več v Kultura in izobraževanje