Pomagajmo, mali borec Oskar iz Prlekije nas potrebuje

Velika srčna želja Oskarjevih staršev je, da bi lahko njun borbeni fantek tudi v svojem vrtcu postal pri hoji po prostoru samostojen, za kar pa bi potreboval posebne talne taktilne označbe za slepe in slabovidne.

Prlekija-on.net, sreda, 13. marec 2024 ob 16:15
Oskar

Oskar

Pogumni mali borec Oskar, ki se bori z izjemno kruto in neozdravljivo boleznijo, mrežnično distrofijo, tipa LCA, in ki zaradi svoje bolezni spada že v 4. kategorijo slepote, bo kmalu praznoval svoj 3. rojstni dan. Zato so v Društvu Viljem Julijan pričeli z zbiranjem donacij za rojstnodnevno darilo za Oskarja, in sicer za nakup posebnih talnih taktilnih označb za slepe in slabovidne za vrtec, ki ga deček obiskuje, da bo lahko samostojen pri svoji hoji. Pri tem z vsem srcem prosijo za našo pomoč.

Prisrčni borec Oskar ima neozdravljivo bolezen, mrežnično distrofijo, tipa LCA - Leberjeva kongenitalna amavroza, ki prizadene mrežnico očesa, ki je odgovorna za zaznavanje svetlobe in prenos vizualnih informacij v možgane, na žalost pa že v zgodnjem otroštvu povzroči hudo okvaro vida oziroma slepoto. Kljub temu, da je pri Oskarju njegova kruta bolezen že toliko napredovala, da spada že v 4. kategorijo slepote, se pogumni fantek junaško in vztrajno bori naprej. Pri svoji rosni starosti dveh let se je za orientacijo po prostoru že naučil uporabljati belo palico, sedaj pa nas skupaj s svojima ljubečima staršema prosi za našo pomoč.

Oskar

Pri samostojni hoji po prostoru bi potreboval posebne talne taktilne označbe

Velika srčna želja Oskarjevih staršev je, da bi lahko njun borbeni fantek tudi v svojem vrtcu postal pri hoji po prostoru samostojen, za kar pa bi potreboval posebne talne taktilne označbe za slepe in slabovidne. Zato so v Društvu Viljem Julijan sprožili akcijo zbiranja sredstev, s katero želijo Oskarju za njegov rojstni dan podariti nujno potrebne talne označbe, s katerimi bo lahko naredil pomemben korak k svoji samostojnosti. Zbrati želijo 4.000€, ob tem pa prosijo, da Oskarju namenite donacijo preko nakazila na TRR Društva Viljem Julijan.

»Oskar je prejšnje leto začel obiskovati vrtec v svojem domačem kraju. Svoje novo okolje je kar hitro sprejel, ob strani pa mu poleg novih prijateljev in vzgojiteljic stoji tudi spremljevalka Mojca. Enkrat na teden k njemu v vrtec prideta tudi tiflopedagoginja in specialna pedagoginja. Še vedno je malenkost v razvojnem zaostanku v primerjavi s svojimi sovrstniki, vendar lepo napreduje v svojem tempu,« ob tem optimistično pripoveduje Oskarjeva srčna in ljubeča mamica, Sara Vinkovič iz Cvena, »zelo lepo pa že tudi uporablja belo palico, da se orientira po prostoru. Vsekakor bi talne taktilne oznake pomenile zanj še en korak na poti k čim večji samostojnosti. Z njihovo pomočjo bi lahko v vrtcu, ob uporabi bele palice, samostojno našel pot do umivalnice, telovadnice, zunanjega igrišča, kjer se igra skupaj s svojimi prijatelji. Navajal bi se na splošno uporabo talnih taktilnih oznak, ki jih lahko dandanes najdemo že skoraj vsepovsod

Za zagotovitev talnih taktilnih oznak za slepe in slabovidne za Oskarja lahko prispevate donacijo na TRR Društva Viljem Julijan SI56 0400 1004 8660 136, sklic SI00 1124, namen »Za borca Oskarja«.




Več v Kultura in izobraževanje