Muzejski kino odpira vrata

Splošna knjižnica Ljutomer OE Muzej z Muzejskim kinom želi zapolniti vrzel v umetniški produkciji ter promovirati slovensko, lokalno filmsko ustvarjalnost.

Prlekija-on.net, petek, 15. marec 2024 ob 09:43
Muzejski kino

Muzejski kino

Splošna knjižnica Ljutomer OE Muzej je stopila korak naprej v svojem prizadevanju za promocijo umetnosti in kulture s pričetkom posebnega dogodka - MUZEJSKI KINO. Ta inovativni projekt je zaživel v torek, 12. marca 2024, s premierno predstavitvijo dokumentarnega filma "SLAMOKROVSTVO GOLNAR".

Etnologinja Jelka Pšajd je predstavila osnovno idejo in potek snemanja dokumentarca, ki je bil osredotočen na sedanjost slamokrovstva, prikazano skozi oči lokalnega slamokrovca Janeza Golnarja. Poudarila je, da je koncept zgodbe temeljil na sodobnem pristopu, ki je prikazal uporabo sodobne tehnologije in materialov v tradicionalni obrti slamokrovstva. Film je gledalcem ponudil edinstven vpogled v proces setve, žetve, priprave slame in pokrivanja, hkrati pa je preprosto razložil svet slamokrovstva.

Po projekciji je Darjan Kaučič, snemalec in montažer, delil svoje izkušnje pri ustvarjanju filma in razkril tehnične in ustvarjalne izzive, s katerimi se je ekipa soočala med snemanjem. Povedal je tudi o uporabljeni tehnologiji in o zahtevnem procesu montaže, ki je 11 ur posnetega materiala skrčil v 40-minutni dokumentarec.

Splošna knjižnica Ljutomer OE Muzej z MUZEJSKIM KINOM želi zapolniti vrzel v umetniški produkciji ter promovirati slovensko, lokalno filmsko ustvarjalnost. Poleg rednih mesečnih projekcij filmov, načrtujemo tudi sodelovanje z osnovnimi šolami in gimnazijo Franca Miklošiča pri organizaciji posebnih vzgojno-izobraževalnih dogodkov.

Namen MUZEJSKEGA KINA je obnoviti kinematografsko izkušnjo v Ljutomeru in utrditi njegov status kot filmskega mesta, zaslužnega tudi za Grossmannov festival. Ogled filmov bo brezplačen, kar pomeni, da je vsakdo vabljen, da se pridruži občinstvu.

Naslednji dogodek v MUZEJSKEM KINU je predviden za 9. april 2024, ob 19. uri, s projekcijo slovenskega filma "JEZDECA". Vabljeni!

Zapisal:
Gregor Žižek, kustos




Več v Glasba in film