Cezanjevski državni prvak v recitiranju števila π

Najuspešnejši tekmovalec je letos povedal 1500 decimalk števila π. To je Liam Kovač, učenec 4. razreda.

Prlekija-on.net, petek, 15. marec 2024 ob 14:18
Liam Kovač

Liam Kovač

V OŠ Janka Ribiča smo svetovni dan matematike in dan števila π obeležili na najboljši možni način - dobili smo državnega prvaka v recitiranju števila π.

Učenje in recitiranje decimalk števila π je mnogim izziv za urjenje spomina. Tega izziva smo se letos ponovno lotili tudi na naši šoli in izvedli drugo šolsko tekmovanje v recitiranju decimalk števila π. Šolsko tekmovanje smo letos organizirali 7. marca, torej en teden prej. Tako smo najuspešnejšim tekmovalcem omogočili sodelovanje na državnem oziroma regijskem tekmovanju.

Na šolskem tekmovanju je sodelovalo 9 učencev od 2. do 9. razreda. Učenci so recitirali decimalke števila π pred tričlansko tekmovalno komisijo (Marija Majcen, Andreja Šumak, Tadeja Mernik).

Najuspešnejši tekmovalec je letos povedal 1500 decimalk števila π. To je Liam Kovač, učenec 4. razreda. Svoj rezultat iz lanskega leta je krepko presegel. Lani je zmagal z rezultatom 300 decimalk. Drugo mesto je osvojila devetošolka Julia Kosi, tretje mesto pa je osvojila šestošolka Lana Babič. Julia in Lana sta se uvrstili na regijsko tekmovanje, ki je bilo 14. 3. 2024 v Murski Soboti (Gimnazija Murska Sobota).

Liam se je udeležil državnega tekmovanja v recitiranju števila π, ki ga že več let organizirajo na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Tekmovanje je potekalo na dan π, to je bilo letos v četrtek, 14. 3. 2024. Vsi tekmovalci (osnovnošolci, srednješolci, študentje, odrasli) tekmujejo v isti kategoriji. Zato smo še toliko bolj ponosni, saj je Liam premagal vso konkurenco in zmagal s 1500 zrecitiranimi decimalkami.

Vsi v šoli smo seveda veseli tega uspeha in smo ponosni na Liama. V petek, 15. 3. 2024, smo mu v šoli pripravili sprejem, kot se spodobi za prvake.

Zapisala: Marija Majcen
Foto: Martina Cvetko, Tadeja Žalar, Andreja Kovač



Več v Kultura in izobraževanje