V Radencih se je zaključil gasilski simpozij

Drugi dan simpozija so pričeli s predstavitvijo odziva na elementarne nesreče v sosednji Avstriji, predstavili so izobraževalni center na avstrijskem Štajerskem, predstavili so še mednarodno združenje CTIF ter novosti na področju izobraževanja prostovoljnih gasilcev in aktualne zadeve v krovni gasilski organizaciji.

Prlekija-on.net, nedelja, 17. marec 2024 ob 13:27
Pomurski gasilski simpozij Eöryjevi dnevi

Pomurski gasilski simpozij Eöryjevi dnevi

V hotelu Radin v Radencih se je zaključil dvodnevni pomurski gasilski simpozij Eöryjevi dnevi z mednarodno udeležbo. Drugi dan dogodka, ki ga je Gasilska regija Pomurje organizirala v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije (GZS) ter Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR), se je začel s predstavitvijo odziva na elementarne nesreče v sosednji Avstriji. Predstavitev je pripravil Thomas Fessl, posebni predstavnik za pomoč ob nesrečah ter vodja krizne enote. Sledila je še predstavitev izobraževalnega centra na avstrijskem Štajerskem, izvedel jo je tamkajšnji vodja gasilske šole in civilne zaščite Gerhard Grain Schulleiter, ki je tudi posebni državni predstavnik za usposabljanje.

Na prvem tovrstnem simpoziju v pomurski gasilski regiji je ukrepe na področju zaščite in reševanja s podporo kohezijskih sredstev predstavil minister za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije Aleksander Jevšek, vodja izpostave URSZR Murska Sobota ter poveljnik štaba Civilne zaščite Pomurje Martin Smodiš pa je predstavil nacionalni center civilne zaščite - podcentra za protipoplavno zaščito v severovzhodni Sloveniji.

Pomurski gasilski simpozij Eöryjevi dnevi

V Radencih poteka dvodnevni gasilski simpozij z mednarodno udeležbo


Predsednik CTIF Milan Dubravac je udeležencem simpozija predstavil omenjeno mednarodno združenje ter njegovo vlogo in pomen za Slovenijo, poveljnik GZS Zvonko Glažar pa je predstavil novosti na področju izobraževanja prostovoljnih gasilcev in aktualne zadeve v krovni gasilski organizaciji.

Dvodnevni pomurski gasilski simpozij, ki je bil posvečen enemu najzaslužnejših slovenskih gasilcev Ernestu Eöryju, je s sklepno mislijo zaokrožil poveljnik pomurske gasilske regije Matej Miholič. Kot je izpostavil, so pomemben prispevek simpoziju dali domači in tuji predavatelji, posebej pomembno je imeti analize večjih intervencij doma in po svetu. Ob tem je izpostavil še razvojne potrebe in priložnosti za pomursko gasilstvo. Podnebno pogojene nesreče so namreč dejstvo, vloga gasilcev pri odzivu nanje pa je bila in bo tudi v prihodnje velika. »Da bomo pri tem uspešni tudi v prihodnje ter da bosta sodelovanje in tovarištvo še naprej dobra, potrebujemo znanje, ljudi in opremo. To je vodilo vsega,« je dodal. »Poslanstvo gasilcev niso slavnostne uniforme in praznovanja. Naše poslanstvo je pomagati sočloveku v stiski, ki jo povzroči bodisi naravna bodisi elementarna nesreča. Prav tu se pokaže naš kleni duh. Tu se pokažeta naša izkušenost in preudarnost. Nemalokrat so ob takšnih trenutkih na trhlih nogah vzdržljivosti tudi naša življenja. Prav zato so naša pripravljenost, usposobljenost in strokovnost vedno postavljene na prvo mesto. Zato se izobražujemo, se povezujemo in rastemo,« je še sklenil.

Želja organizatorjev je, da bi ta za pomursko regijo edinstveni dogodek postal stalnica.

Foto: Damjana Nemeš
Več v Kultura in izobraževanje