Zajčki in jajca naznanjajo bližajoči velikonočni čas

Malonedeljsko krožišče so v duhu časa okrasili člani Turističnega društva Mala Nedelja-Radoslavci.

Branko Košti, ponedeljek, 18. marec 2024 ob 14:56
Velikonočna okrasitev pri Mali Nedelji

Velikonočna okrasitev pri Mali Nedelji

Hitro se približuje Velika noč, najpomembnejši krščanski praznik, spomin na Jezusovo vstajenje dva dni po njegovi mučeniški smrti. Marsikje, predvsem v vaškem okolju, ob domovih že opažamo simbole, značilne za čas Velike noči. Najpogosteje so to zajčki in jajčka.

Mimoidoči in mimovozeči tudi v malonedeljskem krožišču že nekaj časa lahko opazujejo lepe, iz lesa izrezljane zajčke in jajca, ter iz plastenk izdelane rože. Marsikdo, predvsem gostje iz Biteerm, ob njih radi poslikajo svoje otroke. Za okrasitev krožišča so se potrudili prizadevni člani Turističnega društva Mala Nedelja - Radoslavci.

Zanimivo bi bilo vedeti, koliko ljudi se ob pogledu na zajčke in jajca vpraša, kaj ti simboli predstavljajo oziroma simbolizirajo?

Zajci naj bi spominjali na pomlad in novo življenje in so bili tudi priljubljene živali Boginje Estere. Jajca in piščanci so simbol pomladi in velike noči, naznanjajo novo življenje in rodovitnost. Jajca (pirhi) simbolizirajo kaplje Jezusove krvi, hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ, šunka Kristusovo telo, potica pa je simbol trnjeve Kristusove krone.




Več v Družabno