Lojze Peterle z dijaki o Evropski uniji

Dijakom je predstavil vlogo in delo poslancev v Evropskem parlamentu; kako poteka dan v življenju evroposlanca; kateri so največji izzivi mladih in kako jih lahko evropska politika naslavlja; kakšne priložnosti mladim ponuja Evropska unija in mnogo drugega.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. marec 2024 ob 18:03
Mladost - nosilka sprememb EU

Mladost - nosilka sprememb EU

Mladinski informativni in kulturni klub je v sodelovanju z Mladinsko mrežo MaMa v petek, 15. marca, pripravil dogodek »Mladost - nosilka sprememb EU«, ki so se ga udeležili dijaki Gimnazije Murska Sobota. Dogodek je potekal v prostorih Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota.

Dogodek se je pričel s kvizom o Evropski uniji, v sklopu katerega so dijaki pokazali svoje znanje o tem, kako dobro dijaki poznajo delovanje EU in njenih politik.

Osrednji gost dogodka je bil bivši poslanec v Evropskem parlamentu in prvi izvoljeni predsednik vlade Republike Slovenije, Lojze Peterle, ki je v nadaljevanju dogodka v sklopu pogovora z moderatorjem in dijaki predstavil vlogo in delo poslancev v Evropskem parlamentu; kako poteka dan v življenju evroposlanca; kateri so največji izzivi mladih in kako jih lahko evropska politika naslavlja; kakšne priložnosti mladim ponuja Evropska unija in mnogo drugega.

V drugem delu dogodka je predstavnica Mladinske mreže MaMa udeležencem predstavila pomen platforme Skupajsmo.eu ter namen projekta »Young EU Change-makers«.

Na koncu so z dijaki izvedli tudi interaktivno delavnico, kjer so mladi na treh različnih točkah podajali predloge in povratne informacije o platformi Skupajsmo.eu; govorili o tem, kakšno Evropo si želijo v prihodnosti in čemu bi Evropska unija morala posvečati več pozornosti. Mladi so izpostavili predvsem področji migracijske politike ter podnebnih sprememb. Na tretji točki pa so udeleženci govorili o tem, katere mladinske aktivnosti bi si želeli v Pomurju, natančneje v Murski Soboti ter o priložnostih, ki se ponujajo mladim v EU. Mladi si želijo predvsem družabnih aktivnosti ter tematskih večerov za dijake.




Več v Kultura in izobraževanje